• Puzzle stále aktuálne

            10. 11. 2017

             

                   Hádam niet dieťaťa, ktoré by nepoznalo tento druh činnosti. Je zaujímavé, že prvé zmienky o drobných kúskoch, z ktorých sa dá zložiť zmysluplný obrázok, pochádzajú zo starovekej Číny. Novoveká história tejto skladačky začala v Británii zásluhou Johna Spilsburyho, ktorý sa rozhodol spestriť používanie máp v školách.  Jeden zo svojich  výtvorov nalepil na podložku z tvrdého dreva, ktorú potom rozrezal podľa jednotlivých krajín na niekoľko kusov a vzdelávacia hra bola na svete. Odvtedy prešli puzzle rôznymi zmenami, čo sa týka tvarov i motívov.

                  Popularita tejto logickej hry stále pretrváva, o čom svedčí aj fakt, že do súťaže v skladaní puzzle sa na 1.stupni  našej školy zapojilo 84 detí. Hotové obrázky vznikali bez predlohy, témy boli zo známych  rozprávok: Snehové kráľovstvo, Hľadá sa Nemo, či Na vlásku.

            Výsledky boli nasledovné:

             

            1.ročník: 1. miesto Ema Halusková – 1.B

                            2. miesto Jakub Kamody – 1.A

                            3. miesto Sára Mrázeková   – 1.B

             

            2.ročník: 1. miesto Matúš Palko – 2.A

                            2. miesto Vanessa Vojteková – 2.B

                            3. miesto Sofia Zaťková – 2.B

             

            3. ročník: 1. miesto Ema Ďaďová – 3.A

                             2. miesto Daniela Žáková – 3.A

                             3. miesto Gregor Skurčák – 3.A

             

            4.ročník: 1. miesto Jakub Šurin – 4.B

                            2. miesto Timea Spuchláková – 4.A

                            3. miesto Peter Kučka – 4. B

                                                                                                                                  Zita Bachanová

          • Soľná baňa

            8. 11. 2017

            6.10.2017 sa žiaci 5.B a 6.B zúčastnili exkurzie do soľnej bane v Bochni v susednom Poľsku.

            Návšteva tohto miesta, ktoré je od roku 2013 zapísané do kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO, začala naozaj dobrodružne. Do hĺbky 212 metrov nás baníci zviezli baníckym výťahom, ktorý dole „padal“ v tme rýchlosťou 4m/s. Nikto nás dopredu neupozornil, tak sme si aj zaujúkali.

            Na začiatku prehliadky sme stretli ducha cisterciánskeho mnícha, ktorý spolu so svojimi bratmi, rehoľníkmi z Francúzska,  už v 13. storočí – v roku 1248 ako prvý začal dolovať soľ na tomto mieste. Do útrob bane nás zaviezol vláčik. Prihovoril sa nám aj kráľ Boleslav Hanblivý, ktorý mal za manželku kráľovnú Kunegundu, neskoršie známu ako sv. Kinga, ktorej postava je zviazaná s legendou o prsteni, ktorý sa našiel v jednej šachte. V bani je 16 podlaží, z ktorých je sprístupnených 9, zvyšné sú už zasypané. Počas prehliadky sme stretávali „ duchov baníkov“ pracujúcich v rôznych funkciách pri dolovaní soli. Zahrali sme si futbal na ihrisku v hĺbke 248 m pod zemou, kam sme sa spustili po 140m dlhej šmykľavke. Divili sme sa aj počtu 240 postelí, v ktorých môžu záujemcovia stráviť noc a inhalovať tak výborný slaný vzduch. Našu prehliadku sme zakončili v nádhernej soľnej kaplnke sv. Kingy, cez ktorú taktiež jazdí vláčik. Nachádzajú sa v nej aj relikvie  spomínanej svätice. Baňa ponúka aj ďalšie 2 nádherné trasy, ktoré sa chystáme navštíviť neskôr.:)

        •  Tvoríme projekty trochu inak
          • Tvoríme projekty trochu inak

            8. 11. 2017

             

            V novom školskom roku naša škola zabezpečila vybavenie učebne, ktorá je špecializovaná na tvorbu projektov. Po septembrovej príprave, už v priebehu októbra naši žiaci učebňu naplno využívali na svoje projektové práce.

            Postrehy a názory ôsmakov a deviatakov hovoria o tom, že zriadenie učebne má pre ich prácu prínos.

            • na hodinách angličtiny sme tvorili projekty v skupinách, navzájom sme sa dopĺňali, pomáhali sme si, padali rôzne návrhy a nápady, na ktorých sme sa vždy zhodli
            • veľmi nám vyhovovala miestnosť, v ktorej sme pracovali, mali sme v nej rôzne pracovné pomôcky
            • sme spokojní s našimi výtvormi, sú veľmi pestré a krásne
            • táto učebňa je super
          • 27. 10. 2017

            Sudoku

            Čísla, čísla, práve tie jednociferné sú potrebné pri riešení logickej hry sudoku. Štvrtok (26.10.2017) popoludní sme strávili príjemné chvíle pri riešení tejto hry. Žiaci mali za úlohu riešiť tri zadania. Medzi úspešných riešiteľov v jednotlivých kategóriách sa prečíslovali: za 9. ročník Eva Brčáková, za 8. ročník Šimon Šimánek, za 6. ročník Anička Drozdová a za 5. ročník Miško Tuhý. GRATULUJEME,  zvíťazil každý, kto sa zúčastnil. GRATULUJEME,  zvíťazil každý, kto sa zúčastnil. Výhercom držíme palce na okresnom kole v Hladovke. 

                                                                                                              Pani učiteľky: Geschwandtnerová, Letašiová

          • 25. 10. 2017

            Výstava odhaľujúca tajomstvá ľudského tela

            Dňa 20.10.2017 sa žiaci ôsmeho a deviateho ročníka zúčastnili veľkolepej výstavy v Bratislave. Žiaci videli ľudské telo v mnohých pozíciách, ktoré ilustrovali fungovanie jednotlivých telesných systémov, orgánov, kostrového systému, svalstva, reprodukčných a dýchacích orgánov, krvného obehu. K dokonalosti vzdelávacieho procesu nám boli k dispozícii medici, ktorí vysvetľovali a odpovedali na naše otázky. Odhalili sme všetko to, čo sa deje v našom tele pri pohybe, športe i odpočinku. Na konci výstavy sme si vyskúšali resuscitáciu dospelého človeka i dieťaťa a odhaľovali sme zákernú chorobu.

          • 27. 6. 2017

            Zahraničná exkurzia – Taliansko

            Druhý júnový víkend sa žiaci deviatych ročníkov zúčastnili zahraničnej exkurzie. Jej cieľom bolo poznávanie Benátok z hľadiska historického a zároveň geografického. Ubytovali sme sa v meste Lido de Jesolo , ktoré má nádhernú piesočnú pláž. Ako bolo opisujú samotní žiaci:

               -      - námestie sv. Marka a bazilika sú nádherné

            -          - na vlastné oči sme videli známe gondoly

            -         -  užili sme si cestu loďou do Benátok a krásnu architektúru

            -         -  super hotel, strava

            -         -  najlepšie zo všetkého bolo teplé more

            -         -  za všetko ďakujeme p. uč. Plevovej

                - takúto skvelú exkurziu prajeme každému žiakovi.

             

          • 26. 6. 2017

            Družstvo atlétov zo ZŠ s MŠ Nižná 5.na Slovensku

            V utorok 20.6.2017 sa družstvo chlapcov zo ZŠ s MŠ Nižná zúčastnilo po 1x Majstrovstiev Slovenska v atletika družstiev Základných škôl v Nových Zámkoch. Postúpili tu víťazné družstvá jednotlivých krajských súťaží v kategórii žiakov, žiačok a víťazi jednotlivých disciplín. V konkurencii 8 krajských víťazov, naši chlapci zabojovali a pri svojej premiére, na takomto podujatí, obsadili nádherné 5.miesto.

            Celkové poradie:

            1. Gabčíkovo

            2. Malacky

            3. Bardejov

            4. Chynorany

            5. Nižná

            6. Levice

            7. Michalovce

            8. Lučenec

              

          • 16. 6. 2017

            Dejepisná exkurzia v Černovej

            Naši ôsmaci  si upevnili vedomosti, ktoré získali na vyučovaní návštevou obce Černová, kde sa odohrala Černovská tragédia. Prvé naše kroky viedli k miestu, kde uhorskí žandári zastrelili 15 obyvateľov. K tragédii došlo preto, lebo Černovčania chceli, aby im kostol vysvätil Andrej Hlinka, ktorému to maďarská vrchnosť zakázala. Presunuli sme sa do rodného domu Andreja Hlinku, kde je nainštalovaná historická expozícia zo života a diela Andreja Hlinku. Nakonie sme si pozreli kostol a pomník obetiam Čenovskej tragédie ako symbol a trvalý svedok tragického momentu v histórii Slovenska.

          • 15. 6. 2017

            Kniha je môj kamarát

            Od marca až do konca mája prebiehala v školskej knižnici dlhodobá súťaž pod názvom Kniha je môj kamarát. Kto sa chcel zapojiť, musel si zo školskej knižnice požičať knihu, prečítať ju a svoje hodnotenie, postrehy a postoje k čítanému vložiť na papier. Ten slúžil ako súťažný kupón. Celkovo bolo prihlásených 37 súťažných príspevkov, spomedzi ktorých sme na začiatku júna vyžrebovali a malou knižnou odmenou sa odvďačili 13 mladým čitateľom. Ich zaujímavé postrehy budú zdobiť steny knižnice.  Za poskytnutie príspevku na odmeny ďakujeme aj Rodičovskému združeniu pri ZŠ.

          • 13. 6. 2017

            ZŠ s MŠ Nižná - majstrom kraja v atletike žiakov

            V stredu 7.6.2017 sa v športovom areály v Rabči uskutočnili Majstrovstvá kraja v atletike družstiev Základných škôl.  Zúčastnili sa ich aj 2 družstvá zo ZŠ s MŠ Nižná - chlapci a dievčatá.

            Chlapcom sa podaril husársky kúsok, keď sa im po prvýkrát podarilo túto súťaž vyhrať a postúpiť, ako družstvo na Majstrovstvá Slovenska , ktoré sa uskutočnia 20.6.2017 v Nových Zámkoch…

            Chlapcom gratulujeme a budeme im držať palce v slovenskom finále.

            O úspech sa zaslúžili: Jakub Kepšta, Philip Ďuriník, Tomáš Socha, Patrik Kozáčik, Marcel Nákačka, Matej Matúch, Šimon Smolár, Simon Bistar, Jakub Marcoň, Jakub Čuporák a tréner Marián Klimčík.

                                                        MK

             

          • 8. 6. 2017

            Deň detí

                   Aj tento rok bol sviatok detí v réžii deviatakov. Tí sa pod vedením svojich pani učiteliek Plevovej a  Krajčiovej rozmiestnili po celom školskom areáli, kde mali svoje stanovištia. Každé z  nich ponúkalo premyslené aktivity zamerané na pohyb, šikovnosť i  fantáziu. Žiaci si vytvorili tímy s originálnymi názvami a postupne prechádzali zábavnými činnosťami. Organizácia bola výborná, nikto nikde nečakal, všetko plynulo v pohode a pokoji. Deti mali radosť z každej aktivity, svojich starších kamarátov rešpektovali a tešili sa ich záujmu. Organizátorov Dňa detí zase bavila detská bezprostrednosť a vynaliezavosť. Deti z  1.stupňa sa zabávali, riešili úlohy, športovali sami i v tímoch, „druhostupniari“ už súťažili a tri víťazné tímy získali peňažné poukážky určené na návštevu pizzérie.

                    Počasie prialo obidvom zábavným dopoludniach. Deviataci odviedli kus práce nielen samotnou organizáciou a prezentovaním jednotlivých aktivít, ale aj prípravou na podujatie s výrobou rekvizít. Ich námaha nebola márna, radosť na tvárach detí  ich určite napĺňala spokojnosťou. Tí najmenší účastníci zaznamenali svoju vďaku spolu s postrehmi a zážitkami na veľký plagát.

                                                                                                                                          Z. Bachanová

          • 2. 6. 2017

             

            31. máj  - Čítajme si 2017

            Projekt vznikol pred desiatimi rokmi s cieľom pritiahnuť k čítaniu viac detí a zároveň poukázať na význam literatúry pre detského čitateľa. Realizuje sa 6-hodinovým čitateľským maratónom, do ktorého boli zapojené deti z takmer 300 miest Slovenska. Krstnou mamou projektu je pani Oľga Feldeková.

             Tento rok sa prvýkrat zapojilo aj 233 žiakov našej školy. Každé dieťa malo prečítať jednu stranu z vybranej knižky. Do čítania sa žiaci pustili s veľkou chuťou už prvú hodinu. Čítalo sa v triedach, ale aj v školskej knižnici. Na piatu hodinu prišli napr. siedmaci k tretiakom a v skupinkách si čítali navzájom... Ku koncu hodiny ešte riešili zadané úlohy z prečítaného textu, aby bola sladká odmena ozaj zaslúžen&amp ;aacut e;.Už vieme, že sa podarilo prekonať minuloročný rekord a v tomto roku čítalo 46040 detí.

            Ďalší krásny deň, plný netradičného vyučovania, spolupráce, vzájomného počúvania a pohody... Už sa tešíme na budúci rok.                                                      PaedDr. Stanislava Opátová

             

             

          • 25. 5. 2017

            Deviataci v pamätníku SNP

            Dňa 18.5.  žiaci deviateho ročníka navštívili pamätník SNP v Banskej Bystrici. Je to jeden z najvýznamnejších pamätníkov na Slovensku, ktorého úlohou je pripomenúť obdobie 2. Sv. vojny a Slovenského národného povstania centrom ktorého bola Banská Bystrica. V úvodnej časti expozície sme sa dozvedeli informácie o vojensko – politickom vývoji Slovenska od r. 1918 do r. 1939. Následne sme videli expozície protifašistického odboja a jeho vyústenie do SNP. Na záver nás oboznámili s problematikou tragédie európskeho židovstva a holokaustu.

          • 24. 5. 2017

            Anglický kráľ, či kráľovná?

                 Tak to na začiatku nikto netušil, lebo na zápolenie o tento titul  prišli  23.5.2017 štvrtáci i štvrtáčky. Súťaž zameraná na anglickú slovnú zásobu prebehla v troch kolách. Najprv súťažiaci ukázali svoju pohotovosť pri pomenúvaní nápovedných obrázkov - flashcards v danom časovom limite. V druhom kole ukázali svoju znalosť slovnej zásoby písaním anglických slov na vylosované písmenko. Tentoraz to bolo písmenko P a názvy farieb, školských potrieb, zvierat, zamestnaní, ovocia, zeleniny sa len tak sypali, body sa však pripísali iba tým pisateľom, ktorých slová nemal nik iný. V poslednej súťažnej disciplíne adepti na kráľovský titul kráčali po cestičke poskladanej z flashcasds, ktoré postupne pomenuvávali. Ak sa pritrafila chybná výslovnosť alebo si nevedeli spomenúť na správny názov obrázka, boli opravení, ale museli sa vrátiť späť na začiatok cestičky. Putovanie trvalo 1 minútu a počet pridelených bodov sa odvíjal od dĺžky prejdenej trasy. Po sčítaní všetkých bodov sa víťazom a teda anglickou kráľovnou stala Miška Holubčíková zo 4.A. Aby sa jej dobre vládlo, pribudli k nej aj dvaja poradcovia. Na druhom mieste skončila Anička Žuffová zo 4.A a tretí bol Miško Tuhý zo 4.B.

                                                                                                                                       Z. Bachanová

             

          • 23. 5. 2017

            Ukončenie eTwinningového projektu

                 V mesiacoch marec až máj 2017 prebiehal na našej škole eTwinningový projekt, ktorého cieľom bolo zvýšiť záujem o čítanie kníh u detí mladšieho školského veku prostredníctvom netradičných aktivít, zaujímavých hier a zážitkov. Podobné uvažovanie mala aj Základná škola Česká Ves, s ktorou sa naša škola spojila a spoločná práca sa mohla začať.

                 Nasledovala fáza príprav na podujatie pod názvom Noc s Andersenom. Pani učiteľky z oboch škôl sa dohodli na jej organizácií, vzájomne sa obohatili o nové nápady, hry  a aktivity. Spolupráca prebiehala na eTwinnigovom priestore – twinspace, kde sa v úvode obe školy navzájom predstavili a priblížili svoje predstavy o vzájomnej komunikácii. Celosvetová akcia Noc s Andersenom má v Čechách už niekoľkoročnú tradíciu a postupne aj na Slovensku pribúdajú školy a knižnice, ktoré ju organizujú. V školskej knižnici v Nižnej sa uskutočnila po prvý raz. Počas nej sa deti oboznámili s dielami známeho dánskeho spisovateľa, s ktorými následne pracovali v podobe zaujímavých hier, skladačiek a kvízov. Venovali sa aj tvorbe vlastnej rozprávky s použitím určených slov, „šili“ šaty pre cisára, hľadali poklad morského kráľa a samozrejme nechýbalo ani nočné čítanie svojej obľúbenej knihy. V českej škole bola tento rok téma Andersenovej noci zameraná na štvoricu komiksových hrdinov Čtyřlístek od Jaroslava Neměčka, ktorú poznajú aj slovenské detí podľa cereálií s rovnomenným názvom. A tak úlohu dotvoriť nedokončený komiks aj napriek „cudziemu jazyku“ naše deti zvládli s veľkým obdivom z českej strany. My sme zase zisťovali pohotovosť, vynaliezavosť a vedomosti českých detí pri riešení rôznych zaujímavých úloh o Andersenovi.Vymenili sme si aj balíčky plné knižných záložiek a milých darčekov.

                 Zistili sme, že hoci hovoríme a píšeme iným jazykom, máme podobné záujmy, postrehy i zážitky. Počas celého trvania projektu deti na oboch stranách nielen viac čítali, vymýšľali a tvorili, ale súčasne nadobudli nové zručnosti, vedomosti i skúsenosti.

             

                                                                                                                                      Z Bachanová

             
          • 22. 5. 2017

            Lov slov

            V máji sa znovu zišli v školskej knižnici štvrtáci, piataci, šiestaci a siedmaci, aby si tentoraz vyskúšali svoje jazykové schopnosti . Popoludnie s tajuplným názvom LOV SLOV bolo naplnené množstvom hier, v ktorých účastníci museli dokázať svoje schopnosti v oblasti reči, tvorby slov, vyhľadávania pojmov či zašifrovaných slovíčok, merali si sily v dvojiciach, komu sa podarí za kratší čas poskladať  z náhodných písmen slová s väčšou bodovou hodnotou. Aj tu sa ukázalo, že byť starším žiakom neznamená automaticky  byť lepším slovotvorcom, keď mladší žiaci, ktorí čítajú mnoho kníh, viackrát bodovo prevalcovali starších kamarátov. A hoci v záverečnej tabuľke boli rôzne bodové hodnoty, nikto neodchádzal zarmútený. Okrem príjemných zážitkov zo stretnutia i zo súťaženia si žiaci odnášali aj vlastnoručne vyrobené písmenkové náramky.

             

             

          • 12. 5. 2017

            Slávik Slovenska

                Aj tento rok sa deti zo základnej školy zapojili do speváckej súťaže ľudových piesní. Podľa propozícií už 27.ročníka tohto podujatia si speváci vyberajú jednu ľubovoľnú pieseň, ktorá sa im páči a povinnú pieseň z aktuálneho spevníčka.

                Po úvodnej „spievankovej“ pesničke si 15 súťažiacich vylosovalo svoje šťastné poradové číslo a prehliadka ľudového umenia mohla začať. Postupne zazneli piesne pomalé i svižné, veselé i na zamyslenie. Porota mala neľahkú úlohu v rozhodovaní sa. Po zvážení všetkých kritérií boli výsledky nasledovné:

             

            1.kategória

            1. miesto Peter Kučka – 3.B

            2. miesto  Klaudia Jandurová – 1.B

            3. miesto Viktória Vaseková – 1.B

             

            2. kategória

            1. miesto  Alexandra Smolárová – 5.A

            2. miesto Sofia Stacherová – 6.B

            3. miesto Michaela Holubčíková – 4.A

             

            3. kategória

            1. miesto Timea Malatinková – 7.B

                                                                                                                                  Z. Bachanová

          • 3. 5. 2017

            Diskusia o extrémizme

            Extrémizmus a nenávisť mládeže je spoločenský fenomén, ktorý potrebuje celospoločenskú diskusiu. Preto sme sa rozhodli na našej škole realizovať diskusiu s p. Petrom Pollákom, ktorý je doposiaľ jediným rómskym poslancom v NR SR. V prvej fáze diskusie išlo o búranie predsudkov prostredníctvom neznámych osobností s využitím škálovania. Neskôr bola nastolená problematika Slovenského štátu, 2.sv. vojny, extrémizmu, holokaustu z pohľadu historického, ľudskoprávneho a občianskeho. Diskusie sa zúčastnili žiaci 9.A a 9.B triedy.

               

          • 2. 5. 2017

            Nočné čítanie

            Posledný aprílový piatok sa dievčatá zo 7. B rozhodli stráviť v školskej knižnici nie popoludnie, ale netradične  noc. Najprv sa venovali katalogizácii nových kníh do knižničného fondu. Po výdatnej večeri (samozrejme pizza chutí v škole úplne super) nasledovala veselá časť programu. Spolu sme prešli tajomnými chodbami tmavej školy, dramatizovali  náhodne vybraté ukážky z rôznych kníh, navzájom si čítali, hrali sa hry na lepšie vzájomné poznávanie i spoločenské hry... a v neskorých nočných hodinách sme zahrabané v spacákoch ešte trochu listovali v knihách. Príjemne unavené sme zaspali, až keď bola za oknami hlboká tmavá noc. Po prebudení sme sa síce trochu zmorené, ale veselé naraňajkovali a rozišli sa domov vyrozprávať prežité zážitky a dospať prebdenú noc. 

                                                                                                                                           Martina Labdíková

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Nižná, Nová doba 482, 027 43, Nižná
      • ZŠ - sekretariát: 043 5381 344
      • Nová doba 482, 027 43 Nižná
        Slovakia
      • 37810120
      • 2021637409
      • Mgr. Ľubomír Ivan
        043 5324 586
        0905 688 085
      • Mgr. Poldaufová Katarína
        0908 911 626
      • Bc. Tuková Magdaléna
        0911 575 075
      • Ing. Plevová Jana
        043 5324 858
        0903 795 529
        email: jedalenzsnizna@gmail.com
      • Jana Žuffová
        0915 769 294
      • Darina Zajacová
        043 5381 344
      • SK33 0200 0000 0000 2453 1332
      • SK26 0200 0000 0019 4236 3854
    • Prihlásenie