• Hejného matematika a rodičia

            2. 5. 2018

                   Pod týmto názvom sa mi podarilo tento rok realizovať projekt s mojimi štvrtákmi a ich rodičmi. Ako sa to všetko začalo? Pred rokom som sa prihlásila na štúdium na Komenského inštitút. Mala som to šťastie, že ma spolu s ďalšími 20-timi učiteľmi z celého Slovenska vybrali a mohla som absolvovať úžasný rok. Prvýkrát sme sa stretli v Bratislave, kde nás prijal pán prezident Andrej Kiska. Cez letné prázdniny nás čakal týždeň vzdelávania v Zaježovej, počas roka ešte štyri štvordňové vzdelávania tiež v Zaježovej, ale aj 20 večerných webinárov v pohodlí domova. Spoznala som počas tohto roka veľa vynikajúcich učiteľov, ktorým záleží na ich práci, snažia sa meniť školy, na ktorých pracujú... a realizovali množstvo zaujímavých projektov. Mali sme možnosť zúčastniť sa celoslovenskej konferencie učiteľov v Poprade, kde som mala workschop na tému: Hejného matematika a rodičia, ale aj konferencie v Banskej Bystrici - Pedagogickí hrdinovia, kde okrem iných prednášali aj Daniel Hevier a Róbert Čapek.

            Počas roka som realizovala projekt zameraný na zlepšenie informovanosti rodičov o Hejného metóde vyučovania matematiky. Deti si pripravili pre rodičov úlohy v rôznych matematických prostrediach. Potom sa na stretnutiach žiaci zmenili na učiteľov, ktorí pomáhali rodičom zorientovať sa v úlohách, nájsť spôsoby na ich riešenia a zažívať podobné pocity, ako žiaci na hodinách matematiky. Účasť rodičov bola vysoká, odchádzali spokojní a žiaci mali zo stretnutí tiež radosť a s chuťou pripravovali ďalšie. Pomohli sme podobné stretnutie pripraviť už aj pre prváckych rodičov a na učiteľov sa zmenili nielen moji štvrtáci, ale už aj prváci.                         

                                                                                                                           PaedDr. Stanislava Opátová

             


             

          • Zápis do 1. ročníka

            26. 4. 2018

             

            V dňoch 24.-.25. apríla 2018 sa uskutočnil zápis do prvého ročníka na školský rok 2018/2019. Zúčastnilo sa ho 47 detí z oboch materských škôlok, ale aj deti, ktoré budú navštevovať školu v zahraničí. Rodičia mali prvýkrát možnosť vypísať si prihlášky doma v elektronickej podobe. Deti preukázali svoje vedomosti a pripravenosť do školy na rôznych zábavných úlohách - skladali zo stavebníc LEGO, skladali obrázky, pomáhali trpaslíkom chytať ryby, označiť si domčeky, ale aj poskladať rozstrihané obrázky, spočítať bodky na hracích kockách, či zaspievať a zarecitovať. Zápisu sa zúčastnilo 47 detí. Tri deti budú navštevovať š koly v z ahraničí, štyri majú doporučený odklad povinnej školskej dochádzky. Do prvého ročníka k nám teda nastúpi 40 detí - 23 dievčat a 17 chlapcov. Už sa na nových prváčikov tešíme! 

                                                                                                                                                                       PaedDr. Stanislava Opátová

          • "Presilovka na rodičov"

            23. 4. 2018

            V matematických stretnutiach pri riešení úloh v rôznych prostrediach Hejného matematiky sme pokračovali trochu inak. Tentokrát sa stretli rodičia prvákov a učiteľov im robili ich deti. Tam kde potrebovali prváci pomôcť -/ hlavne v prostrediach autobus a pavučiny, ktoré ešte prváci úplne neprebrali/ ochotne zaskočili v úlohe učiteľov štvrtáci. Bolo nás veľa, bolo to milé, poučné aj zábavné.

          • Stretnutie s Pavlom Dobšinským

            9. 4. 2018

            Pavol Emanuel Dobšinský ja všetkým známy ako zberateľ a zapisovateľ ľudových rozprávok. Pri príležitosti 190-teho výročia jeho narodenia sa v knižnici stretli malí i starší nadšenci čítania a kníh, aby si bližšie priblížili jeho osobnosť a dielo. Hoci by sa zdalo, že 90 rozprávok, ktoré vydal v svojej zbierke Prostonárodné slovenské povesti, pozná každé dieťa, veru sme mali čo robiť, keď sme hľadali dvojicu rozprávkovej bytosti, určovali vlastnosti postáv, zaraďovali ich do správnej rozprávky , dramatizovali krátke ukážky či hádali názvy rozprávok... A aká by to bola narodeninové oslava  bez torty? Veru, aj na nej sme si spoločne pochutili a po veselom a príjemne strávenom popoludní sme sa pobrali domov s hlavou plnou rozprávkových snov.

            Martina Labdíková

          • Beseda so speleológom

            5. 4. 2018

            Ako sa jaskyniari dostanú do podzemia? Prečo žijú netopiere v jaskyniach? Koľko je km jaskýň na našom území? Žili u nás jaskynné medvede a tigre? Čo je to karbidka a ako funguje?Ako sa volajú ktoré kvaple v jaskyniach? Na tieto a mnohé iné otázky dostali odpovede naši tretiaci a štvrtáci počas besedy s pánom Bohuslavom Kortmanom. A na záver si aj spoločne zaspievali. Príjemné vyučovanie... 

          • Okresné kolo chemickej olympiády

            26. 3. 2018

            23. marca 2018 sa na GMH v Trstenej konalo okresné kolo Chemickej olympiády kategórie D. Zúčastnilo sa ho 21 žiakov z celého okresu Tvrdošín. Žiaci absolvovali praktickú časť v laboratóriu a teoretickú časť pozostávajúcu z náročného testu. Našu školu reprezentovali Nikola Hučalová z 9.A.,Miriama Loffajová a Ema Ursínyová z 9.B.Všetky tri skončili ako úspešní riešitelia. Gratulujeme k úspechu! 

          • Dopravná výchova trochu inak

            21. 3. 2018

             

            V utorok 20. marca sa žiaci tretieho a štvrtého ročníka zúčastnili prednášky o správaní sa na cestách s kpt. Mgr. Tiborom Šándorom. Precvičili si prechádzanie cez cestu ako chodci, cyklisti, chodenie po ceste, ale aj chodníku... Veľkým pomocníkom im bol pracovný zošit Póla radí deťom, v ktorom potom vypracovávali rôzne úlohy. Pracovný zošit deťom zostal, tak môžeme na triednických hodinách pokračovať v riešení zaujímavých úloh.

                                                                                                                                        Stanislava Opátová

          • Stretnutie s učiteľmi z Oravskej Lesnej

            19. 3. 2018

            To, že Hejného metóda vyučovania matematiky oslovuje stále viac učiteľov sa odzrkadlilo aj na našom štvrtkovom stretnutí. Z Oravskej Lesnej k nám prišlo 12 učiteľov, ktorí sa chceli o tejto metóde dozvedieť viac. Niektoré pani učiteľky už boli na školení, iné sa chystajú budúci školský rok do prvého ročníka a chceli by učiť touto metódou... Ale bol tu aj pán učiteľ matematiky na 2. stupni, ktorého dcéra sa touto metódou učí v prvom ročníku a chcel by vedieť viac. Viac ako dve hodiny sme debatovali, ukazovali pomôcky, postupy, odpovedali na otázky. Ďakujem pani učiteľkám Zuzke Paľovej, Danke Hlavajovej  a Zuzke Tabačákovej za pomoc a výborné rady a postrehy na tomto stretnutí.

                                                                                                                                                  Stanislava Opátová

          • Ako rodičia čítali deťom

            19. 3. 2018

             

                 Čítanie deťom predstavuje veľkú investíciu a jeden z najkrajších darov, ktorý im môžeme dať. Už aj krátky čas, ktorý strávime s deťmi a knihou ovplyvňuje vzájomné vzťahy, rozvíja slovnú zásobu, buduje emocionálne hodnoty.

                A v tomto duchu sa 15. marca 2018 v priestoroch školskej knižnice stretli rodičia a deti z 1.A triedy. Odvážni rodičia sa podujali prečítať svojim deťom krátke rozprávkové príbehy. Každý z nich uchopil svoju čitateľskú postavu najlepšie ako vedel a spolu s rozprávačmi tak vznikli milé dramatizované vystúpenia. Pomedzi jednotlivé ukážky boli zaradené rôzne aktivity, v ktorých si deti pocvičili nielen postreh, fantáziu, slovnú zásobu, ale priestor dostali aj rôzne  pohybové zručnosti.

                Usmievavé detské tváre svedčili o tom, že sa im dielka Arnolda Lobela páčili. Deti neskrývali ani hrdosť na svojich čítajúcich rodičov, ktorým v závere tohto pohodového popoludnia odovzdali ďakovné diplomy.

                                                                                                                      Z. Bachanová

          • Harlekýn na krajskej súťaži

            16. 3. 2018

            Po dlhšej súťažnej prestávke, vyplnenej tréningami a nácvikmi nových choreografií, sa tanečná skupina Harlekýn zúčastnila krajského kola tanečnej súťaže Pohyb bez bariér. Súťaž sa konala v dňoch 10. a 11. marca v Žiline. Veľmi nás teší, že naše tanečníčky opäť úspešne reprezentovali školu a Nižnú. Po náročnej súťaži si domov priniesli tri prvé, dve druhé a dve tretie miesta a so všetkými choreografiami postúpili do celoslovenského finále, ktoré sa bude konať v apríli.  

                                                                                                                                                   Stanislava Opátová

          • Periny sme vymenili za spacáky

            12. 3. 2018

            Hry s palicami, loptou, stoličkami - aby sme sa hýbali, ale aj matematické, logické a strategické, aby sme rozhýbali aj mozog... Samozrejme nechýbala túlačka po škole s baterkami, rozprávka na dobrú noc a že aj pastovanie? Tak takéto bolo spanie v škole s mojimi štvrtákmi. 

                                                                                                                                                 Stanislava Opátová

          • Anglické krížovky

            12. 3. 2018

                   V piatok 9. marca 2018 si všetci tretiaci, ktorí sa radi učia angličtinu, preverili svoju slovnú zásobu riešením anglických krížoviek. Vyplnením jednotlivých políčok sa dopracovali k zisteniu ďalších nových zaujímavostí zo sveta zvierat i ľudí.

                  Najbystrejším riešiteľom sa stal Matej Chrenka, na druhom mieste skončil Gregor Skurčák a tretím krížovkárom sa stal Tomáš Hlavaj.

                                                                                                                   Z. Bachanová

          • Rodičia a Hejného matematika

            6. 3. 2018

             Už nám to išlo ako "po masle". Rozdelenie do skupín, príprava príkladov pre rodičov, riešenie úloh, úprava triedy... A potom to prišlo: prichádzajú rodičia, súrodenci, starí rodičia a spoločne s deťmi sa púšťajú do riešení úloh v prostrediach Stavby, Rodinka, Násobilkové štvorce, Pavučiny, Slovné úlohy Stovková tabuľka. Dobrá nálada, fajn pocit zo zvládnutia úloh, radosť z objavovania nových riešení, ale aj hrdosť detí, že niečo naučia svojich rodičov.... Tak takto nám dnes bolo. :-) ďakujem všetkým - úžasným deťom a skvelým rodičom, že sa nechali poučiť od detí.

                                                                                                                                    4.A a Stanislava Opátová 

          • Skúšame bežkovanie

            5. 3. 2018

            Keď som si dnes ráno (1.marca 2018)  pripravovala veci, bolo vonku - 20 stupňov C. Veľmi som neverila, že sa nám poobede podarí splniť, čo sme si naplánovali. Ale počasie prekvapilo, krásne svietilo slniečko a "nezamrzli sme". V rámci turistického krúžku sme dnes skúsili bežkovanie. Vďaka ochotným a obetavým ľuďom - manželom Tuhým a pani Remiazovej, mali deti k dispozícii nielen bežky, topánky, palice, ale aj dobré rady ako na to a horúci čaj, párky v rožku a koláčiky.  Veľká vďaka Dupajde.                                                                                                                  Stanislava Opátová:- Stanislava )

          • Oznam

            27. 2. 2018

            Od 1.marca bude mať Základná škola v Nižnej zriadenú pri vchode do školy vrátnicu, kde bude pracovať VRÁTNIK - INFORMATIK. Táto osoba bude podávať informácie potrebné pre návštevníkov školy. Škola bude v čase od 07.45 - 15.30 uzatvorená. Každý kto príde do budovy školy sa dostane dnu zazvonením na zvonček, ktorý sa nachádza pri vchodových dverách. V čase rodičovských združení, konzultačných hodín a iných školských akcií po 15.30 hod budú otvorené vedľajšie dvere. Takýmto opatrením chránime aj bezpečnosť detí, za ktoré sme v čase vyučovania zodpovední.

                                                                                    Mgr. Ľubomír Ivan

                                                                                             riaditeľ

          • 5.A na večernej fašiangovej lyžovačke.

            16. 2. 2018

            V utorok 13.2. sme sa rozhodli, že využijeme ponuku na večerné lyžovanie v maskách. Nemali sme síce veľa času na prípravu masiek, ale kto chce, tak si masku vyrobí za krátky čas. Lyžovačka, ktorá trvala tri hodiny bola super, medzitým sme sa posilnili dobrým horúcim čajíkom. Aj keď lyžovanie v maskách nie je vždy pohodlné nechýbal nám úsmev a domov sme odchádzali s príjemným pocitom.

                                                                                                                                                                5.A

          • Napísali o našej škole...

            14. 2. 2018

            Uvedomujeme si, že slovenské školstvo nie je v dobrom stave a Komenského inštitút sa snaží pracovať na jeho zmene k lepšiemu zdola. Preto nás teší ak si učiteľov Komenského inštitútu niekto všimne a ocení ich za ich prácu, tak ako teraz učiteľky Stanislavu Opátovú  a Zuzanu Tabačáková ocenil Dávid Králik, na stránke Učím rádSmejúci sa

            Viem, viem, slovenské školstvo, to je otras! Ale aj tak, toto vám musím ukázať. Bol som nedávno robiť supervíziu mentoringu v Nižnej a okrem parádnych hodín dvoch výnimočných učiteliek ma zaujala "výstavka" vzadu v triede. Keď som sa po hodine nesmelo spýtal, čo to je, (ja som to teda tušil, ale nejako som nemohol uveriť,že..) dostalo sa mi odpovede, že ide o modifikovanú verziu "Coveyho" 7 návykoch skutoč ne efektívnych ľudí, tak, aby to bolo čo najprospešnejšie pre decká.

            Viem, viem, slovenské školstvo, to je otras, ale verte, nájde sa tam kopa ľudí, ktorých schopnosti, nápady a nadšenie by jednému doslova vyrazili dych!!!

            Nižná ideeeeeeeeeš ;o)

             

          • Oznam

            9. 2. 2018

            Vážení rodičia.

            Na základe novely zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy učinnej od 1.1.2018 jepotrebné vykonať úhradu stravy vždy mesiac dopredu do 15. dňa v mesiaci. (Napr. do 15.2. je potrebné uhradiť stravu za marec). Preto Vás žiadame aby, ste si podľa tejto novely zmenili trvalé príkazy vo Vašich bankách. Za pochopenie ďakujeme.

          • Do nového roka s úsmevom

            10. 1. 2018

            Takto 8. januára vítali žiaci 4.A a 2.B triedy svojich spolužiakov a učiteľov zo ZŠ s MŠ v Nižnej. Pripravili občerstvenie - sladké, slané, ale aj ovocia a čajík. Za všetko sa "platilo" úsmevom, ale za zvukov príjemnej hudby a pri dobrej nálade, ktorá panovala, to nebol vôbec problém. :-) Ráno sa nepodarilo zjesť všetko, tak malí žiaci dojedali aj cez veľkú prestávku. Za výbornú atmosféru a úsmevy na perách ďakujeme aj nášmu spolužiakovi z Komenského inštitútu Peťovi Uhrínovi, ktorým sme sa pri realizácii tohto "projektu" inšpirovali.

                                                                                                Stanislava Opátová a Zuzana Tabačáková

          • Vianočné trhy

            8. 1. 2018

            Atmosféru blížiacich sa Vianoc premiérovo spríjemnili  vianočné trhy na našej škole. Prejavila sa tu aktivita našich žiakov, ktorí si skúsili  profesie dospelých – predavačov, pekárov a rôznych remeselníkov. Rodičia, starí rodičia  a iní priatelia školy J si mohli kúpiť krásne vianočné dekorácie, ozdoby, pohľadnice, medovníčky a iné dobroty. Celé popoludnie v priestoroch školy vládla  milá predvianočná nálada, z ktorej si každý návštevník doniesol kúsok aj domov.

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Nižná, Nová doba 482, 027 43, Nižná
      • ZŠ - sekretariát: 043 5381 344
      • Nová doba 482, 027 43 Nižná
        Slovakia
      • 37810120
      • 2021637409
      • Mgr. Ľubomír Ivan
        043 5324 586
        0905 688 085
      • Mgr. Poldaufová Katarína
        0908 911 626
      • Bc. Tuková Magdaléna
        0911 575 075
      • Ing. Plevová Jana
        043 5324 858
        0903 795 529
        email: jedalenzsnizna@gmail.com
      • Jana Žuffová
        0915 769 294
      • Darina Zajacová
        043 5381 344
      • SK33 0200 0000 0000 2453 1332
      • SK26 0200 0000 0019 4236 3854
    • Prihlásenie