• Obedy „ZADARMO“

            26. 6. 2023

            Vážení rodičia, v nadväznosti na novú právnu úpravu zákona o dotáciách od 01.05.2023 pri poskytovaní dotácií na stravu dochádza k nasledovným zmenám:

            1. Vo výške príspevku:
            • MŠ: 1,40€ na každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastní výchovno-vzdelávacieho procesu a odobralo obed
            • ZŠ I.stupeň: 2,10€ na každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo výchovno-vzdelávacieho procesu a odobralo obed
            • ZŠ II.stupeň: 2,30€ na každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo výchovno-vzdelávacieho procesu a odobralo obed
            1. Deti oprávnené na poskytnutie dotácie:
            • MŠ: deti zapísané na predprimárne vzdelávanie (predškoláci)
            • ZŠ: žiaci prvého až deviateho ročníka
            • Deti, ak je rodina v hmotnej núdzi alebo ktorej príjem je vo výške životného minima
            1. Podmienky na priznanie dotácie:
            • Vyplnená, podpísaná a odovzdaná PRIHLÁŠKA NA STRAVOVANIE (AJ PRE DETI, KTORÉ SA V ŠKOLSKEJ JEDÁLNI UŽ STRAVUJÚ)
            • Vyplnená, podpísaná a odovzdaná ŽIADOSŤ RODIČA DIEŤAŤA ALEBO FYZICKEJ OSOBY, KTOREJ JE DIEŤA ZVERENÉ DO STAROSTLIVOSTI ROZHODNUTÍM SÚDU o podanie žiadosti o poskytnutie dotácie na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa (návratka) PLATÍ PRE VŠETKY DETI
            • Účasť na výchovno-vzdelávacom procese
            • Pípnutý príchod do školy a aj obed
            • Ak dieťa neodhlásite zo stravy platíte plnú sumu za obed
            • V prípade choroby dieťaťa je dovolené si prísť po obed do obedára v prvý deň choroby dieťa (platíte plnú sumu obeda), ostatné dni si ho musíte odhlásiť zo stravy

            Prihlášku aj návratku si môžete vytlačiť alebo ju nájdete vytlačenú v školskej jedálni na stole s mikrovlnkou.

            Prihlášku aj návratku je potrebné priniesť najneskôr do 31.07.2023 najlepšie vedúcej školskej jedálne. Žiadosti doručené po termíne 31.07.2023 budú zaradené do dotácií od 01.10.2023.

            V prípade, že si dieťa zabudne čip je potrebné aby to dieťa pri obede povedalo. V takomto prípade vedúca školskej jedálne pípne obed, avšak len raz za mesiac.

            Rodičia, ktorí už svoje deti prihlásili (odovzdali prihlášku aj návratku) už nemusia vypĺňať a priniesť žiadne papiere. Prihláška aj návratka platí až do písomného odvolania a odhlásenia dieťaťa zo stravy zákonným zástupcom, zmenou zákona a alebo ukončení dochádzky v škôlke, škole.

            Prosím rodičov, aby deti oboznámili s tým, že si musia pípnuť príchod do školy ako aj obed. Taktiež prosím rodičov aby deti upozornili na to, aby sa pri obede nečipovali rýchlo za sebou (systém niekedy nestíha).

            Platby si prosím sledujte na Edupage.

          • Rašelinisko v Kline Biologická exkurzia

            23. 6. 2023

            Rašeliniská patria medzi najzaujímavejšie biotopy Slovenska. Začali vznikať po skončení poslednej doby ľadovej pred 12000 rokmi. Sú to veľmi ohrozené spoločenstvá, kde sa vyskytujú vzácne rastliny a živočíchy úzko viazané na veľký prísun vody. „Naše“ klinské rašelinisko patrí pod správu CHKO Hornej Oravy s vysokým stupňom ochrany. Dňa 14.6 sa 43 ôsmakov a deviatakov našej školy zoznámilo s touto jedinečnosťou Oravy. Pod vedením pani Ing. Zuzany Kertysovej, žiaci videli špeciálne druhy organizmov, okúsili mäkkú chôdzu po rašelinisku a spoznali ich význam. Priamo na mieste im ukázala možnosť zániku rašeliniska: negatívnou činnosťou človeka  - odvodňovaním a nechceným zalesňovaním náletovými drevinami. Na záver sme sa premiestnili na „Rio de Klin“, kde pani Kertysová vysvetlila žiakom dôležitosť rozmanitosti v prírode a žiaci si vyskúšali odchyt živočíchov pomocou špeciálnych pomôcok.

            PaedDr. Kyselová

          • Zahraničná exkurzia Benátky

            23. 6. 2023

            Prvé júnové dni sme so žiakmi deviateho ročníka vyrazili na štvordňovú zahraničnú exkurziu do Talianska. Po dlhej ceste sme sa ubytovali v meste Lido di Jesolo. Je to príjemné mestečko s modernými plážami, obchodmi, reštauráciami. Hlavným programom našej exkurzie bola návšteva a prehliadka mesta Benátky. V meste vládla neopísateľná atmosféra, ktorú treba zažiť. Na námestí Sv. Marka sme obdivovali Baziliku, Hodinovú vež známu ako Torre dell Orologio, Dóžov palác. Stretli sme aj s pouličnými umelcami a veľkým množstvom holubov. Pani sprievodkyňa nás previedla úzkymi uličkami, ktorými sme sa dostali k najslávnejšiemu mostu Ponte di Rialto. Plavba loďou bola pre žiakov jedinečná. Plní zážitkov sme sa šťastní a zdraví vrátili domov.

                                                                                                                      Mgr. Dana Plevová                                                                                                              

          • Slovenka roka

            13. 6. 2023

            PaedDr. Stanislava Opátová, ktorá učí na našej škole už 33 rokov, bola za svoju prácu nominovaná na Slovenku roka v kategórii vzdelávanie.Využívaním originálnych vyučovacích metód bola v TOP 10 Učiteľ Slovenska a nominovaná aj na ocenenie najlepších pedagógov sveta Global Teacher  Prize. Venuje sa propagácii pravidelného čítania rodičov a učiteľov deťom a jeho pozitívnemu dopadu na ďalšie vzdelávanie, ale aj propagácii Hejného metódy vyučovania matematiky. Organizuje letné školy pre učiteľov, prednáša na rôznych konferenciách a bola iniciátorkou celoslovenskej akcie Učitelia pečú zdravotníkom.  

            Ak ju chcete podporiť, môžete jej ešte do 20.6. poslať bezplatne hllas na  https://www.slovenkaroka.sk/hlasovanie/      má číslo 17.

          • Deň lesov

            7. 6. 2023

                 Koncom mája sa druháci a tretiaci zúčastnili zaujímavého Dňa lesov, ktorý zorganizovala Stredná odborná škola lesnícka v spolupráci s Lesmi SR. V mestskom parku v Tvrdošíne mali deti príležitosť preveriť si svoje vedomosti a tiež spoznať rôzne iné pozoruhodnosti lesného spoločenstva. Nechýbali ani praktické aktivity, kde si mohli vyskúšať meranie a pílenie dreva, či potrénovať svoju mušku hádzaním šišiek do koša. Zabavili sa aj pri výrobe pasteliek, drevených príveskov a sviečok z včelieho vosku. Každé dieťa si do nádobky zasadilo aj svoj vlastný stromček.

                Po zvládnutí všetkých stanovíšť čakala účastníkov lesného dňa sladká odmena a milý darček. Podujatie bolo výborne zorganizované a prínosné. Organizátorom sa príťažlivou formou podarilo deťom priblížiť význam a dôležitosť lesa, potrebu jeho zveľaďovania i ochrany.

             

                                                                                                                  Zita Bachanová

          • Literárno-geografická exkurzia (Babia hora)

            7. 6. 2023

                 V stredu 24.5. 2023 sa žiaci 8. ročníka zúčastnili literárno-geografickej exkurzie v Oravskej Polhore. Hoci nám počasie veľmi neprialo, nenechali sme si pokaziť náladu a vyzbrojení dáždnikmi a pršiplášťami sme o 7:45 vyštartovali z autobusového nástupišťa v Nižnej. Naše prvé kroky smerovali do Hájovne pod Babou horou. Toto idylické miesto v lone oravskej prírody je neodmysliteľne späté s dvomi významnými predstaviteľmi slovenskej literatúry – s Pavlom Országhom Hviezdoslavom a s Milom Urbanom. Pani lektorka nás najprv previedla literárnou expozíciou venovanou dielu Hájnikova žena. Dozvedeli sme sa množstvo zaujímavých informácií o Hviezdoslavovom živote, ale aj o prostredí, v ktorom čerpal tvorivú inšpiráciu. Neskôr sme sa presunuli do budovy venovanej životu a dielu Mila Urbana. Hneď pri vstupe do tejto expozície nás privítala rovnianska „hora“, v ktorej je symbolicky zasadený autorov portrét. Urbanov neľahký život vzbudil u žiakov množstvo otázok, pričom ani jedna z nich neostala nezodpovedaná. Nechýbali ani predmety z jeho osobnej pozostalosti a kópia Urbanovej „pracovne“ z čias jeho pobytu v Chorvátskom Grobe. 

                 Po literárnej prehliadke sme sa presunuli na Slanú vodu. Pôvodne sme sa chceli poprechádzať Hviezdoslavovou alejou, ale keďže dážď neustával, nezostávalo nám nič iné, iba si to opäť „uľahčiť“ autobusovou formou J. Pri altánku s minerálnym prameňom Anna nás už čakal p. Ivan Matis z obecného úradu, ktorý nás oboznámil s históriou miestnych kúpeľov a so spôsobom ich fungovania. Veľmi nás prekvapilo, že v minulosti kúpele pravidelne navštevovali mnohé významné osobnosti ako P. O. Hviezdoslav, Mária Terézia Tešínska či Lenin. Žiaci mali možnosť otestovať si svoje chuťové poháriky – po dúšku slanej vody priamo z prameňa sa na ich tvárach vystriedali všelijaké grimasy J.

                 Našou ďalšou zastávkou bola rozhľadňa na starej obchodnej ceste Trhovnici. Bohužiaľ, opäť sme doplatili na vrtochy počasia – výhľad nám zaclonila hustá biela hmla, a tak sme to po chvíli vzdali a presunuli sme sa do Európskeho centra gajdošskej kultúry, ktoré je situované priamo v srdci Oravskej Polhory. Jedná sa o unikátny objekt, ktorý sa zatiaľ nenachádza nikde inde v strednej Európe. Hneď pri vstupe do budovy nás ohromila koncertná sála, ktorej dizajn a interiér pomáhal navrhnúť Škót, ktorý vyučuje muzikológiu na krakovskej univerzite v Poľsku. Mali sme možnosť vypočuť si ukážky hry na pastiersku píšťalku, gajdy, fujaru, koncovku, drumbľu a rôzne iné nástroje. Vďaka otvoreným stropom ich zvuk v priestoroch sály rezonoval naplno a mnohí z nás mali z tohto zážitku husiu kožu. Po koncerte sme sa presunuli do galérie, v ktorej sú vystavené rôzne druhy gájd z celého sveta, a taktiež sme nakukli do dielne, kde sme na vlastné oči videli, ako sa vyrábajú jednotlivé hudobné nástroje.

                 Zlatým klincom celej exkurzie bola návšteva miestneho športovo-kultúrneho areálu. Nachádza sa tu Centrum integrovanej cyklistiky, jedinečná pumptracková dráha, výstava umeleckej tvorby (cyklodomček), inhalatórium na slanú vodu a v neposlednom rade odparovňa a sušiareň soli, ktorá názorne demonštruje spôsob odparovania v bývalých kúpeľoch. Domov sme sa vracali obohatení nielen o množstvo cenných informácií, ale aj praktických skúseností a zážitkov. Veď nenadarmo sa hovorí, že „lepšie je raz vidieť ako stokrát počuť“.

            (Mgr. Lucia Hladeková, Mgr. Ľubomíra Veselá)

          • Atletický štvorboj

            5. 6. 2023

                                                              Obvodné kolo 1-4.ročník

            Dňa 25.5.2023 sa uskutočnilo v areály ZŠ s MŠ Nižná obvodné kolo atletického štvorboja pre 1-4 ročník základných škôl.

            Súťaže sa zúčastnili školy- ZŠ s MŠ Nižná, ZŠ Podbiel, ZŠ Zuberec, ZŠ Habovka. Každá škola mohla do každého ročníka zobrať jedného chlapca a jedno dievča.

            Športovci si zmerali sily postupne vo štyroch disciplínach: šprint na 50m, skok do diaľky z miesta, hod kriketovou loptou, beh na 150/300m(1-2 ročník: beh na 150m, 3-4 ročník: beh na 300m).

            Každý športovec musel absolvovať všetky disciplíny a po súčte bodov sa vyhodnotilo konečné poradie v každom ročníku.

            Ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy.

            Konečné poradie našich žiakov:

            1.ročník chlapci: Filip Ferulík - 2. miesto

            1.ročník dievčatá: Terezka Kristofčáková - 2. miesto

            2.ročník chlapci: Viliam Smith – 2. miesto

            2.ročník dievčatá: Alžbeta Kachut – 1. miesto

            3.ročník chlapci: Michal Žuffa – 2. miesto

            3.ročník dievčatá: Margaréta Gabaríková – 2. miesto

            4.ročník chlapci: neúčasť (škola v prírode)

            4.ročník dievčatá: neúčasť (škola v prírode)

             

          • Majstrovstvá školy v šplhu na tyči - 2023

            5. 6. 2023

            Majstrovstvá školy v šplhu na tyči - 2023

            Počas mesiacov marec a apríl prebehli majstrovstvá školy v šplhu na tyči chlapcov. Do súťaže sa zapojilo 43 žiakov s nasledovnými výsledkami:

            5.ročník:

            1. Kristofčák Martin        5,09   sek

            2. Činčara Jakub               7,19

            3. Kristofčák Daniel         7,23

             

            6.ročník:

            1. Vasek Benjamín          7,11

            2. Rentka Matúš              7,21

            3. Korčuška Sebastián    11,46

             

            7.ročník:

            1. Palko Matúš                  6,34

            2. Kuboš Patrik                 6,43

            3. Urík Jaroslav                 8,13

             

            8.ročník:

            1. Korčuška Richard        4,42

            2. Sabo Jakub                    4,51

            3. Chrenka Matej            4,92

             

            9.ročník:

            1. Vojtek Alex                   3,88

            2. Podstrelený Tadeáš   4,06

            3. Liška Matúš                   6,28

             

            Všetci žiaci umiestení na prvých troch miestach získali vďaka Rodičovskému združeniu pri ZŠ s MŠ Nižná pamätnú medailu. Ďakujeme.

             

                                                                                                                                                                 Marián  Klimčík

             

          • Majstrovstvá okresu Tvrdošín v atletike základných škôl

            5. 6. 2023

            ​​​​​​V utorok 23.5.2023 sa na atletickom ihrisku pri ZŠ s MŠ Nižná uskutočnili majstrovstvá okresu Tvrdošín v atletike základných škôl. Žiaci našej školy , sa aj napriek neúčasti žiakov 9.ročníka, v silnej konkurencii nestratili a chlapci aj dievčatá obsadili zhodne 3.miesto.

            ​​​​​​​

            Žiakom gratulujeme a držíme palce na budúci rok, kedy budú môcť nastúpiť všetci naši žiaci, ktorí nás reprezentovali tento rok a budú tak môcť zabojovať o ešte lepšie umiestnenie.

            Žiakov pripravovali Marián Klimčík a Martin Latka.

             

                                                                                                                                                                 Marián  Klimčík

      • Kontakty

        • Základná škola s materskou školou Nižná, Nová doba 482, 027 43, Nižná
        • ZŠ - sekretariát: 043 5381 344
        • Nová doba 482, 027 43 Nižná Slovakia
        • 37810120
        • 2021637409
        • Mgr. Ľubomír Ivan 043 5324 586 0905 688 085
        • Mgr. Poldaufová Katarína 0908 911 626
        • Bc. Tuková Magdaléna 0911 575 075
        • Ing. Plevová Jana 043 5324 858 0903 795 529 email: jedalenzsnizna@gmail.com
        • Ľubica Števaňáková 0918 909 077 Jana Žuffová 0915 769 294
        • Darina Zajacová 043 5381 344
        • SK33 0200 0000 0000 2453 1332
        • SK26 0200 0000 0019 4236 3854
      • Prihlásenie