• 19. 4. 2017

            Noc s Andersenom

            Stráviť Andersenovskú noc?

            V knižnici?

            A prečo nie?

            A tak sa jeden aprílový piatok stretlo 27 detských fanúšikov čítania a dobrých kníh. Zaujímavý priestor školskej knižnice postupne nadobúdal rôzne podoby.

                Najprv sa stal herňou, kde sa deti navzájom zoznámili a dozvedeli sa čo to o sebe. Vzápätí sa knižnica zaplnila vankúšmi, na ktoré sa poslucháči pohodlne uvelebili a Andersenove rozprávky sa mohli začať predstavovať.V kresle pre hosťa sa okrem detských čitateľov vystriedali aj dospelí. Nechýbal ani pán riaditeľ Ľ. Ivan, profesor J.Broz a učiteľka Z. Bachanová. Po každej ukážke nasledovali rôzne tvorivé aktivity. Deti ilustrovali, skladali puzzle, vymýšľali rozprávku, vyrábali záložky do kníh, spievali, vytvárali modely z novinového papiera. Potom sa čitáreň premenila na jedáleň, chutná pizza s teplým čajom potešila nejedného hladoša.

               Čas pokročil a program pokračoval pokojnejšími aktivitami, uprostred ktorých zrazu prišiel hosť – sám pán Andersen. Porozprával o svojom detstve, stretnutí s rozprávkou, cestovaní, ba pridal o sebe aj pár zaujímavostí. Priestor na otázky dostali aj zvedavé deti. Mnohým nešlo do hlavy ako môže  mať tento pán 212 rokov? Napokon sa uspokojili s predstavou, že v rozprávkovom svete je všetko možné a raz za rok môže pán Andersen takto prísť medzi deti.

                Krátko pred polnocou sa jednotlivé rozprávkové tímy, pomenované podľa Andersenovych rozprávok, vydali hľadať poklad kráľa morí a oceánov. Hoci boli vybavení baterkami, zvládnuť trasu tmavými školskými chodbami chcelo istú dávku odvahy. Všetko sa ale dobre skončilo, nikto sa nezamotal do rias, nestúpil na morského raka, ani nezobudil žraločiu rodinu.

                Po polnoci sa knižnica začala zapĺňať spacími vakmi. Niektorí si nasadili čelovky, iní zapli baterky. Nočné čítanie svojej obľúbenej knihy mohlo začať. S postupom času svetielka postupne zhasínali, až napokon okolo druhej sa zatvorila kniha aj posledného knihomoľa.

                Ráno nasledovali spoločné raňajky z prinesených domácich dobrôt v rozhovoroch a spomienkach na nočné zážitky. Po uprataní miestnosti do jej pôvodného stavu prebehlo udeľovanie rôznych čitateľských titulov. Porotcami boli samotné deti a oceneným boli odovzdané veselé pamätné listy.

                Svoje dojmy a zážitky deti zvečnili aj na veľký plagát. Ich bezprostredné reakcie svedčili o tom, že sa im podarilo zažiť nevšedný večer a dobrodružnú noc v prepojení s čitateľskými zážitkami.

               Poďakovanie  okrem dospelých účinkujúcich patrí aj A. a R. Slimákovcom, ktorí sponzorovali deťom večeru, J. Suchánkovi a J. Brozovi za fotodokumentáciu a všetkým mamičkám, ktoré vystrojili deti chutným koláčikom.

             

                                                                                                                                     Z. Bachanová

          • 24. 3. 2017

            Zápas o pravé hodnoty

            V duchu tejto myšlienky sa niesla tohoročná BIBLICKÁ OLYMPIÁDA. Nadčasové pravdy  o Bohu, o človeku, o svete a o vzťahoch v ňom, ktoré sú ukotvené v prvých kapitolách Knihy Genezis boli len prvou časťou, ktorú bolo treba naštudovať žiakom prihláseným do súťaže. V školskom kole, kde súťažilo 18 žiakov v trojčlenných družstvách sa súťažné úlohy dotýkali takých hodnôt ako je dôstojnosť každého človeka, rovnosti muža a ženy, ale aj ich vzájomnej rozdielnosti. Potrebovali vedieť najhlbší dôvod prečo chrániť prírodu, človeka a rovnako aj vidieť dôsledok toho, ak sa tieto pravdy a hodnoty nerešpektujú. A to už boli príbehy o hriechu prvých rodičov, hriechu Kaina, o Potope sveta, či Babylonskej veži. Pripomínajú neustále pokušenie človeka „byť ako Boh“, keď sa snaží žiť akoby Boha nebolo, určovať, čo je správne a čo nesprávne podľa vlastného úsudku, alebo si vyberať len tie pravdy, ktoré mu vyhovujú. 

            V ďalších úlohách bolo potrebné poznať obsah kníh Sudcov  a proroka Daniela. Na životných zápasoch mnohých postáv z Biblie mohli žiaci pozorovať, ako to dopadlo v ich životoch, keď uverili, alebo aj neuverili pravým hodnotám. Príbeh Daniela im ponúkol možnosť uvedomiť si, že každý z nich môže byť vzorom, alebo aj hrdinom tam, kde žije - v rodine, v škole, v partii. Zároveň aj to, že nikdy to nejde ľahko a bez námahy. Podporiť i ohodnotiť súťažiacich prišli naši duchovní otcovia Štefan Hudáček a Lukáš Fejerčák. Preverili výsledky a potvrdili, že najviac sa darilo Klaudii Kováčikovej, Timotejovi Regulymu a Peťovi Tukovi. Trojčlenné družstvo dňa 21. marca 2017 ukázalo svoju šikovnosť aj v okresnom kole. Spomedzi ôsmych družstiev sa v kategórii základných škôl a osemročných gymnázií umiestnili na krásnom druhom mieste. A čo si zo súťaže odnášajú? Nielen diplom a vecnú cenu, ale hlavne poznanie, že pravé hodnoty nezostarnú ani v priebehu stáročí a oplatí sa o nich zápasiť napriek tomu, že to nie je vždy ľahké.

                                                                                                                                                                                   V. Tuková

          • 24. 3. 2017

            Chemická olympiáda

            Vo štvrtok 23. marca 2017, sa traja naši žiaci z 9. B. triedy zúčastnili okresného kola chemickej olympiády, ktorá sa konala na Gymnáziu M. Hattalu v Trstenej. Po praktickej časti v laboratóriu, kde si všetci preverili svoje praktické zručnosti, nasledovala náročnejšia teoretická časť a nakoniec vyhodnotenie. Všetci traja – Veronika Kovačiková, Matej Matuch a Juraj Darnay skončili ako úspešní riešitelia.  Srdečne blahoželáme!

                                                                                                                             

          • 8. 3. 2017

            Štvrtáci na lyžiach

                 Snehové podmienky i počasie v strede februára boli také priaznivé, že pre najstarších žiakov prvého stupňa mohol začať lyžiarsky výcvik.

                Prvé pocity detí boli rôzne: niektoré sa tešili, iné s obavami hľadeli nielen na svah, vlek, ale aj na svoju lyžiarsku výstroj a či ju vôbec zvládnu pozapínať.

            S istotou ale nastupovali inštruktori: Mgr. Zuzana Paľová, Mgr. Zita Bachanová, Mgr. Zdena Brozová, Mgr. Anna Vilčinská a Ing. Daniel Paľa. Vedeli, že všetko má svoj čas a spôsob. Ich spoločným cieľom bolo, aby deti objavili novú možnosť pohybu na čerstvom vzduchu a mali z toho radosť.

               Podľa úrovne lyžiarskych schopností bolo 29 štvrtákov rozdelených do štyroch skupín. Prvé dve skupiny zdokonaľovali svoj štýl, držanie tela a  techniku lyžovania. Začiatočnícke skupiny hravým spôsobom postupne prechádzali lyžiarskou abecedou s mnohými veselými zážitkami. Každý deň však robili pokroky a v závere výcviku napokon dokázali zlyžovať celý Prasatín.

                Počas týždňa panovala medzi deťmi dobrá nálada a družnosť. Na ich opálených tvárach bolo možné vidieť spokojnosť s aktívne prežitým časom na svahu.

                Poďakovanie patrí aj rodičom zúčastnených lyžiarov Petrovi  a Janke Žákovým  a Mgr.art.Vladimírovi Zumríkovi, ktorí ochotne pomohli s odvozom lyžiarskej výstroje.

             

                                                                                                                 Zita Bachanová

          • 24. 2. 2017

            Tvorím, píšem, čítam

            Školská knižnica sa stáva stále viac obľúbeným miestom na trávenie času počas hodín, prestávok i po vyučovaní. Nebolo tomu inak ani vo štvrtok 23. 2. 2017, keď sa stretli tretiaci, piataci, šiestaci a siedmaci popoludní, aby tvorili, písali a čítali. Najprv sme si vypočuli vlastné rozprávky od našich malých spisovateliek, diváci bodovaním tajne hlasovali a určili, že najviac sa im páčila vtipná rozprávka Alenky Rošťákovej 5. B – O stratenej bodke. Potom sme v dvojiciach súťažili v tvorivom vymýšľaní  čoraz zložitejších viet na dané písmeno. A aby toho nebolo málo, kreatívne sa vymýšľali príbehy z náhodne vybratých obrázkov z kociek Cubu. A to veru nie je žiadna sranda, veď za minútu vymyslieť, pospájať a utvoriť príhodu, v ktorej bude deväť spolu nesúvisiacich obrázkov vytvárať dej, dalo zabrať aj skúsenejším siedmačkám. Tešíme sa, že sme strávili príjemné popoludnie v prívetivom  prostredí a s veselými  kamarátmi.

          • 20. 3. 2017

            Celoslovenská kampaň Hodina o Červenom kríži

            Žiačky 7. B triedy sa 20.-21.2.2017 zapojili do kampane „Hodina o Červenom kríži“, aby svojim spolužiakom priblížili históriu vzniku a aktivity dobrovoľnej  humanitárnej organizácie Červeného kríža, ktorá sa zaoberá pomocou ľuďom v ťažkých chvíľach. Mladších žiakov odmenili maľovankou a starším žiakom rozdali pripravenú tajničku.Pripravený materiál vystavili na chodbe školy, aby žiaci nezabudli na dobrovoľnícku organizáciu Červený kríž.

             

          • 23. 2. 2017

            Školský ples

            V mesiaci február, sme my, deviataci zorganizovali v našej školskej jedálni - školský ples. Zúčastnili sa ho žiaci 7.-9. ročníka. Pred slávnostným otvorením plesu sme sa v pekných róbach pofotili. Atmosféra bola výborná, veď už pri prvých tónoch hudby bol tanečný parket plný. Pre žiakov sme pripravili rôzne súťaže, pri ktorých sme sa poriadne pobavili. Nechýbalo ani občerstvenie a dobrá nálada. Poďakovanie patrí ZRPŠ za finančný príspevok, za sponzorské dary od Gorilla Gym a potraviny Babic a p. uč. Plevovej, ktorá nám robila dozor.

                                                                                                                                                   9.A.,B                                                                                                                                               

               

             

                                                                                                                                                                           

          • 27. 1. 2017

            Ako sme riešili Sudoku

               Aj napriek rastúcemu počtu detí, ktorí trávia svoj voľný čas s počítačovými hrami, sú aj také, ktorým učarovala magická hra čísel a ich vzájomná interakcia v hre Sudoku. Počas posledného januárového týždňa prebiehal na prvom stupni základnej školy „ tréning“, kedy záujemcovia o tento hlavolam riešili počas prestávok rôzne typy číselných mriežok. Niekde  to boli jednotlivci, inde sa vytvorili hlúčiky detí, ktoré spoločne diskutovali o pozíciách čísel. Do súťaže sa napokon prihlásilo 11 žiakov. Každý z nich postupoval spôsobom, ktorý mu bol najbližší. O víťazoch napokon rozhodla nielen správnosť, ale i rýchlosť riešenia. A tak na prvom mieste skončila Michaela Holubčíková zo 4. A, druhé miesto obsadil Dávid Gajdoš z 3.A , tretie miesto patrilo Radovanovi Slimákovi zo 4.A.

                                                                                                                Zita Bachanová

             

          • 27. 1. 2017

             

            Lyžiarsky výcvik žiakov 6.ročníka ZŠ s MŠ Nižná

            Lyžiarsky výcvik pre žiakov 6. ročníka sa konal v dňoch : 12.-13.1. a 16.- 18. 1. 2017. Žiaci strávili päť dní v lyžiarskom centre SKI Uhliská Nižná, kde si osvojovali, alebo zdokonaľovali svoje lyžiarske zručnosti. Počasie počas lyžiarskeho výcviku bolo výborné, svah bol upravený.

             Cieľom lyžiarskeho výcviku pre začiatočníkov bolo vedieť zjazdiť terén oblúkmi v obojstrannom prívrate - pluhu . Cieľom pokročilých lyžiarov bolo vedieť zjazdiť terén paralelnými – znožnými oblúkmi. Skupina snowboardistov si zdokonaľovala snowboardové  zručnosti. Výcvik prebiehal podľa plánu a splnil svoj cieľ. Na lyžiarskom výcviku sme sa sústredili aj na zjazdenie terénu so správnym držaním tela.

            Žiaci z celkového počtu 38 boli rozdelení do skupín nasledovne:  1.skupina - 10 lyžiarov

                                                                                                                  2. skupina -  9 lyžiarov

                                                                                                                  3. skupina -  6 lyžiarov

                                                                                                                  4. skupina -  6 nelyžiarov

                                                                                                                  5. skupina -  7 snowboardistov

            Účelom lyžiarskeho výcviku bolo aj vychovávať k vzťahu k prírode, k dodržiavaniu horských a lyžiarskych pravidiel, vedieť pomôcť slabšiemu a brať na seba zodpovednosť za dodržanie celkového režimu. Počas výcviku bola medzi žiakmi a učiteľmi vynikajúca atmosféra s mnohými zážitkami a novými skúsenosťami. Žiaci sa správali slušne a disciplinovane.

            Pozitívum:

            - možnosť výberu lyže a snowboard

            - svedomitá a kvalitná práca všetkých inštruktorov

            - finančný príspevok od štátu

            - bezplatné požičanie lyžiarskej výstroje

            - povinná lyžiarska prilba - zvýšená bezpečnosť

            Doporučenia:

            -  skupinu nelyžiarov prideliť profesionálnemu inštruktorovi lyžovania

            Obsadenie skupín LV 2017:

             

               1.skupina - Mgr. Klimčík

               2.skupina - Mgr. Vilčinská

               3.skupina - Mgr.Ivan

               4.skupina - Mgr. Plevová

               5.skupina – p. Psota

                                                                                                                           Dana Plevová

          • 25. 1. 2017

            Zážitkové vyučovanie geografie

            Chceme sa s Vami podeliť o zážitok, ktorý sme mali na hodine geografie. V tomto období sa učíme o sopkách a za domácu úlohu sme dostali vyrobiť model sopky. Niektorí z nás si sopky doma vyrobili a na hodine geografie sme predviedli, ako sopka pracuje. Použili sme na to rôzne ingrediencie, ako ocot ,pepsi colu, farbivo, alebo cukríky menthos .Keď sa pokusy začali bolo to veľmi zábavné a hlavne náučné. Na túto hodinu geografie budeme dlho spomínať , veď pozrite si foto.  

                                                                                                                                                                                 5.B

          • 24. 1. 2017
            Netradičné stretnutie s hudbou
             
            V rámci učiva hudobnej výchovy  o rôznych hudobných nástrojoch sme my, piataci, navštívili kostol sv. Gála v Nižnej, aby nám pán organista Janko ukázal kráľa hudobných nástrojov - organ. 
            Ukázal nám  jeho viditeľné i skryté časti, dozvedeli sme sa veľa zaujímavostí, napr. ako sa delia organy, z akých častí sú zložené, ukázal nám aj píšťaly, ktoré môžu byť drevené alebo kovové. Vedeli ste, že nižniansky organ má 726 píšťal a bol vyrobený v roku 1910? Už je zaradený medzi kultúrne pamiatky. A existuje aj veda, ktorá sa volá organológia. Na záver si niektorí žiaci vyskúšali aj zahrať na organe. Všetci sme mali z toho nezabudnuteľný zážitok. 
                                                                                                                                                            Janka Kubišová, 5. B

             

          • 21. 12. 2016

            Na Vianočnom bedmintonovom turnaji

                 ZŠ s MŠ Nižná a Bedmintonový oddiel Nižná zorganizovali ďalší ročník Vianočného bedmintonového turnaja žiakov v telocviční našej základnej školy. Ako tradične sa turnaja zúčastnili hráči z Oravského bedmintonového trojuholníka Nižná - D. Kubín - Zákamenné. V obmedzených podmienkach turnaja - hry na 2 ihriskách a jednom improvizovanom - si prišlo zmerať sily takmer 40 mladých bedmintonistov. Na mierne nižšej účasti sa podpísalo aj chrípkové obdobie. Hráči boli rozdelený na turnaji do 8 kategórií. Celkové poradie sa určovalo len zo zápasov v skupinách, v ktorých sa hralo na dva víťazné sety do 15(11) bodov. Našu školu reprezentovalo neuveriteľných 17 bedmintonistov, čo svedčí o stúpajúcej popularite tohto športu na škole.

                 Najmladšiu kategóriu 0.-2. ročník vyhral turnajovo najskúsenejší z chlapcov Gregor Skurčák. Druhé miesto získal zlepšujúci sa Tomáš Hlavaj a tretie Tomáš Trnavský,  pre ktorých to bol ich prvý turnaj. Medzi dievčatami sa najviac darilo najskúsenejšej Dominike Argalášovej, druhá skončila pri svojom turnajovom debute Nikolka Hlavajová a tretia šikovná  Hanka Šurinová. V kategórii 3.-4. ročník chlapcov dosiahol svoj prvý veľký úspech Jakub Šurin, keď obsadil pekné 2. miesto a na treťom skončil Dávid Gajdoš, ktorý hral tiež svoj prvý turnaj. V kategórii dievčat opäť nesklamala Livka Suchánková, ktorá suverénne vyhrala všetky zápasy. Pekný úspech na svojom prvom turnaji dosiahla aj Janka Tabačáková, keď  obsadila 3. miesto. Ďalšie prvé miesta sme dosiahli v kategórii 7.-9. ročník, keď medzi dievčatami všetky zápasy presvedčivo vyhrala Timea Tabačáková. Ďalej nás ešte reprezentovali: Adam Ficek, Roman Kašuba, Andrián Kavuljak, Tadeáš Žuffa, Marek Argaláš, Alexandra Baláková a Šimon Šimalčík.

                  Po prvý krát bolo na turnaji niekoľko nových nápaditých sprievodných akcií, ktoré spríjemnili pobyt detí v telocvični. Pani Stroková zabezpečila a zorganizovala veľmi atraktívne zdobenie perníkov a  maľovanie na tváričky. Uskutočnila sa aj súťaž „ O najlepší koláč od maminky“, ktorú vyhrala po hodnotení detí p.  Skurčáková so strúhaným tvarohovým koláčom. Chcem poďakovať aj ďalším šikovným rodičom za vynikajúce domáce koláčiky: p. Balákovej, p. Leginusovej, p. Argalášovej, p. Hlavajovej, p. Ficekovej, p.Gajdošovej a p.Kašubovi. Za spoluorganizáciu treba poďakovať: p. Strokovej, K. Vodičkovej, p.Hlavajovi, p.Šurinovi, Š. Záborskému a manželom Orieškovcom.

             

            kategória CH

            0.-2.roč.

            kategória D

             0.-2.roč.

            kategória CH

            3.-4.roč.

            kategória D

             3.-4.roč.

            1.

            G. Skurčák

            D. Argalášová

            A. Hrčkuľák

            L. Suchánková

            2.

            T. Hlavaj

            N. Hlavajová

            J. Šurin

            Z. Dibdiaková

            3.

            T. Trnavský

            H. Šurinová

            D. Gajdoš

            J. Tabačáková

             

             

             

            kategória CH

            5.-6.roč.

            kategória D

            5.-6.roč.

            kategória CH

            7.-9.roč.

            kategória D

            7.-9.roč.

            1.

            D.S. Kurňavka

            E. Ťapajáková

            D. Jandura

            T. Tabačáková

            2.

            M. Kapičák

            L. Holubčíková

            S. Sochuliak

            K.A.M. Mičáňová

            3.

            R. Srogoň

            J. Ďurmeková

            M. Beňuš

            G. Šimiaková

             

             

                JS, foto autor

            http://jarosuch.rajce.idnes.cz/Vianocny_bedmintonovy_turnaj%2C_Nizna_2016/

             

             

             

          • 19. 12. 2016

            Bedmintonistkám v krajskom kole ušla medaila o jeden bod.

                 V Dolnom Kubíne sa uskutočnilo aj tento rok krajské kolo v bedmintone žiakov základných škôl, ktorého sa po víťazstve v okresnom kole v Tvrdošíne, zúčastnili aj dve dievčatá z našej základnej školy Tímea Tabačáková a Alexandra Baláková. Súťaž družstiev  sa uskutočnila v dvoch skupinách, v ktorých dvojice za jednotlivé školy odohrali medzi sebou jednu štvorhru a dve dvojhry. Po zápasoch v skupine, kde obsadili naše dievčatá druhú postupovú priečku, sa tak dostali do semifinále. Tu narazili na najťažšie súperky a neskoršie víťazky z Dolného Kubína, s ktorými prehrali 0:3 na zápasy. Naše zápasy o tretie miesto boli veľmi vyrovnané. Ako v každom stretnutí škôl, aj tu rozhodol zápas zo štvorhry, ktorú sme v poslednom treťom sete prehrali o jeden bod a obsadili celkovo 4. miesto. Mladým bedmintonistkám treba poďakovať za predvedené výkony a úspešnú reprezentáciu našej školy.

                                                                                                                                                                      J. Suchánek, foto autor

             

          • 15. 12. 2016

            Šalátová výzva

            Školská jedáleň sa dňa 10.12. premenila na jednu veľkú kuchyňu turistov. Súťažili sme v príprave zdravých šalátov, ktoré sme rozdelili do dvoch kategórii : zeleninové a ovocné. Deti si priniesli svoje ingrediencie, pomôcky a súťaž sa mohla začať. Čistenie, strúhanie, krájanie, dochucovanie boli výsledkom vynikajúcich šalátov. Okrem víťazných miest porota udelila ceny za servírovanie, bojovnosť a najveselšie oblečené družstvo. Všetci súťažiaci boli odmenení.

          • 12. 12. 2016

            ČERVENÁ STUŽKA
            ...symbol, ktorý dokáže meniť k lepšiemu

            Červenú stužku nosí stále viac a viac ľudí. 1. decembra sme sa k jej  nositeľom pridali aj v našej škole,  čím sme sa pripojili k skutkom, ktoré dokážu niečo zmeniť k lepšiemu.

            Ponajprv sme prejavili záujem o problematiku HIV a AIDS ako aj o tých, ktorí sú chorí alebo v dôsledku AIDS (Syndróm získanej imunitnej nedostatočnosti) zomreli. Pozornosť sme venovali aj tým, ktorí sa starajú a priamo ovplyvňujú dopad tejto zákernej choroby na ľudské životy.

            Po druhé sme prejavili nádej, že sa raz podarí objaviť liečbu, ktorá úspešne zastaví AIDS a zlepší kvalitu ľudí žijúcich s vírusom HIV.

            A nakoniec sme podporili informovanosť našich deviatakov v tejto oblasti.  Prednáškou, diskusiou i filmom  sme sa snažili povzbudiť ich k zdravému životnému štýlu, k zodpovednosti pri budovaní vzťahov a mravnosti.

            A čo na to povedali samotní žiaci, ktorí sa kampane zúčastnili? „ Potešilo nás, s akým záujmom nás žiaci počúvali a s hrdosťou si brali stužky, aby si ich pripli na svoje tričká.“ „Je hrozné, ako táto choroba zabíja, preto dúfame, že aj svojou troškou prispejeme k lepšej budúcnosti ľudí.“

                                                                                                                                              Viera Tuková

          • 9. 12. 2016

            Na návšteve v bábkovom divadle

                V poslednom novembrovom týždni sa tretiaci, štvrtáci a niektorí piataci vydali  do bábkového divadla v Banskej Bystrici. V útulnom divadielku mali možnosť vidieť klasické dielo Jonathana Swifta Gulliverove cesty. Predstavenie bolo dômyselné, plné nápadov a prekvapení. Deti prežívali neuveriteľné príhody spolu so slávnym cestovateľom. Čudovali sa spôsobu života maličkých Liliputánov, rovnako ako Gulliver cítili svoju prevahu veľkosti a sily. V krajine obrov si zase uvedomovali svoju malosť a bezbrannosť. Usporiadanie scény, skvelé herecké výkony, hudba i poučnosť príbehu hlboko zarezonovali v mysliach malých školákov. Ich reakcie boli spontánne, prechádzali rôznymi škálami emocionálnych prejavov. Chvíľami dokonca boli vťahovaní do dialógov s Gulliverom, s ktorým sa tak celkom skamarátili. Po predstavení čakala deti prehliadka divadelných ateliérov a tvorivá dielňa, kde si pod vedením výtvarníkov vyrobili vlastnú prstovú maňušku.

                Pri ceste domov mali návštevníci divadla možnosť zúročiť svoje nové vedomosti z prežitého  v zábavnom minikvíze, ktorí im pripravili pani učiteľky. Deň nevšedných divadelných zážitkov bol pre deti veľmi podnetný a určite sa v budúcnosti ešte zopakuje.

             

                                                                                                                                                                           Zita Bachanová

          • 8. 12. 2016

            Informatický bobor 2016

            V dňoch 9. až 11. novembra sme sa zapojili do medzinárodnej súťaže Informatický bobor. Súťažili sme v troch kategóriách. Z našej školy sa zapojilo 49 žiakov, ktorí súťažili medzi svojimi rovesníkmi z 946 základných  škôl a osemročných gymnázií. Aj mená našich žiakov sme našli medzi úspešnými riešiteľmi, sú to: 

                    - v kategórii Bobrík (3. a 4. ročník)

            Filip Žák

                                    Thomas Zumrík

            Radko Slimák

                    - v kategórii Benjamín (5, 6. a 7. ročník)

                                    Miroslav Domiňák

            • v kategórii Kadet (8. a 9. ročník)

            Kristián Kubík

            Veronika Kováčiková

            Radko Mores

            Nina Tomagová

            Úspešným riešiteľom gratulujeme a prajeme veľa študijných úspechov.

          • 7. 12. 2016

            Stretnutie s rozprávkou

             

            V prvý decembrový štvrtok 2016 zorganizovali šikovné dievčatá zo 7. B pre žiakov 5. a 6. ročníka príjemné popoludnie v školskej knižnici ZŠ, ktorého hlavnou témou boli ľudové rozprávky a nieslo sa pod názvom Stretnutie s rozprávkou. Dievčence si opäť pripravili pre zúčastnených žiakov množstvo veselých i poučných aktivít.  V jednoduchej dramatizácii priblížili tri ľudové rozprávky, poznávali a hádali žiaci názvy rozprávok z krátkych úryvkov, vegetili si pri počúvaní umeleckého čítania rozprávky Čert a Káča, predstavili si knihu ľudových rozprávok Soľ nad zlato, lúštili osemsmerovky s rozprávkovou témou... A ako vždy, ťažko sa nám rozchádzalo domov, preto sme si na záver vypočuli menej známu Dobšinského rozprávku. 

             
          • 7. 12. 2016

            Geografická exkurzia v Bratislave

            Dňa 2.12.20016 sa žiaci piatych ročníkov zúčastnili geografickej exkurzie v Bratislave. Exkurzia bola zameraná na kozmonautiku a tak si naši žiaci pozreli výstavu Kosmos Discovery. Na vlastné oči videli modeli kozmických lodí a lunochodov z bývalého ZSSR a USA. Zoznámili sa z osudmi kozmonautov, ktorí zahynuli pri výkone svojho poslania. Veríme, že žiaci z výstavy využijú poznatky aj pri preberaní učiva o kozmonautike. Plní zážitkov sme sa vrátili domov.

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Nižná, Nová doba 482, 027 43, Nižná
      • ZŠ - sekretariát: 043 5381 344
      • Nová doba 482, 027 43 Nižná
        Slovakia
      • 37810120
      • 2021637409
      • Mgr. Ľubomír Ivan
        043 5324 586
        0905 688 085
      • Mgr. Poldaufová Katarína
        0908 911 626
      • Bc. Tuková Magdaléna
        0911 575 075
      • Ing. Plevová Jana
        043 5324 858
        0903 795 529
        email: jedalenzsnizna@gmail.com
      • Jana Žuffová
        0915 769 294
      • Darina Zajacová
        043 5381 344
      • SK33 0200 0000 0000 2453 1332
      • SK26 0200 0000 0019 4236 3854
    • Prihlásenie