• 6. 12. 2016

            Harlekýn úspešný na Pardubickej ryengle 2016

            Nádherný víkend sme prežili v Pardubiciach na súťaži country tanečných skupín v spoločnosti viac ako 600 tanečníkov. V sobotu dopoludnia sme si vychutnali atmosféru Vianočných trhov. Na obed už dostali možnosť prvýkrát vystúpiť na medzinárodnej súťaži naše najmenšie Harlekýnky, ktoré svoje vystúpenie zvládli. Popoludní si staršie dievčatá odtancovali choreografiu Mladice a v country show  obsadili 1. miesto. Večer nás pobavili na country bále aj úžasné výkony tanečníkov večerného programu. V nedeľu ešte v kategórii line dance obsadili staršie dievčatá 2.miesto. Poďakovanie patrí nielen tanečníčkam, ale aj rodičom, ktorí boli v Pardubiciach s nami a sponzorom / Panasonic/, bez ktorých by sme si túto reprezentáciu obce a Slovenska nemohli dovoliť.

                                                                                                                                                              PaedDr. Stanislava Opátová

          • 7. 12. 2016

            Najlepšia protidrogová nástenka

            Zapojili sme sa do celoslovenskej súťaže pre 7. ročník základných škôl pod názvom „NAJLEPŠIA PROTIDROGOVÁ NÁSTENKA“. Cieľom súťaže je pôsobiť  na vytvárania aktívneho protidrogového postoja, poukázať na význam primárnej prevencie, predísť užívaniu návykových látok.                                                                                                                                                                   7. B

              

             

          • 10. 11. 2016

            Turisti na svetovej výstave Cosmos v Bratislave.

            V novembrovú sobotu sme sa z turistických chodníkov presunuli do Bratislavy na výstavu o kozmonautike. Prežili sme príbehy hrdinov, ktorí prekročili hranice atmosféry. Zaujali nás aj životné príbehy J. Gagarina, V. Tereškovovej, kozmonauta Tita, L. Amstromga a iných. Na vlastné oči sme videli okolo 200 exponátov z vesmírnych misií USA a ZSSR, reálne modely rakiet, raketoplánov a unikátne dobové dokumenty. Zaujali nás : ruský Sputnik, pes Lajka, americká opica Enos. Z výstavy sme si odniesli aj nové poznatky o kozmonautike.

          • 5. 12. 2016

            Rozprávkový večer 

                V posledných októbrových dňoch vo večerných hodinách zažila základná škola nemalý ruch. Po tmavom schodišti vysvietenom len sviečkami kráčali skupiny detí  so svojimi rodičmi. Chvíľami sa zastavovali, aby podumali z ktorej rozprávky by mohli byť predmety, ktoré po ceste objavovali. Ich cesta skončila až na treťom poschodí v školskej knižnici, kde si každý našiel pohodlné miestečko a priestor dostali rozprávkové príbehy. Ich sprostredkovateľmi sa stali odvážni ockovia detí Martin Holubčík, Peter Veselý, Rastislav Brčák, Igor Hradský, pán riaditeľ školy Ľubomír Ivan, pán profesor z tvrdošínskeho gymnázia Jaroslav Broz a deti zo 4.A triedy. Účinkujúcim sa podarilo vytvoriť príjemnú  atmosféru plnú pohody a radosti. Z majstrovsky prečítaných príbehov sa deti podozvedali ako možno vychovať dospelých, ale aj odnaučiť sa klamať, čo sa stane ak plyšové hračky ožijú, ako sa dá zimomriavkovo báť, či využiť fantázia. Pomedzi jednotlivé rozprávky pozorní poslucháči pohotovo reagovali na otázky, tvorili, vymýšľali, súťažili. Nechýbalo ani čarovanie, spievanie bez slov, či dobrodružná výprava za medveďom pod vedením štvrtákov. Keďže záujemcov o rozprávky je na prvom stupni základnej školy hodne, rozprávkový večer sa uskutočnil dvakrát, najprv pre žiakov 3.- 4. ročníka a neskôr obsahovo i časovo upravený pre najmladších budúcich čitateľov. Na záver obidvoch večerov sa odtajnili všetky rozprávkové indície a vylosovaní šťastlivci sa potešili peknej hračke. 

               Čas venovaný príprave i samotnej organizácií podujatia bol investovaný správne. Deti i rodičia sa ukázali ako pozorní poslucháči, ktorí dokázali oceniť ponúkané slovo, vstúpiť do sveta fantázie, hľadať a objavovať dobro. Medzinárodný deň školských knižníc bol oslávený s patričnou pozornosťou.

                                                                                                                 Zita Bachanová

          • 4. 11. 2016

            Plavecký výcvik

                 V druhej polovici októbra sa žiaci druhých, tretích a štvrtých ročníkov základnej školy zúčastnili plaveckého výcviku v Dolnom Kubíne. Školské povinnosti boli nahradené inými, nemenej dôležitými. Pod vedením skúsených trénerov plaveckej školy Mgr. Markéty Kotlínovej si deti postupne osvojili základné plavecké zručnosti. Pomocou hry si zdokonalili pohyby paží i nôh. Zaujímavé plavecké pomôcky zase poslúžili k ovládaniu a súhre ich pohybov a správneho dýchania. Na konci plaveckého snaženia sa deti prezentovali preplávaním 25 metrového bazéna.

                Žiakom sa plavecký výcvik páčil, mnohých motivoval k častejšej návšteve plavárne, hoci aj nemálo vzdialenej od Nižnej. Raz, snáď, budú môcť svoje plavecké schopnosti uplatniť aj v nižnianskom bazéne.                                                                                            

                                                                                                                                                                Z. Bachanová

             

          • 4. 11. 2016

            Mladé bedmintonistky aj tento rok postúpili do krajského kola

            Bedmintonisti z našej školy sa aj tento rok zúčastnili okresného kola v súťaži družstiev, ktoré sa uskutočnilo v športovej hale v Tvrdošíne. Nezáujem mladých o šport a pohyb už zasiahol aj bedminton v našom okrese, keď sa turnaja zúčastnil rekordne nízky počet 11 dvojíc.                 Našu školu  reprezentovalo jedno družstvo chlapcov a jedno dievčat. Chlapci súťažili v najpočetnejšej  kategórii, v ktorej Marek Argaláš a Nikolas Kavuliak aj napriek niektorým vyrovnaným zápasom obsadili až celkové 4. miesto. Podobne ako minulý rok aj tento sa podarilo naším šikovným dievčatám postúpiť do krajského. Dievčatá Timea Tabačáková a Karin Palková jednoznačne porazili v okresnom kole mladšie dievčatá zo ZŠ M. Medveckej. Ďakujem všetkým žiakom za reprezentáciu školy a prajeme dievčatám veľa šťastia v krajskom kole 23. novembra 2016 v D. Kubíne.

            J.Suchánek, foto autor

              

          • 10. 10. 2016

            Pasovanie nových členov Turistického krúžku

            V dňoch 7.- 8. 10 2016 sme pasovali žiakov 5.ročníka za nových členov nášho krúžku. Akt sa uskutočnil na chate Danica na Ústí. Po večernej opakačke sme sa presunuli do hlavnej chaty, kde žiaci po prečítaní sľubu turistov dostali turistickú placku. Na druhý deň naše kroky viedli na prechádzku okolia. Plní zážitkov sme sa vrátili domov.

          • 3. 10. 2016

            Šesť medailí z majstrovstiev kraja

                 V nedeľu 2.októbra sa v Dubnici nad Váhom za krásneho slnečného počasia uskutočnili majstrovstvá stredoslovenského atletického zväzu v kategórii mladších žiakov a prípraviek. Matúš a Pavol Jurinovci potvrdili, že vo svojej kategórii patria k najlepším a svojimi výkonmi to aj dokázali. Chlapci získali spolu 6 medailí a úspešne ukončili atletickú sezónu.

            Výsledky:

            Prípravka chlapci: Matúš Jurina (2005)  skok do výšky – 140cm – 1.miesto

                                                                            skok do diaľky – 412cm – 2.miesto

                                                                            hod kriketkou – 48,27m – 2.miesto-osobný rekord    

             

                                          Pavol Jurina (2005)   skok do diaľky – 422cm – 1.miesto

                                                                            beh na 150m – 22,61s – 2.miesto  

                                                                            hod kriketkou – 42,24m – 3.miesto     

             

            Mladšie žiačky:   Anna Ploransky (2004) skok do výšky – 125cm – 8.miesto

                                                                              skok do diaľky – 364cm – 15.miesto

                                                                              beh na 60m – 9,60s – 16.miesto

                                                                                                                       Mgr. Ľubomír Ivan - tréner

             

          • 29. 8. 2016

            Majstrovský rok pre Harlekýn

            Školský rok 2015/2016 bol pre tanečnú skupinu Harlekýn výnimočne úspešný. Ako prvú súťaž absolvovali na jeseň - putovné Majstrovstvá Slovenska – Heel & Toe Show, ktoré sa tento rok konali mimoriadne až v októbri, v Košiciach. V silnej konkurencií si súbor odniesol skvelé dve 2. a tri 3. miesta. Súťažná sezóna pokračovala medzinárodným podujatím Pardubická Ryengle, ktoré si za 19. rokov svojej existencie vyslúžilo povesť najprestížnejšej súťaže na území Čiech a Slovenska. Harlekýn sa tu umiestňuje na popredných miestach už niekoľko rokov a nebolo tomu inak ani teraz. Tanečníčky Harlekýnu sa medzi kvalitnými výkonmi nestratili a odniesli si skvelé 2. a krásne dve 1. miesta. Súťažnú sezónu sme zakončili Majstrovstvami Slovenska Heel & Toe Show v Kysuckom Novom Meste, ktoré považujeme za mimoriadne úspešné pretože tanečníci zabodovali so všetkými pripravenými choreografiami. Harlekýn si odniesli tri 3. miesta, tri 2. miesta a fantastické tri 1. miesta, stali sa teda trojnásobnými Majstrami Slovenska na rok 2016/2017.

            Tanečná skupina Harlekýn je hrdá na to, že týmto spôsobom reprezentuje obec aj napriek tomu, že nemá práve ideálne podmienky na trénovanie a svoje fungovanie. Vedenie skupiny dúfa, že v nasledujúcom školskom roku sa Harlekýn dočká väčšej podpory a bude môcť naďalej reprezentovať Nižnú a šíriť po Orave, Slovenku a v okolitých krajinách, povedomie o podpore kultúry v Nižnej.                                              

                                                                                                                                                                 Mgr. Lenka Opátová

          • 22. 6. 2016

            Deviataci v pamätníku SNP v Banskej Bystrici

            Dňa 17.6. v piatok sme boli žiaci 9.A,B triedy na dejepisnej exkurzii v Banskej Bystrici. Navštívili sme pamätník SNP. Doplnili sa nám informácie o prvej ,ale aj o druhej svetovej vojne. Zaujímavé boli exponáty, ktoré sú v pamätníku vystavené. Najviac nás zaujali predmety a veci, ktoré sa používali v zdravotníctve, ako zubárske kreslo, klieštiky, pílky....Po prehliadke sme sa pofotili v parku pri tankoch, delách.

          • 13. 6. 2016

            Dejepisná exkurzia v Černovej

            Dňa 13.6. sa žiaci ôsmych ročníkov zúčastnili dejepisnej exkurzie v rodnej obci  Andreja Hlinku v Černovej. Vybrali sme sa po stopách Černovskej tragédie, ktorá sa odohrala 27.10.1907, kedy maďarská vrchnosť rozkázala strieľať do Černovčanov. Tí chceli, aby im kostol vysvätil ich rodák Andrej Hlinka. Naše kroky viedli k miestu tragédie, presunuli sme sa do kostola a k pamätníku ,kde sme symbolicky zapálili sviečky. Navštívili sme aj rodný dom Andreja Hlinku, kde sne sa o ňom dozvedeli veľa zaujímavých informácií. Exkurziu sme ukončili v Ružomberku na námestí Andreja Hlinku a pri jeho pamätnej soche sme si spravili spoločné foto. Bola to veľmi poučná a zaujímavá exkurzia.

                

                                                                    

          • 8. 6. 2016

            Ako sme oslavovali

                 Konečne nadišiel dlhoočakávaný sviatok detí. Ako každý rok, tak aj tento mali v réžii deviataci. Pod vedením svojich triednych pani učiteliek Mgr. Martiny Labdíkovej a Ing. Margity Medveckej  postavili rôzne stanovištia. Každé z nich bolo premyslené, s náležitými rekvizitami. Okrem rôznych športovo-pohybových úloh boli pripravené slovné hádanky, hry zamerané na jemnú motoriku, zábavné činnosti testujúce ľudské zmysly a nechýbali ani úlohy na dôvtip a vynaliezavosť. Z organizačných dôvodov si tento deň najprv užili žiaci 5.-9. ročníka. Každá skupina mala svoj záznamový lístok, kde sa zapisovali výsledky ich snažení. Počas celej akcie vládla na školskom dvore skvelá atmosféra, ktorú ešte umocňovalo slnečné počasie. Na druhý deň už počasie deťom 1.-4. ročníka neprialo. Deviataci si však s dažďovými kvapkami poradili a veľmi pružne sa premiestnili do telocvične, kde využili každý jej voľný priestor. Zmena priestoru nemala vplyv na radosť detí, všetkých úloh sa zmocňovali s chuťou a nadšením.

                Obidve zábavné dopoludnia možno hodnotiť ako vydarené. Organizátori mali možnosť zúročiť svoje schopnosti a nápady a učastníci boli zas spokojní so zaujímavým programom.

                                                                                                                                                                                                    zib

          • 24. 5. 2016

            ZŠ Nižná druhá na majstrovstvá okresu vo futbale

            V utorok 5.5.2016 odohrali naši žiaci 5.-7.ročníka majstrovstvá okresu v malom futbale. Chlapcom sa darilo a nakoniec obsadili krásne 2.miesto. O tento úspech sa postarali: Suľa Jozef, Žák Peter, Kuboš Martin, Šeling Roman, Kubica Jozef, Furťo Aďo, Belopotočan Dávid, Záhora Matej a tréner Marián Klimčík.

                                                                                                                                                                                 Marián Klimčík

          • 8. 6. 2016

            Majstrovstvá okresu v atletike základných škôl

            V utorok 19.5.2016 sa na futbalovom štadióne v Nižnej uskutočnili Majstrovstvá Okresu Tvrdošín v atletike základných škôl. Súťaže sa zúčastnilo 10 chlapčenských a 9 dievčenských družstiev, ktoré súťažili o majstra okresu Tvrdošín pre rok 2016. V kategórii žiakov sa najviac darilo chlapcom zo ZŠ s MŠ Nižná a medzi dievčatami ZŠ P.O.H.Trstená. Víťazné družstvá a najlepší jednotlivci v každej disciplíne postúpili na majstrovstvá kraja, ktoré sa uskutočnia 7.6.2016 v športovom areály v Rabči.

            Výsledky jednotlivých disciplín:

             chlapci                                                                                              dievčatá

             

            60 m      1. Maslák Roman             Hladovka             7,37       1. Latková Lucia          Nižná                   8,76

                          2. Marcoň Noe                 Nižná               7,58       2. Betušťáková Anna   POH Trstená              8,81

                            3. Juráň Mário                Habovka              7,3       3. Finiková Lucia             R. Dilonga             8,83

            300 m    1. Triebeľ Marek              Habovka              41,06     1. Krnáčová Nikola     Brezovica                50,19

                            2. Bednár Martin             M.Medveckej     41,08      2.Betuštiaková Anna   Trstená                  50,27

                            3. Ujmiak Tomáš             Nižná             41,32     3. Kováčová Aneta           M.Medveckej       51.93

            1000m 1. Hrobár Jakub                 M.Medveckej        3:10       1. Regulyová Ivanka       Nižná                3:01

                            2. Valko Dávid                R.Dilonga            3:16       2. Kovalíková Viktória    M.Medveckej         3:02

                            3. Matúch Matej             Nižná                3:19       2. Pakosová Eliška            Brezovica           3:02

            4x60m  1. ZŠ s MŠ  Nižná                                      31:60     1.ZŠ POH Trstená                                       34:99

                         2. ZŠ M. Medveckej                                      31:76     2. ZŠ M. Medveckej                                36:7     

                          3. ZŠ Zuberec                                             32:49     3. R. Dilonga                                             36:84

            Diaľka 1.Mauer Kristián               M.Medveckej           520         1. Števaňáková Denisa Brezovica            425

                          2. Matištík Michal             Zuberec               505         2. Finíková Lucia          R.Dilonga               423

                         3. Čuporák Jakub             Nižná                 495         3. Holubová Veronika   Nižná                420

            Guľa      1. Vasek Šimon                Nižná                10,01     1. Tabačáková Timea     Nižná                 7,94

                            2. Maslák Roman             Hladovka            9,92       2. Škoríková Tamara       Zuberec              7,78

                            3. Kánik Stanislav             Brezovica           9,83       3. Bartošová Ema            M.Medveckej     7,80

            Kriketka  1. Kliment Mário          M.Medveckej            78,0       1. Belopotočanová Petra  Zuberec           49,0

                            2.Kepšta Jakub                 Nižná              77,0       2. Pakosová Eliška           Brezovica          42,0

                            3. Marcoň Noe                 Nižná               68,0       3. Jurinová Erika               Zuberec             41,0

            Výška    1. Lajmon Mário              M.Medveckej          165        1.Šefčíková Soňa             POH Trstená     140

                           2. Bednár Martin             M.Medveckej         160        2. Regulyová Andrejka Nižná                  135

                           3. Socha Tomáš                Nižná               160        3. Chomisteková Kristína M.Medveckej       130

            Celkové poradie:

                            1. ZŠ s MŠ Nižná              773                                        1. ZŠ POH Trstená                           622

                            2. ZŠ M. Medveckej           747                                        2. ZŠ s MŠ M. Medvecká                  614

                            3. ZŠ POH Trstená            632                                        3. ZŠ s MŠ Nižná                            563

                            4. ZŠ s MŠ Liesek            588                                         4. ZŠ s MŠ Zuberec                         528

                            5. ZŠ s MŠ Zuberec          576                                        5. ZŠ R.Dilonga Trstená                    344

                            6. ZŠ Habovka                  457                                        6. ZŠ s MŠ Brezovica                      321

                            7. ZŠ R.Dilonga Trstená     426                                        7. GHM Trstená                               312

                            8. ZŠ s MŠ Hladovka        347                                        8. ZŠ Habovka                               172        

                            9. GHM Trstená                226                                        9. ZŠ s MŠ Hladovka                       139

                            10. ZŠ s MŠ Brezovica   171                                                                                                                      

            Nižnú reprezentovali: Marcoň Noe, Ujmiak Tomáš, Vasek Šimon, Oriešek Jakub, Domiňák Ľudovít, Nákačka Jakub, Ďuriník Philip, Kepšta Jakub, Čuporák Jakub, Socha Tomáš, Matúch Matej, Latková Lucia, Regulyová Ivana, Regulyová Andrea, Holubová Veronika, Polčicová Júlia, Hulejová Nikola, Tichoňová Sofia, Záhorcová Anežka, Kendralová Martina, Tabačáková Timea a tréneri  Marián Klimčík. Ľubomír Ivan a Anna Vilčinská.

             

                                                        Marián Klimčík, Anička Vilčinská

          • 23. 5. 2016

            Matematický klokan 

                   Riešenie netradičných a rôznorodých úloh, ktoré je založené na logickom myslení sa na základnej škole teší neustálej pozornosti. Táto najväčšia medzinárodná matematická súťaž vznikla v roku 1980 v Austrálii. Do Európy dorazila o 11 rokov neskôr, kedy sa dvaja francúzski učitelia inšpirovali austrálskymi kolegami a na počesť krajiny jej vzniku ju nazvali Matematický klokan. Okrem  motivácie v prekonávaní samých seba láka žiakov aj predstava, že v jednej chvíli sa snažia rovnaké úlohy rozlúsknuť milióny ich rovesníkov na celom svete.  A ako si počínali matematické hlavičky v jednotlivých kategóriách?

                 Veľký úspech zaznamenali najmä naši prváčikovia: Daniela Žáková, Ema Ďaďová a Gregor Skurčák, ktorých riešenia dosiahli 100% úspešnosť. Nemenej šikovní boli aj Ema Slimáková, Miloslav Kortman a Alexandra Revajová, ktorí sa svorne umiestnili na 2. mieste. Tretím miestom bol ocenený Tomáš Hlavaj.

            2. ročník - 1. Dávid Gajdoš                            3.ročník - 1. Radovan Slimák

                               2. Chiara Leginusová                                     2. Michaela Holubčíková

                               3. Matúš Beňuš                                              3. Oliver Veselý

            4. ročník -   1. Adam Brčák                            5. ročník - 1. Miloš Stroka

                                2. Norbert Bachynec                                      2. Lucia Halčinová

                                3. Barbora Šašková                                        3. Tomáš Labdík

            6. ročník - 1. Andrej Kubica                          7.ročník - 1. Radoslav Mores

                               2. Gregor Budz                                              2. Marcel Nákačka                             

                               3. Filip Špulier                                               3. Ema Ursínyová

            8.ročník - 1. Sofia Tichoňová

                              2. Kristián Kubík

                              3. Diana Mikulová

                                                                                                                                                  Z.  Bachanová

          • 12. 5. 2016

            Ako sa história Osvienčimu dotkla našich žiakov?

            Ani tento rok sme nevynechali príležitosť navštíviť s našimi najstaršími žiakmi bývalý koncentračný tábor v Osvienčime. Väčšina z nich bola na tomto mieste po prvý raz. Toto sú niektoré z ich reakcií po prežitej exkurzii:

            „Najprv sme navštívili Osvienčim, kde sme mali možnosť vidieť v akých neľudských podmienkach tam ľudia bývali.  Obrovské nástupište, drevené baraky, plynové komory a krematória kde zomierali. A tiež pamätník obetiam aj s textom v slovenskom jazyku. Bolo to veľmi poučné.“   Sabinka, 14

            „Veľmi sa mi páčilo, ako nám to pani sprievodkyňa všetko vyrozprávala. Bolo to veľmi zaujímavé, ale aj strašidelné.“ Veronika, 14

            Prekvapilo ma, aké to bolo drastické. Vedela som, že to nebude prechádzka ružovou záhradou, ale až toto som nečakala.“  Alžbetka, 15

             „Bolo náročné prechádzať sa po miestach, kde zomierali ľudia. Neviem si predstaviť, ako tam mohli vydržať.“ Karin, 15

            „To, čo sa v tej dobe dialo v Osvienčime bola hrôza. Brali život a slobodu nevinným ľuďom. A podľa mňa tí, čo robili tie veci to nemali v hlave v poriadku.“ Jakub,14

            „Bolo to veľmi smutné. Dozvedel som sa tam veľa nových informácií.“  Jakub, 14

            „Nechcel by som to zažiť!“  Filip, 14

             „Bolo to dojímavé. Prekvapilo ma, ako to tam vyzerá. Aj keď ma z chodenia boleli nohy, som veľmi rada, že som tam bola.“  Natália, 14

            „Zobrala som si ponaučenie, lebo som zistila, že si mám toho tak veľa vážiť. Keď som si uvedomila koľko toho ľudia v koncentračnom tábore prežili, bolo mi to veľmi ľúto. Preto by sme sa mali všetci k ostatným správať dobre, aby sme už nikdy nedopustili takéto veci.  Anička, 15

            „Prekvapilo ma, koľko bolo v jednej miestnosti vlasov. Keď si predstavím koľko ľudí tam zomrelo. Zuzka, 15

            „Bolo veľmi hrozné, ako tí ľudia žili, ako ich strieľali, mučili... Zobrala som si odtiaľ ponaučenie, že si mám vážiť, aký mám oproti nim pekný život.“   Timka,15

            „Podľa fotografií, ktoré som predtým videla, som čakala niečo nepríjemné. Ale to, čo tam je, si nikto  nedokáže ani predstaviť.  Lebo pocity a atmosféra – tie sa odfotiť nedajú. Ľudia, ktorí si to prežili, museli mať hrozný život.“   Saška,15

            „Návšteva týchto miest zanechala vo mne silné zážitky. Mohla som si porovnať  kruté životné podmienky a strašné zaobchádzanie s ľuďmi, s našou slobodou. Ja sa môžem slobodne rozhodnúť kedy sa pôjdem umyť, najesť, či napiť, ale im bola sloboda násilne odobraná.“   Zitka, 15

                                    Spracovala: Mgr. Viera Tuková

             

          • 12. 5. 2016

            Ako šiestaci učili druhákov a tretiakov

             

                    Anglický spisovateľ John Ruskin pred vyše sto rokmi vyslovil krásnu myšlienku: „Knihy sú pre ľudí tým, čím sú pre vtákov krídla.“ Na prvý pohľad obyčajná veta, ktorá však v sebe ukrýva kľúč k pochopeniu sveta i života.

                                    Čítanie je zručnosť, ktorú dieťa nevyhnutne potrebuje pre svoj ďalší úspešný život. Obohacuje slovnú zásobu, rozvíja fantáziu a ovplyvňuje schopnosť vyjadrovania sa v každodennom živote. Nanešťastie žijeme v hektickej dobe, ktorá nepraje knihám. Čítanie už „vyšlo z módy“; vôňu papiera nahradili filmy a nezmyselné počítačové hry. Preto sme sa s mojimi šiestakmi rozhodli, že našim malým čitateľom ukážeme, že aj čítanie a hra so slovami môžu byť zábavné.

             A tak sa 4. a 5. mája 2016 v priestoroch vynovenej školskej knižnice ozývala živá vrava a veselý smiech. Hravé predpoludnie odštartovalo hlasné čítanie popletenej rozprávky o Červenej čiapočke, ktoré druháci i tretiaci ocenili hlasným potleskom. Žiaci 6.C sa so svojimi postavami zžili natoľko, že postava ušušlaného vlka a prefíkaného deduška vyčarila úsmev na každej detskej tváričke. Nasledovali otázky zamerané na čítanie s porozumením, kde deti súťažnou formou získavali body za správne o dpovede. Boli sme veľmi milo prekvapení obrovským množstvom zdvihnutých rúk po každej položenej otázke.

                       Po úvodných minútach sme sa prehupli do druhej, zábavnejšej fázy celého predpoludnia – skupinového zápolenia. Žiaci 1. stupňa sa rozdelili do menších skupiniek, a spoločne riešili úlohy, ktoré boli rozdelené do siedmich stanovíšť. Súťažilo sa v skladaní slov z písmeniek, riešení hlavolamov, maľovanom čítaní, farebnom písaní, hádaní rozprávkových postáv či skladaní puzzle. Na každom stanovišti im trpezlivo pomáhali šikovní šiestaci, ktorí i m za úspešné splnenie úlohy pripisovali body. Žiaci jednotlivých tried s najvyšším počtom bodov boli odmenení peknými cenami.

             Spoločne prežitý čas veľkáčov s mladšími žiakmi bol mimoriadne prínosný pre obe strany – deti sa navzájom zblížili a atmosféra medzi jednotlivými triedami sa utužila. Navyše si šiestaci mohli vyskúšať, aké je to ocitnúť sa na niekoľko vyučovacích hodín v pozícii učiteľa (a veru si to užívali, lebo hneď po záverečnom vyhodnotení celej súťaže ma „bombardovali“ otázkou: Kedy naplánujeme ďalšie aktivity? J). Za ich horlivosť, šikovnosť a kreativitu pri plánovaní a organizácii tejto peknej akcie im patrí veľké ĎAKUJEM!

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         Mgr. Lucia Lepišová a žiaci 6.C    

          • 11. 5. 2016

             

            Zaspievaj slávičku...

               ...sa ozývalo v nižnianskej základnej škole 4. mája 2016 pri otvorení 26. ročníka speváckej súťaže ľudových piesní Slávik Slovenska. Hneď po ňom  nasledovalo predstavenie malých i veľkých spevákov a speváčok. Podľa pravidiel súťaže  sa prezentovali dvomi ľudovými pesničkami, z ktorých jedna bola ľubovoľná a druhá z aktuálneho spevníčka. Spevácke výkony prebiehali v príjemnej atmosfére, medzi divákmi nechýbali ani rodičia a spolužiaci súťažiacich. Výsledky boli nasledovné:

            I.kategória:  1. miesto Michaela Holubčíková - 3.A

                              2. miesto Radovan Slimák - 3.A

                              3. miesto Peter Kučka - 2.B

                                                    Sára Matkuliaková - 2.B

            II.kategória:   1. miesto Timea Malatinková - 6.B

                                2. miesto Tadeáš Žuffa - 5.B

                                3. miesto Karin Kičinová - 4.B

                                                Sofia Stacherová - 5.B

                Na okresnom kole súťaže bola úspešná Timea Malatinková, ktorá obsadila 1. miesto a svoje spevácke nadanie bude ďalej prezentovať na krajskom kole.

                                                                                                             Z. Bachanová

          • 3. 5. 2016

            I. kolo súťaže družstiev v atletike starších žiakov

               V sobotu 30.apríla sa v Dubnici nad Váhom uskutočnilo I. kolo súťaže  družstiev stredoslovenského atletického zväzu v kategórii starších žiakov. Na týchto pretekoch sa zúčastnil aj pretekár atletického oddielu v Nižnej Philip Ďuriník, ktorý si počínal veľmi úspešne. Vo každej disciplíne v ktorej nastúpil dosiahol osobný rekord.

            VÝSLEDKY:

            Starší žiaci:

            Philip Ďuriník (2002) –   skok do výšky – 150cm - 2.miesto – osobný rekord

                                                  skok do diaľky – 440cm – 6.miesto – osobný rekord

                                                  hod oštepom – 26,18m – 4.miesto – osobný rekord

                                                 

                                                                                                             Mgr. Ľubomír Ivan

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Nižná, Nová doba 482, 027 43, Nižná
      • ZŠ - sekretariát: 043 5381 344
      • Nová doba 482, 027 43 Nižná
        Slovakia
      • 37810120
      • 2021637409
      • Mgr. Ľubomír Ivan
        043 5324 586
        0905 688 085
      • Mgr. Poldaufová Katarína
        0908 911 626
      • Bc. Tuková Magdaléna
        0911 575 075
      • Ing. Plevová Jana
        043 5324 858
        0903 795 529
        email: jedalenzsnizna@gmail.com
      • Jana Žuffová
        0915 769 294
      • Darina Zajacová
        043 5381 344
      • SK33 0200 0000 0000 2453 1332
      • SK26 0200 0000 0019 4236 3854
    • Prihlásenie