• Vianočnú poštu posielali aj šiestaci

            8. 1. 2018

             

            Aj v 6. A a v 6. B sme sa zapojili do výzvy Vianočnej pošty pre seniorov, aby sme  celkom neznámym starým ľuďom v domovoch dôchodcov  spríjemnili vianočné sviatky. Na hodinách slovenčiny sme vyrábali pohľadnice rôznymi technikami, potom do nich vpisovali milé veršíky i srdečné priania a nakoniec sme ich poslali do rôznych kútov Slovenska. 

            Mgr. Martina  Labdíková

          • (Pred)vianočné aktivitky v školskej knižnici

            22. 12. 2017

             

            Aj v predvianočnom čase sme sa znovu stretli, aby sme strávili príjemné literárne popoludnie v kruhu kamarátov. Skladali sme puzzle s betlehemskou tematikou, hľadali stratené slová z vianočných básní, približovali si rôzne adventné a vianočné zvyky a tradície, tvorili originálne vianočné priania, hádali podľa naznačených indícií pojmy spojené s najkrajším sviatkami, pospomínali naše rodinné zvyky pri štedrovečernom stole... A aké by to bolo vianočné posedenie bez sladkých oblátok s medom? Tie spolu s chutným čajíkom ukončili tento  pokojný poeticky prežitý čas.

             

          • Šaliansky Maťko

            20. 12. 2017

            V dňoch 18. a 20. decembra sa na našej škole uskutočnilo školské kolo  súťaže v prednese slovenských povestí  Šaliansky Maťko.  Víťazom gratulujeme a držíme im palce pri reprezentácii našej školy na okresnom kole, ktoré sa bude konať v januári 2018.

            Výsledky v jednotlivých kategóriách:

            1.kategória         1.miesto              Klaudika  Jandurová  2.B

                                           2.miesto              Gregorko  Skurčák  3.A

                                           3.miesto              Emka Slimáková  3.A

            2.kategória         1.miesto              Miška Holubčíková  5.A

                                           2.miesto              Saška Murínová  5.A

                                           3.miesto              Miško Tuhý  5.B

            3.kategória         1.miesto              Ema  Turčáková 6.B

                                           2.miesto              Barbora Kováliková 7.A 

            Kristína  Šelingová  6.A

                                           3.miesto              Lukáš Labdík  7.B

             

                                                                                                                                           Alena Ivanová

          • Pytagoriáda

            13. 12. 2017

            V dňoch 13. a 14.decembra sa uskutočnilo školské kolo Pytagoriády. Počas 60 minút, ktoré mali súťažiaci na riešenie, si žiaci tretieho až ôsmeho ročníka merali svoje vedomosti v matematike.  Úspešným riešiteľom sa stal ten súťažiaci, ktorý z 15 – tich úloh vyriešil aspoň 10. Bonusom k úspešnému riešeniu bolo aj to, že za každé ušetrené celé 4 minúty získal žiak navyše 1 bod za čas. Všetkým úspešným riešiteľom srdečne blahoželáme. Tí najlepší budú našu školu reprezentovať na okresnom kole, ktoré sa uskutoční v marci 2018.

            Vyhodnotenie úspešných riešiteľov podľa ročníkov:

            Kategória : P3

            1. Emka Ďaďová 3.A  (14+8) 22b, Danka Žáková 3.A  (14+8) 22b
            2. Tomáško Hlavaj 3.A  (12+8) 20b
            3. Emka Slimáková A  (12+7) 19b

            Kategória : P4

            1. Lucia Puková  4.B  (14+8)  22b
            2. Jakub Šurin 4.B  (12+10) 22b
            3. Rebeka Vaseková   4.B  (13+7) 20B

            Ďalší úspešní riešitelia:  Adam Ficek 4.A,  Nikolas Šiška 4.B,  Sára Matkuliaková 4.B,  Chiara Leginusová 4.A , Radka Kormaňáková 4.B,  Tímea Spuchláková

            Najúspešnejší žiaci druhého stupňa:

            Kategória : P5

            1. Michaela Holubčíková 5.A
            2. Radovan Slimák 5.A
            3. Alexandra Murinová 5.B

            Kategória : P6

            1. Marek Žuffa 6.B
            2. Katarína Dibdiaková 6.A
            3. Karin Murcinová 6.A

            Kategória : P7

            1. Tomáš Labdík 7.B
            2. Miloš Stroka 7.A
            3. Sofia Stacherová 7.B

            Kategória : P8

            1. Andrej Kubica 8.A
            2. Roman Šeling 8.A
            3. Lukáš Hajdúch 8.A
          • VIANOČNÁ POŠTA

            13. 12. 2017

             

                    Prichádzajú k nám rok čo rok, potichu, pomaličky, spočiatku nenápadne. Radostné, čarovné, láskyplné, pokojné, mrazivé...jedným slovom VIANOCE. Jediné sviatky v roku, ktoré v nás prebúdzajú zvyšky dobra a hrejivý pocit radosti zo stretnutí s našimi blízkymi. Sú však medzi nami aj ľudia, ktorí budú tráviť tieto sviatočné dni sami, bez rodiny a priateľov. Preto sme sa so žiakmi z 5.A rozhodli, že sa spoločne zapojíme do krásnej výzvy a spravíme Vianoce neznámym starkým.

                    Spoločne s 11  102 dobrovoľníkmi sme sa zaregistrovali na internetovej stránke vianočnej pošty, odkiaľ nám boli zaslané adresy seniorov z rôznych kútov Slovenska. Aby sme ich čo najviac potešili, na hodinách slovenského jazyka sme si vytvorili originálne vianočné pozdravy, do ktorých sme dopísali milé priania. Výsledkom nášho úsilia sú nielen krásne pohľadnice, ale aj hrejivý pocit na srdiečku z toho, že spravíme radosť tým, ktorým nie je dopriate tráviť Vianoce v kruhu najbližších

                    Pevne veríme, že naše pozdravy prebudia v senioroch aspoň iskričku radosti z toho, že na nich niekto v diaľke myslí. 

             

             

             

             

          • Vianočná besiedka v 4.A

            8. 12. 2017

             Blíži sa čas najkrajších sviatkov roka...Našli sme si čas na malé zastavenie a vychutnali si spoločné chvíle s rodičmi. Stretnutie plné piesní, básní, tanca, hry na hudobné nástroje, ale aj prekvapení v podobe darčekov, ktoré si pripravili deti pre rodičov, ale aj navzájom.     Stanislava Opátová

          • Vianočné trhy

            7. 12. 2017

            Žiaci a učitelia Základnej školy s materskou školou v Nižnej Vás všetkých srdečne pozývajú na prvý ročník vianočných trhov, ktoré sa uskutočnia vo štvrtok 14.decembra 2017 v čase od 14.00- 17.00 hod. na prízemí budovy školy a v školskej jedálni.

            Príďte medzi nás prežiť príjemné popoludnie a nakúpiť milé drobnosti, ktoré pre Vás pripravili deti spolu s pani učiteľkami, ale aj šikovné mamičky a staré mamy.

            Všetci ste srdečne vítaní.

          • Besiedka pre starých rodičov

            6. 12. 2017

                 V poslednom novembrovom dni sa deti z 1.A stretli so svojimi starými a prastarými rodičmi.  V programe, ktorý si pre nich pripravili ukázali, čo všetko sa za tri mesiace v škole už naučili. Milé básničky sa striedali s rytmickými pesničkami, hralo sa divadielko, ba dokonca prišiel aj kúzelník. Nechýbali ani veselé postrehy so spolužitia týchto generácií, či milé slová plné vďaky a úcty venované svojim blízkym. Starí rodičia sa ukázali ako vnímaví diváci, ktorí každý výkon detí odmenili potleskom. Rovnako sa s chuťou zapájali aj do hádania písmeniek stvárňovanými deťmi. Po programe nasledovalo spoločné posedenie pri  bylinkovom čaji a koláčikoch, ktoré upiekli šikovné staré mamy.

                 Celé podujatie prebiehalo v príjemnej a pohodovej atmosfére. Na obidvoch stranách bolo cítiť spokojnosť a radosť zo spoločne prežitých chvíľ.

                                                                                                                      Z. Bachanová

          • Projekt MODRÁ PLANÉTA

            5. 12. 2017

            Projekt MODRÁ PLANÉTACez spoločnosť EDULAB sme sa aj tento rok zapojili do zaujímavého projektu. Ideme osídliť novoobjavenú planétu, ale na čo všetko treba myslieť, aby sme si ju neznečistili? Toto riešili moji štvrtáci dva mesiace prostredníctvom rôznych aktivít... Ako vyrábať energiu, ako ju šetriť, čo s dopravou, ako separovať odpad, ale aj ako a kde oddychovať. Príjemné chvíle, zaujímavé vyučovacie hodiny, prírodovedná exkurzia a výsledkom bolo "eko mestečko". S výsledkom s me sa po chválili aj tretiakom 

          • MATEMATICKÁ KAVIAREŇ V 3.A

            4. 12. 2017

            „Matematika  môže byť zdrojom radosti,“ hovorí profesor Milan Hejný.

            21.novembra zasadli rodičia do žiackych lavíc, aby si aj oni užili radosť  z objavovania krás matematiky. Pri kávičke a koláčiku sa opätovne zoznamovali s princípmi matematiky pána profesora Hejného.  Aktívne si vyskúšali a nechali si deťom vysvetliť počítanie so zvieratkami deda Lesoňa, súčtové trojuholníky,  násobilkové štvorce, ba aj indické násobenie. Stavali  stavby z kociek a tiež sa s nami zahrali.

            Ďakujem rodičom za chuť, elán a výbornú  atmosféru, ktorú sme si spolu s deťmi užili.

            Mgr. Alena Ivanová

          • Prvá sánkovačka

            4. 12. 2017

            Dnes sme turistický krúžok vymenili za sánkovačku. Boby, lopáre a odhodlanie vyskúšať prvý sneh...Krásne svietilo slniečko, tak nám bolo naozaj príjemne.    

                                                                              Žiaci 4. A   

          • Kampaň „ČERVENÉ STUŽKY“ oslovila deviatakov

            1. 12. 2017

             

            Vírus HIV a choroba AIDS už nie je len záležitosťou chudobnej Afriky, kde na mnohých miestach je nakazená až tretina obyvateľstva a zomierajú tam starí, mladí i deti. Ani my v Európe, či na Slovensku by sme nemali túto tému brať na ľahkú váhu. Veľa mladých ľudí sa v dnešnej dobe dostáva do vzťahov, v ktorých sa začínajú správať ako dospelí. Tieto veľmi mladé a „hlúpe“ vzťahy bez zodpovednosti, môžu končiť nechceným tehotenstvom, alebo pohlavnými chorobami, či práve nainfikovaním vírusom HIV. Preto ak chceme  byť pred HIV a AIDS chránení, mali by sme si vyberať našich budúcich partnerov zodpovedne a s našim intímnym životom počkať až do manželstva.                           (Kvetka)

            „Je dobré, že sme sa o tom rozprávali, aby sme boli informovaní. Som rád, že som sa

            o probléme AIDS dozvedel.“ ( Andrej)

            „Nevedela som, že HIV je vírus, kým AIDS  je choroba. Taktiež to, že na svete je tak veľa ľudí infikovaných.“ (Dominika)

            „Nevedel som, že vírus sa prenáša krvou.“ (Marek)

            „Dosť ma zaráža, že mnohí ľudia žijú nezodpovedne a tak vedome rozširujú AIDS, kým iní,  

            za to vôbec nemôžu.“ (Peťo)

            „Prekvapilo ma, že človek nakazený vírusom HIV to môže zistiť až po troch mesiacoch

            od nakazenia.“ (Angelika)

            „Je dobré vidieť film a presvedčiť sa na vlastné oči. Dá vás to do perspektívy. Lepšie raz ukázať, ako tisíckrát vysvetliť. Niektorí ľudia nemajú také šťastie, ako my.“ (Ema)

            „Z toho filmu mi nebolo veľmi príjemne. Bolo to smutné.“ (Adam)

            „Z filmu mám zmiešané pocity: smutné, aj zaujímavé. Je mi ľúto ľudí v južnej Afrike , ale hlavne deti ktoré nechali rodičia kvôli chorobe. Je smutné, že tretina obyvateľstva je nakazená a každý deň zomrie aspoň päť ľudí.“ (Viki)

             „Pri prednáške a tiež filme o AIDS ma zaujalo to, že my ľudia mnohokrát nezistíme hodnotu nejakej veci, až kým ju nestratíme.“ (Martin)

             „Veľmi sa mi páčilo, že sestry, ktoré sa starali o nakazených obetovali svoje životy, aby sa o nich postarali. Zarazil ma počet umierajúcich na AIDS.“ (Zdenka)

            „Je to veľmi ťažká misia, starať sa o takto chorých ľudí a vidieť ako zomierajú.“ (Simonka)

                                                                                                                                             

                                                                                                                     spracovala Tuková V.

          • Zahrajme sa na básnika

            24. 11. 2017

             

            Sniežik biely tíško padá,

             v knižnici sa mládež schádza

            poéziou očarená.

            Tvoriť básne nové chceme.

            Zopár rýmov každý vieme

            do veršíkov uložiť.

            Písmenková rozcvička

            rozohriala srdiečka

            na básnickú nôtu.

            Láska, zima, auto, radosť -

            nerobí nám žiadnu starosť

            v metaforách vyjadriť.

            Mnoho básní vytvorili,

            ba sme sa aj zabavili.

            Básne zdobia knižnicu.

            Strašiakom už pre nás nie je

            poézia, ktorá zneje

            hladko z našich úst.

             

             

            Mgr. Martina Labdíková

          • Informatický bobor 2017

            24. 11. 2017

             

            - v dňoch 8. až 10 novembra sme sa zapojili do medzinárodnej súťaže Informatický bobor. Súťažili sme v troch kategóriách. Z našej školy sa zapojilo 51 žiakov. Úspešných riešiteľov máme hneď niekoľko: 

                    - v kategórii Bobrík (4. a 5. ročník)

            1. miesto       Thomas Zumrík

            2. miesto:       Samuel Betuštiak

            3. miesto:      Michaela Holubčíková,

            Alexandra Hrnčiarová,

            Filip Žák,

            úspešní riešitelia: Jakub Šurin,

            Juraj Lonek

                    - v kategórii Benjamín (6. a 7. ročník)

            1. miesto        Tamara Surovčíková

            2. miesto       Karin Benita Kičinová

            3. miesto       Marek Žuffa

            úspešná riešiteľka: Alica Ursínyová

            • v kategórii Kadet (8. a 9. ročník)

            1. miesto       Radko Mores

            2. miesto        Kristína Gajdošová

            3. miesto       Klaudia Šulová

            úspešné riešiteľky: Radka Čuporáková Miroslava Šmičeková

             

             

            Úspešným riešiteľom gratulujeme.

          • Popoludnie s Hejného matematikou

            24. 11. 2017

            V rámci štúdia na Komenského inštitúte, mám možnosť počas roka realizovať projekt. Ja som sa rozhodla pre projekt : "Na matematike s radosťou", zameraný na spoluprácu s rodičmi pri vyučovaní matematiky metódou prof. Hejného. Dnes sme sa teda opäť stretli a deti vysvetľovali rodičom, v čom spočívajú jednotlivé prostredia a usmerňovali ich pri riešení pripravených zadaní.

                                                                                                                                                 Stanislava Opátová

          • Krásne jesenné dni lákajú von...

            24. 11. 2017

            Babie leto treba využiť. Tak sme si vyšli, žiaci 4.A a 4.B triedy,  do Kvačianskej doliny a k Oblazom, škoda sedieť v škole. Krásne počasie, i keď ráno nás prekvapila inoväť. Výhľady, jesenné sfarbenia stromov, dobrá nálada,... to všetko sme zažili a páčilo sa    

                                                                                                                                                    Stanislava Opátová:

             

          • Na matematickom krúžku.

            24. 11. 2017

            .Bod, úsečka, trojuholník, štvorec, kocka kváder, ihlan - trocha "teórie" a potom "do práce" ! Dve kilá hrachu, 3000 špáratok, šikovné detské pršteky, ale aj maškrtné jazýčky... Toto sme dnes využili na matematickom krúžku... bolo veselo.  

                                                                                                          Stanislava Opátová

             

             

          • Týždne zdravej výživy

            21. 11. 2017

            Dva týždne zdravých desiat - ovocie, zelenina, šaláty, ktoré chodili kontrolovať deviatačky. Na záver "výroba" šalátov v triede. Tento rok už, na rozdiel od minulých, bez rodičov. Zábava pri čistení, krájaní, miešaní, dochucovaní,... ale najväčšia pri ochutnávaní 

                                                                                                                                      Stanislava Opátová

          • Z truhlice starých materí

            16. 11. 2017

             

            Za oknami už fúkal chladný októbrový vietor a my sme sa opäť stretli v príjemnom prostredí školskej knižnice, aby sme tentokrát viac spoznávali bohatstvo nášho jazyka, ktoré je zachované v prísloviach, porekadlách či rôznych  ľudových výrokoch. Aby to nebolo pre mladších účastníkov ťažké, súťažili sme v zmiešaných skupinách od štvrtákov po ôsmačky, veď viac hláv – viac rozumu. A tak sme naprávali pokazené príslovia, odkrývali skryté obrázky poznaním významu nárečových slov, pantomímou a kresbou dávali nápovedu, aby ostatní uhádli zmysel ľudovej múdrosti... Popoludnie prešlo veľmi rýchlo vo výbornej nálade a my sme sa zase o niečo múdrejší pobrali domov.

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Nižná, Nová doba 482, 027 43, Nižná
      • ZŠ - sekretariát: 043 5381 344
      • Nová doba 482, 027 43 Nižná
        Slovakia
      • 37810120
      • 2021637409
      • Mgr. Ľubomír Ivan
        043 5324 586
        0905 688 085
      • Mgr. Poldaufová Katarína
        0908 911 626
      • Bc. Tuková Magdaléna
        0911 575 075
      • Ing. Plevová Jana
        043 5324 858
        0903 795 529
        email: jedalenzsnizna@gmail.com
      • Jana Žuffová
        0915 769 294
      • Darina Zajacová
        043 5381 344
      • SK33 0200 0000 0000 2453 1332
      • SK26 0200 0000 0019 4236 3854
    • Prihlásenie