• Prváci v bábkovom divadle

            2. 12. 2018

            Každé ráno si čítame rozprávku, alebo nejaký príbeh. Nie je to však to pravé... Tak sme sa vybrali do Banskej Bystrice na "ozajstné" bábkové divadlo. Počas tvorivej dielne si deti vyrobili vtáčika a anjelikov. Potom si pozreli príbeh o chlapcovi, ktorému pri každom klamstve narástol nos. Ako to dopadlo, by vám vedeli porozprávať. A že sa im páčilo, o tom svedčili zaujaté tváričky a zatajený dych, keď sa z drevenej bábky stal ozajstný živý c hlapec P inocchio.   

                                                                                                                                                  Stanislava Opátová  

          • Exkurzia v Ludrovej

            27. 11. 2018

            Papier – materiál, s ktorým sa denne stretávame doma i v škole. Ako a kedy vznikol? Ako a z čoho sa vyrába?

            Odpovede na tieto a mnohé iné otázky našli žiaci 4.A priamo pri zdroji – v Múzeu výroby ručného papiera v Ludrovej. Teraz už štvrtáci vedia, že:

            • papier prvýkrát vyrobil čínsky úradník v roku 105 z bambusových vláken

            • predtým ľudia písali na zvieraciu kožu, kosti, listy rastlín aj kameň

            • na výrobu papiera  sa používali aj staré handry

            a mnoho iného. Ale aj to, že papier je materiál, ktorým ľudia plytvajú. Treba ho recyklovať, aby sme neprišli o naše krásne lesy.

            Deti sú bohatšie nielen o nové vedomosti, ale tiež videli a sami si vyskúšali ručnú výrobu papiera.

                                                                                                                                Alena Ivanová

          • Z rozprávky do rozprávky

            26. 11. 2018

            Je 22. novembra 2018, začína sa ďalší školský deň. Čosi je však ináč. Po chodbe prebehne čierna postava v klobúku, Popoluška kontroluje, či sú zlaté črievičky na svojom mieste, zo štvrtáckej triedy vykukuje Červená Čiapočka, ďalšia pani učiteľka balí do batôžka poživeň pre vandrujúce vajíčko, iná sa mení na vlka...

                Na prvom stupni majú dnes deti rozprávkový deň. Na dverách každej triedy sú vyvesené zoznamy s ich menami. Chvíľku je trma –vrma, kým sa deti nájdu, ale „veľkí“ ochotne pomôžu pri čítaní malým a zakrátko sú tieto pomiešané skupiny na správnom mieste. Každú víta pani učiteľka so svojom rozprávkou, takže postupne budú deti prechádzať ôsmimi slovenskými ľudovými rozprávkami. So všetkými sa dopredu zoznámili na hodinách čítania.

                 V rozprávke O vajci, ktoré sa vybralo na vandrovku si aj zaspievajú, skladajú zvieratká, vyrobia si chodiace vajíčko, ochutnajú slaninku a cibuľu z batôžka.

                 V triede Šípkovej Ruženky vyrábajú kvietky na šípkový krík, zoznamujú sa s kolovrátkom, namotávajú povrázok na vretienko, riešia úlohy s tajničkou, ktorá prebudí Ruženku.

                Červená Čiapočka preskúša deti zo zdravej výživy a dá si od nich poradiť s výberom jedla pre babičku, odkrývajú obrázok. Rozprávku si napokon aj zahrajú.

                V triede kde je momentálne nasťahovaný vlk s kozliatkami, deti skúšajú pribíjať klince, chystajú seno pre kozliatka, hrajú sa slovné hry.

                Ako sa asi cítil maličký Janko Hraško, zistia deti v ďalšej triede, keď si oblečú obrovskú košeľu. Zoradia vety z rozprávky v správnom poradí, poskladajú obrázok malého hrdinu, vymyslia všakovaké jedlá z hrachu. Za každú splnenú úlohu dostávajú bod – hrášok.

                Medovníkový domček pracuje s témou strachu a odvahy. Deti pomáhajú Jankovi a Marienke vymotať sa z tmavého lesa, slovne i pantomimicky stvárňujú predmety a postavy z rozprávky, spoločne navrhujú iné, netradičné zakončenie rozprávky, ktoré vzápätí aj zdramatizujú.

                V rozprávke o Popoluške ich zase čaká triedenie hrachu, šošovice a fazule, vyskúšajú, komu sadne na nohu zlatá črievička. Na svoje si prídu hlavne dievčatá pri kreslení plesových šiat.

                Staviteľskú predstavivosť si deti potrénujú v rozprávke O troch prasiatkach. Keď skonštruujú domčeky zo slamiek, drevených paličiek a lega, nezabudnú vyskúšať ich pevnosť podobne ako vlk v rozprávke.

                Rozprávkový deň končí. Deti sa usmievajú, majú spokojné tváre. A spokojné sme aj my, pani učiteľky. Deti boli nielen tvorivé a vynaliezavé, ale hoci boli v skupinách z rôznych tried, dokázali medzi sebou aj pekne spolupracovať.

             

                                                                                                                  Zita Bachanová

             

          • Majstrovstvá Okresu vo florbale ZŠ

            22. 11. 2018

            V štvrtok 22.11.2018 sa v telocvični ZŠ s MŠ Nižná uskutočnili Majstrovstvá Okresu Tvrdošín vo florbale základných škôl za účasti 4 družstiev, ktoré postúpili do finále z obvodných kôl.

            Výsledky zápasov:

            Nižná - Liesek                    6:1

            Zuberec - Trstená št.         2:1

            Nižná - Trstená št.             6:2

            Zuberec - Liesek               4:0

            Nižná - Zuberec                9:4

            Liesek - Trstená št.           4:3

            Víťazom sa stala ZŠ s MŠ Nižná, ktorá postúpila na majstrovstvá Oravy.

            Nižnú reprezentovali: Šimon Šimánek, Peter Žák, Martin Kuboš, Adrián Záhora, Jaroslav Urík, Matúš Nákačka, Samuel Kamody a tréner Marián Klimčík.

                                                                                                                                             Marián Klimčík

          • Poznávací seminár v Berlíne

            22. 11. 2018

            Komenského inštitút zorganizovalv dňoch 8.-10.11.2018 pre svojich absolventov študijný pobyt zameraný na spoznávanie inkluzívneho spôsobu vyučovania na školách v Berlíne. Počas prvého dňa sme mali možnosť navštíviť školu ESBZ, Heinz-Brandt Schule, prezentáciu záverov projektu SoIL na rakúskej ambasáde a večer pamätník obetiam nacionál-socialistickej „eutanázie“. V piatok ma veľmi potešila a nadchla návšt eva &sca ron;koly Picasso, kde sme mali možnosť vidieť aj vyučovací proces, zoznámiť sa s úžasnými postupmi, ako tu pracujú deti 1.-3. ročníka spolu, pomáhajú si navzájom, idú každý svojim tempom, majú pomoc učiteľa, špeciálneho pedagóga, vychovávateľa aj asistenta. Úžasnú vybavenosť v dielňach, kuchyni, - ponuka 14 kurzov na škole pre starších žiakov...Návšteva Waldorfschule nám ukázala, ako zaiteresovanosť rodičov môže pomôcť škole, ale aj ako sa dá urobiť školský klub ako včelí úľ, kde to naozaj žije rôznou aktivitou učiteľov a hlavne detí. Večerný osobný pr&iac ute;beh Stany Schenck o vzdelávacej ceste jej syna Oskara s Downovým syndrómom mi ukázal, čo všetko nám doma ešte v tejto oblasti chýba... Aj keď sme odchádzali skoro ráno a na hotel sa vracali okolo polnoci, oba dni nám ponúkli množstvo podnetov do našej práce a možno aj zamyslenie, čo by sa dalo na našej škole zrealizovať..

                                                                                                                                                      Stanislava Opátová 

             

          • Popoludnie Hejného matematiky s prváckymi rodičmi

            22. 11. 2018

            Aby matematika nebola strašiakom pre rodičov, rozhodli sa ju prváci /za pomoci piatakov/ svojich rodičov naučiť. :-) Naše stretnutie bolo zamerané na prostredia KROKOVANIE, STAVBY a SČÍTACIE TROJUHOLNÍKY. Rodičia sa pýtali, deťom sa darilo vysvetľovať, ako sa v daných prostrediach pracuje a spoločne riešili zadané úlohy. Používali kocky, gaštany, ale aj krokovací pás. Vládla príjemná atmosféra a ubehlo to rýchlo.Ďakujem všetkým rodičom za účasť. Vážim si, že 17 žiakom prišlo 21 rodičov.  Tento projekt sa uskutočnil vďaka podpore Nadácie SPP.

                                                                                                                                                       Stanislava Opátová

          • Veľká vďaka, dedko, babka za láskavosť i za starosť. Naše prianie preto je nech vám dobre s nami je...

            18. 11. 2018

             

                S týmito  milými veršíkmi končilo vystúpenie detí z 2.A triedy v podvečer 15. novembra. Stretnutie najmladších a najstarších zástupcov jednotlivých rodín bolo vzájomne príjemné a obohacujúce.

               V programe, ktorý si deti pripravili pre svojich starých rodičov bolo cítiť radosť a snahu ukázať, čo všetko už dokážu. Dievčatá sa predstavili tanečnou hrou s vlastným klavírnym sprievodom a spevom, chlapci sa pridali slovom. V hre na básnikov zapojili aj starých rodičov, ktorí pohotovo dopĺňali rýmy do básničiek o ovocí. Na záver sa trieda premenila na malé divadlo a jej domáci ponúkli úsmevnú rozprávku O troch prasiatkach. Potom nasledovalo odovzdanie milých, vlastnoručne vyrobených darčekov pozvaným hosťom. Toľko objatí a úsmevov na takom malom priestore sa tu už dávno nekonalo. Po pohostení sa na chutných koláčikoch od starých mám si  deti prisadli ku svojim starkým a spoločne odpovedali spevom na zábavné otázky o ľudových piesňach.

               Odchádzali spolu, tí malí veselí, tí starší hrdí. Spoločná strávená chvíľa sa vydarila.                                                                                 

                                                                                                                 Zita Bachanová

          • Ako učiť zážitkom

            18. 11. 2018

            Učitelia, ktorí v úlohe „byť učiteľom“ nevidia len prácu, sa 4.októbra 2018 stretli v priestoroch Sinaj City Hub v Trstenej, aby do svojho povolania priniesli zážitok. V rámci programu Nest EDU zameraného na podporu a rozvoj učiteľov na Orave sa tu konal praktický workshop o využití zážitkovej pedagogiky na vyučovaní, ktorého sa zúčastnilo aj 7 učiteľov z našej základnej školy. Pod vedením skúseného lektora Mgr. Juraja Hipša sa zoznámili s rôznymi aktivitami zameranými na kreativitu, hľadali nové možnosti riešenia rôznych situácií bez obmedzenia, skúšali vystúpiť zo svojich stereotypov v uvažovaní. V prostredí s pozitívnou náladou a veselými objavmi sa 26 oravským učiteľom „školilo“ veľmi radostne.

                 Z trojhodinového workshopu odišli usmievaví, bohatší o praktické spôsoby učenia a aktivity, ktoré môžu hneď vyskúšať v praxi na svojom vyučovaní.

                                                                                                                               zib

          • Medzinárodný deň školských knižníc

            18. 11. 2018

            sme si pripomenuli aj v našej školskej knižnici 24. 10. Zorganizovali sme súťaž o NAJ-knihu. Žiaci nosili do knižnice knihy najmenšie, najväčšie, najtenšie, najväčšie... Zapojilo sa 35 žiakov a všetci ostatní si mohli pozrieť výstavu, kde sme mali najťažšiu takmer trojkilovú knihu, najmenšia merala iba 2,5 x 3,5cm, najstaršia kniha sa dožila už 111 rokov... a nás teší, že záujem o knihy v našej školskej knižnici stále narastá.

             

            Martina Labdíková

          • Okresné kolo v cezpoľnom behu

            18. 11. 2018

            V utorok 2.11.2018 sa v Zuberci uskutočnilo okresné kolo v cezpoľnom behu za účasti 9 základných škôl, z ktorých bolo 9 družstiev  žiakov a 9 družstiev dievčat.

            Našim žiakom sa darilo striedavo:

            Družstvo žiakov obsadilo celkové 3.miesto (Jaroslav Urík a Adrián Záhora)

            Družstvo dievčat obsadilo celkové 9.miesto (Dorotka Nákačková a Viktória Šveláňová)

                                                                                                                                                          Marián Klimčík

          • Obvodné kolo vo minifutbale základných škôl - mladší žiaci

            18. 11. 2018

            V stredu 17.10.2018 sa v Habovke  uskutočnilo obvodné kolo vo minifutbale mladších žiakov ZŠ za účasti 5 družstiev:

            Výsledky zápasov:

            Nižná - M.Medveckej                    3:5

            Š.Šmálika - Habovka                       6:0

            Zuberec - M.Medveckej               2:3

            Nižná - Š.Šmálika                             6:0

            Zuberec - Habovka                          8:0         

            M.Medveckej - Š.Šmálika             1:5         

            Nižná - Zuberec                                2:1

            M.Medveckej - Habovka              2:1

            Zuberec - Š.Šmálika                        1:3

            Nižná - Habovka                              13:1

             

            Konečná tabuľka:

            1. Nižná

            2. Š.Šmálika Tvrdošín

            3. M.Medveckej

            4. Zuberec

            5. Habovka

             

            Do okresného finále postupujú ZŠ s MŠ Nižná a ZŠ Š.Šmálika Tvrdošín.

          • ZŠ s MŠ Nižná - víťazom obvodného kola vo florbale základných škôl

            18. 11. 2018

            V utorok 13.11.2018 sa v telocvični ZŠ s MŠ Nižná uskutočnilo obvodné kolo vo florbale ZŠ za účasti 5 družstiev:

            Výsledky zápasov:

            Nižná - M.Medveckej                    4:0

            Gym.TS - Habovka                           3:0

            Zuberec - M.Medveckej               3:1

            Nižná - Gym.TS                                 6:0

            Zuberec - Habovka                          10:2      

            M.Medveckej - Gym. TS                5:1

            Nižná - Zuberec                                4:2

            M.Medveckej - Habovka              5:1

            Zuberec - Gym.TS                            7:1

            Nižná - Habovka                              8:4

             

            Konečná tabuľka:

            1. ZŠ s MŠ Nižná

            2. ZŠ s MŠ Zuberec

            3. ZŠ M.Medveckej

            4. Gymnázium Tvrošín

            5. ZŠ s MŠ Habovka

             

            Do okresného finále postupujú ZŠ s MŠ Nižná a ZŠ s MŠ Zuberec.

             

          • Do krajského kola v bedmintone postúpili chlapci aj dievčatá.

            8. 11. 2018

             

            Aj tento rok sa žiaci našej školy zúčastnili okresného kola v bedmintone žiakov základných a stredných škôl na gymnáziu v Tvrdošíne. Naša škola sa stala najúspešnejšou na turnaji, pretože sa do krajského kola podarilo postúpiť chlapcom aj dievčatám. Naši chlapci v zastúpení Marek Argaláš 9.B a Gregor Skurčák 4.A si poradili vo veľmi vyrovnanom stretnutí s chlapcami GMH Trstená výsledkom 2:1. O postupe prekvapujúco rozhodol mladší z dvojice Gregor, ktorý pri veľkom nasadení vyhral tretí rozhodujúci set nad kvartánom z gymnázia. Dievčatá Lívia Suchánková 5.A a Dominika Argalášová 3.A bez zaváhania porazili tiež staršie hráčky z  GMH Trstená, keď vyhrali úvodnú štvorhru a s prehľadom obidve dvojhry. Všetkým štyrom účastníkom ďakujeme za reprezentáciu našej školy a prajeme im veľa šťastia na krajskom kole v Dolnom Kubíne.JS

          • Vážení rodičia a priatelia školy!

            26. 10. 2018

             

             

            Naša škola sa zapojila do hlasovacej súťaže ,,Na nový level“, v ktorej ak získame v rámci škôl stredoslovenského regiónu najviac hlasov, získame najmodernejšiu počítačovú učebňu s interaktívnym riešením, tlačiarňami, vizualizérom a všetko čo k tomu patrí v celkovej výške 7 000,-€. Vy a každý jeden z nás, ktorí sa zapojí do hlasovania, môže vyhrať ďalšie vecné ceny ako napríklad hráčsky PC, notebook, smartfón, elektrickú kolobežku, tlačiareň a ďalších 100 cien. Jediné čo musíte spraviť je navštíviť stránku www.nanovylevel.sk a zahlasovať za našu školu. Každý môže poslať iba jeden hlas. Môžete osloviť aj svojich známych a priateľov aby hlasovali. Hlasovanie trvá do 31.12.2018.

            Všetkým, ktorí pošlete svoj hlas pre našu školu veľmi pekne ďakujem.

                                                                                                                                                           Mgr. Ľubomír Ivan

          • RoboRAV Slovensko

            25. 10. 2018

            Naša škola na RoboRAVe  Slovensko - 2018 v Žiline mala svoje zastúpenie. Dvaja žiaci z krúžku programovania sa 18. októbra 2018 zúčastnili na celoslovenskej súťaži autonómnych robotov. Medzi 38 tímami sme sa nestratili, úspešne sme zvládli kvalifikáciu a s nadšením programovali svojho robota. Nazbierali sme skúsenosti, odkukali techniku a roboty svojich súperov a „vieme, čo máme ešte zvládnuť“, aby sme boli úspešnejší.   

                                                                                                  

          • Turistika v Roháčoch

            25. 10. 2018

            Dňa 19.9.2018 sme sa všetci žiaci  druhého stupňa vybrali na turistiku do Roháčov. Piataci a šiestaci sa prešli k Partizánskej nemocnici pod Salatínom, iní zvládli Roháčsky vodopád a ôsmaci zvládli cestu okolo Roháčskych plies.

            Žiaci z našej triedy 9.B spolu so siedmakmi absolvovali výstup do Sedla Zabrať (1656 m. n. m.). Roháčsku dolinu sme zvládli bez akýchkoľvek problémov. Výstup do sedla mal trvať 45 minút, my sme to dokázali  za 35 minút. Hneď po výstupe do sedla nás zaujal krásny výhľad. Na obed sme si okrem svojich nabalených proviantov dali  aj lesné čučoriedky a brusnice. 

            Aj keď nám to dalo zabrať a túra bola dosť náročná, stálo to zato. Naše úspešné zdolávanie krásnych Roháčov nám budú pripomínať nádherné fotky.  

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    dievčatá 9.B

             

          • Druhá svetová vojna očami svedkov

            22. 10. 2018

            Dňa 16.10.2018 nám prišli na hodinu dejepisu p. Kristofčáková a p. Turčáková, ktoré sa s nami podelili o zážitky z 2.sv. vojny. Porozprávali nám, ako oni vnímali vojnu, čo všetko zažili a čo sa dialo v našej obci. Pri niektorých udalostiach nám všetkým klesol úsmev na tvári a prešiel mráz po chrbte. Zaujímavé bolo, keď rozprávali o tom, ako boli na Nižnú robené letecké nálety a oni, ako deti si mysleli, že z lietadiel padá cukor. Bol to fosfor, ktorý potom zapálili a tak na veľa miestach v Nižnej horelo. Ďakujeme im, že medzi nás prišli. Táto hodina dejepisu bola veľmi pútavá a prajeme si, aby sa už takéto hrôzy nikdy neopakovali.                                     

                                                                                                                                    Ďakujeme - deviataci

          • Zážitkový dejepis

            22. 10. 2018

            Dňa 13.9. 2018 mala trieda 6.A zážitkovú hodinu dejepisu na Ostražici. Využila na to archeologické vykopávky, ktoré sa tam práve v týchto dňoch uskutočňujú. Stačilo len vyjsť na vrchol a pani archeologička nás sprevádzala miestami šiestich archeologických sond. Žiaci sa dozvedeli, že na Ostražici sa nachádzalo hradisko z obdobia praveku a ako asi mohlo vyzerať. Pozreli si prácu archeológov a vlastnými rukami sa dotkli nálezov, ktoré sa na tam práve našli. Trieda 6.A spoznala Ostražicu aj inými očami.                                                                 6.A

          • Ranný školský klub

            30. 8. 2018

            Riaditeľsvo ZŠ s MŠ oznamuje , že od 10.9.2018 otvára ranný školský klub  v čase 6:30- 7:40. Prihlásiť do ranného ŠKD sa môžu žiaci, ktorí sú prijatí do ŠKD. Záujem nahláste u vychovávateliek  p. Števaňákovej a p. Žuffovej. Vchod do ranného ŠKD je zozadu - od knižnice.

                                                                                                                             Riaditeľstvo ZŠ s MŠ

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Nižná, Nová doba 482, 027 43, Nižná
      • ZŠ - sekretariát: 043 5381 344
      • Nová doba 482, 027 43 Nižná
        Slovakia
      • 37810120
      • 2021637409
      • Mgr. Ľubomír Ivan
        043 5324 586
        0905 688 085
      • Mgr. Poldaufová Katarína
        0908 911 626
      • Bc. Tuková Magdaléna
        0911 575 075
      • Ing. Plevová Jana
        043 5324 858
        0903 795 529
        email: jedalenzsnizna@gmail.com
      • Jana Žuffová
        0915 769 294
      • Darina Zajacová
        043 5381 344
      • SK33 0200 0000 0000 2453 1332
      • SK26 0200 0000 0019 4236 3854
    • Prihlásenie