• Návšteva koncentračného tábora v Seredi.

            24. 5. 2019

            Dňa 21.5.2019 sme sa s účastníkmi súťaže Miľníky2 .sv. vojny zúčastnili exkurzie zameranej na život slovenských Židov, ktorí pracovali v koncentračnom tábore v Seredi. Videli sme dobové dokumenty, fotografie a predmety súvisiace s prenasledovaním Židov na území Slovenska. Silný dojem v nás zanechal pohľad na vystavený dobytčí vagón, v ktorom deportovali židov do koncentračného tábora Auschwitz. Múzeum slúži ako pamätník zavraždeným židom so Slovenska, pričom len táborom v Seredi ich prešlo okolo 16000, z ktorých bola väčšina zavraždená počas holokaustu.

                                                                                                                                        Plevová Dana

          • ZŠ s MŠ Nižná vyhrali obvodné kolo vo futbale

            13. 5. 2019

            Vo štvrtok 9.5.2019 sa uskutočnilo v Zuberci okresné kolo vo futbale starších žiakov .

            Naši žiaci po víťazstvách nad Zubercom, Habovkou a ZŠ M.Medveckej turnaj vyhrali a postúpili do okresného kola, kde sa stretnú s víťazmi Trstenskej časti o postup na Majstrovstvá Oravy.

            Školu reprezentovali: Peter Žák, Martin Kuboš, Dávid Belopotočan, Adrián Furťo, Jaroslav Urík, Adrián Záhora a tréner Marián Klimčík.

                                                                                                                                                               MK

          • ZŠ s MŠ Nižná majstrom okresu vo futbale mladších žiakov

            13. 5. 2019

            V piatok 10.5.2019 sa v Hladovke uskutočnili majstrovstvá okresu Tvrdošín v minifutbale mladších žiakov, kde sa stretli najlepšie družstvá z obvodných kôl. Naši žiaci prešli turnajom bez prehry a zaslúžene postúpili na Majstrovstvá Oravy, ktoré sa uskutočnia v Námestove.

            Školu reprezentovali: Šimon Adamec, Adam Kliment, Patrik Murcin, Branislav Matkuliak, Rastislav Juriňák, Filip Beňuš, Tobias Leštinský, Matej Záhora, Juraj Korčuška, Jakub Kristofčák, Oliver Belopotočan a tréner Marián Klimčík.

                                                                                                                                                                             MK

          • Matematické popoludnie

            13. 5. 2019

            Je vedecky dokázané, že sa človek naučí oveľa viac, keď učí niekoho iného. Určite to platí aj vtedy, keď deti učia počítať svojich rodičov. Na našom spoločnom stretnutí moji prváci zasväcovali svojich rodičov do matematických prostredí Krokovanie, Dlaždice a Pavučinky. Odovzdávali nielen svoje vedomosti, ale učili sa komunikovať, spolupracovať, obhajovať svoje postupy,atď. - všetko zručnosti, ktoré do života budú potrebovať. Ďakujem všetkým za účasť a rodičom aj za trpezlivosť .   

                                                                                                                                                          Stanislava Opátová:

          • Učiace sa školy

            6. 5. 2019

            V školskom roku  2018/19 sa naša škola zapojila do projektu Učiacich sa škôl. Stali sme sa jednou z 12 škôl Slovenska, kde sa  realizoval projekt implementácie myšlienok z dokumentu Učiace sa Slovensko cez modul 06 – Konštruktivistický prístup ku vzdelávaniu. Do projektu sa zapojili všetky učiteľky 1. stupňa so svojimi žiakmi, kde sa na hodinách matematiky realizuje Hejného metóda, ktorá je cestou zavádzania konštruktivizmu do vyučovania. Na 2. stupni v 7. a 8. na chémii vnášala prvky konštruktivizmu  Mgr. Janka Mlkvíková. Čiastočne sa zapojila v 5. ročníku na matematike PaedDr. Mária Geschwandtnerová. Konštruktivistický prístup znamená obmedzenie vzdelávania v ktorom učiteľ „zjavuje“ žiakom fakty a žiaci ich pasívne „berú na vedomie“. Výskumy ukazujú, že efektívne učenie neprebieha tam, kde učiteľ stojí pred tabuľou a niečo vysvetľuje žiakom, ktorí si zapisujú, ale tam, kde sú žiaci sami aktívni. Preto sme sa vo vyučovaní riadili napr. princípmi: Učitelia hovoria málo, žiaci veľa, Je dôležitejšie chybu žiaka pochopiť, než ju opraviť, Škola vytvára príležitosti pre učenie sa žiakov od seba navzájom, Učenie je individualizovaný proces – rešpektuje odlišnosti jednotlivých žiakov, Učitelia rešpektujú predchádzajúce skúsenosti a poznatky žiakov, Skutočné poznanie nie je možné prenášať oznamovaním a nadobúdať počúvaním, Učiteľ nie je zvestovateľom „večných právd“, ale sprievodcom žiakov pri ich učení sa atď. Nechali sme žiakov klásť otázky, pýtať sa, diskutovať, experimentovať, pracovať v skupinách, podporovali sme samoštúdium žiakov, prácu s chybami. Nastúpili sme cestu zmeny vyučovania, snažíme sa rozvíjať u žiakov „mäkké zručnosti“, ktoré raz vo svojom živote budú určite potrebovať viac, ako vedieť vymenovať napr. vybrané slová.             Stanislava Opátová

          • Zápis prvákov

            6. 5. 2019

            V dňoch 29.-30.apríla sa uskutočnil zápis prvákov do prvého ročníka na školský rok 2019/20. V pondelok prišli so svojimi rodičmi deti z MŠ Orličie - 23, v utorok aj deti z MŠ Nová doba – 19, prišlo aj 5 detí, ktoré nechodili do MŠ v Nižnej, ale nastupujú tu do školy. Odklad povinnej školskej dochádzky sme odporučili piatim deťom. Konečné počty nastupujúcich detí a odkladov budú upresnené po testoch pani psychologičky. Deti ukázali, čo všetko už dokážu – ako poznajú farby, geometrické tvary, niektoré čísla, či písmenká, či vedia správne držať ceruzky a hlavne čisto rozprávať – teda  ako sú pripravené na vstup do školy. Na všetkých prváčikov sa už tešia ich pani učiteľky.

                                                                                                        Stanislava Opátová

          • Úspešný začiatok atletickej sezóny

            3. 5. 2019

                 V stredu 1.mája sa v Dubnici nad Váhom uskutočnilo prvé kolo súťaže družstiev stredoslovenského atletického zväzu v kategórii starších žiakov a žiačok. Výborný vstup do sezóny potvrdil Roman Kašuba, ktorý obsadil vo všetkých disciplínach v ktorých nastúpil výborné druhé miesto a vytvoril si osobné rekordy. Staršie žiačky mali vo svojich jednotlivých disciplínach početnejšiu konkurenciu. V behu na 60m štartovalo 58 pretekárok, v skoku do diaľky 32, vo výške 21 pretekárok. V takejto konkurencii každé umiestnenie do 10 miesta bolo veľkým úspechom. Najviac sa darilo Aničke a Julke v skoku do diaľky, kde si vytvorili osobné rekordy. Osobák si zabehla aj Peťa v behu na 60m, kde ju len dve stotiny delili od postupu do finále a Sára v behu na 300m taktiež dosiahla kvalitný čas. Druhé kolo sa uskutoční 12.mája v Banskej Bystrici.

            Výsledky:

              Starší žiaci:                                   Vrh guľou                              Hod oštepom                  Hod diskom          

            Roman Kašuba                         10,79m-2.miesto                     28,77m-2.miesto                22,32m-2.miesto

            Staršie žiačky:         

            Júlia Rosinová                           Skok do diaľky                             Hod oštepom 

                                                             446cm-6.miesto                          15,54m-15.miesto

            Lea Bandíková                         Skok do diaľky                              Skok do výšky               Beh na 60m

                                                              394cm-20.miesto                         125cm-17.miesto               9,43s-37.miesto

            Anička Plolansky                      Skok do diaľky                             Skok do výšky                Hod diskom

                                                             440cm-7.miesto                            130cm-10.miesto               17,70m-8.miesto

            Petra Daňová                           Beh na 60m                                     Beh na 300m 

                                                            8,82s-15.miesto                               51,50s-19.miesto

            Sára Mačňáková                     Beh na 60m                                      Beh na 300m

                                                             9,30s-30.miesto                              51,28s-18.miesto       

             

                                                                                                                                               Mgr. Ľubomír Ivan - tréner 

             

             

             

          • Spievanky, spievanky...

            29. 4. 2019

            sa opäť ozývali popoludní 25.apríla 2019 na prvom poschodí základnej školy. Súťaže Slávik Slovenska sa tentoraz zúčastnilo 22 spevákov a speváčok. Pozoruhodná bola aj bohatá účasť divákov z radov rodičov a starých rodičov. Po úvodnej hlasovej rozcvičke a už tradičnej spoločnej piesni nasledovala prehliadka krásnych ľudových piesní. Pokým sa porota radila o jednotlivých umiestneniach, všetci zúčastnení sa zapojili do „slávikovského“ kvízu. Správne riešenia potom putovali do osudia a piati vylosovaní boli aj odmenení. Výsledky speváckej súťaže boli nasledovné:

             

            I.kategória        1. miesto: Martin Kristofčák – 1.B

                                     2.miesto: Klaudia Kičinová – 2.A

                                                      Mária Kristofčáková – 3.B

                                     3. miesto: Nela Stacherová – 3.B

                                                      Zoe Domiňáková – 2.B

                                                      Ela Štefanová – 1.A

             

            II.kategória        1. miesto: Ema Štefanová – 4.B

                                      2. miesto: Klára Hradská – 4.B

                                      3. miesto: Matúš Kičin – 4.A

             

            III.kategória       1. miesto: Timea Malatinková – 9.B

                                      2. miesto: Karin Murcinová – 7.A

                                                                                                                                                       Zita Bachanová

          • Exkurzia v pamätníku Slovenského národného povstania

            16. 4. 2019

            Dňa 12.4.2019 sa žiaci deviatych ročníkov zúčastnili dejepisnej exkurzie v Banskej Bystrici. Spoločne sme navštívili pamätník Slovenského národného povstania. Na úvod nám premietli dokumentárny film o ťažkom živote nevinných ľudí počas 2.svetovej vojny. Prehliadka pokračovala zaujímavými exponátmi : zbrane, uniformy, odznaky, zdravotnícke pomôcky, osobné veci vojakov a civilného obyvateľstva a veľa iného. Počas  prehliadky žiaci nadobudli nový pohľad na hrôzy 2.svetovej vojny.

                                                                                                                                                Plevová Dana

          • Míľníky 2.svetovej vojny

            16. 4. 2019

            Dňa 11.4.2019 sa naši deviataci Gregor Budz z 9.A a Jakub Bulla z 9.B zúčastnili súťaže o 2.svetovej vojne. Na otázky, ktoré boli veľmi ťažké, odpovedali s ľahkosťou a potom prezentovali hrdinu 2. svetovej vojny z nášho regiónu Ľudovíta Kukorelliho. Chlapci získali krásne 2. miesto.

                                                                                                                                             Plevová Dana

          • Deň narcisov

            16. 4. 2019

            Deň narcisov je projektom, vďaka ktorému dokážeme každoročne pomáhať ľuďom bojujúcim s rakovinou. 11. apríla prebehol už 23. ročník tohto projektu.  Aj naši žiaci sa pridali k dobrovoľníkom, ktorí rozdávali a pripínali žltý kvet narcisu všetkým, ktorí chceli vyjadriť svoju spolupatričnosť s chorými                na rakovinu a tiež finančne pomôcť im, aj ich rodinám.

            Rozdávali tiež letáčiky, z ktorých sme sa dozvedeli o skríningových programoch a preventívnych prehliadkach, ktoré môže absolvovať  zdarma každý z nás.      Za svoje zdravie sme zodpovední  a preto je dôležité snažiť  sa o zdravý životný štýl a prevenciou, či včasnou diagnostikou predísť vážnejším ochoreniam. 

            645,70 EUR je suma, ktorá sa vyzbierala v Nižnej. Každému z Vás, ktorí ste prispeli patrí poďakovanie Ligy proti rakovine a tiež od všetkých, ktorým ste pomohli.

             

                                                                                                                                                 V. Tuková

          • Noc s Andersenom

            8. 4. 2019

                 Knihomoli a knihomoľky z 2. – 4. ročníkov základnej školy sa 5. apríla 2019 opäť stretli v školskej knižnici, aby spolu strávili noc plnú rozprávok.

                Na začiatku sa pomocou rytmických a pohybových hier navzájom predstavili a zoznámili. Vzápätí boli náhodným losovaním rozdelení do farebných tímov, v ktorých riešili a plnili rôzne úlohy. Postupne prichádzali aj pozvaní rodičia: Miroslav Vasek, Michal Tuhý, Mária Bistarová a Ladislav Domiňák, ktorí vždy predstavili jednu z Andersenových rozprávok. Boli pripravení naozaj zodpovedne, deti každé čítanie ocenili veľkým potleskom. A potom sa dostali k slovu aj farebné tímy, ktoré za svoje výkony počas celého pobytu zbierali body. Rozprávka Malý cínový vojačik pokračovala pohybovom hrou a úlohou zameranou na pamäť. Princezná na hrášku dala niektorým skupinám zabrať pri skladaní puzzle z jej ilustrácií ako aj hádaniu slov z rozprávky podľa nápovedy. Zaujímavé a netradičné boli riešenia niektorých výmyselníkov, ktorí by pravú princeznú odhalili nie podľa hrášku pod kopou matracov, ale pomocou skenera alebo DNA, prípadne by princeznú poslali orať.

                 Prestávka prišla veľmi vhod v podobe pizzovej nádielky, ktorú deťom venovala pani Kachútová. Posilnení rozprávkari nabrali druhý dych na Palculienku, ktorej šikovnosti sa isto vyrovnali aj oni výrobou knižných záložiek. Posledná ukážka Lietajúci kufor mnohých prekvapila svojim nečakaným záverom. Po uhádnutí rozprávkových postáv, nasledovala nočná hra, kedy jednotlivé tímy dostali indície k odhaleniu a nájdeniu pokladu morského kráľa. Keď ich vyriešili, nasadili si čelovky a vybrali sa do tmavých chodieb školy. Všetci sa vrátili šťastní a veselí s úlovkom zlatých čokoládových mincí.

                 Polnočná hodina otvorila priestor na samostatné čítanie obľúbenej knihy vo svojom spacáku. Knižnica sa zmenila na jednu obrovskú spálňu, v ktorej si každý našiel miesto. Chvíľu trvalo kým sa všetci uložili a potom už v miestnosti zavládlo ticho s malými svetielkami čeloviek spoza vankúšov a hláv. Ako deti zaspávali, zhasínali i svetielka. Niektorí vytrvalci však čítali až do druhej hodiny po polnoci.

               Ráno bolo pomalé s postupným balením a upratovaním. Prichádzajúci rodičia sa živo zaujímali o zážitky svojich detí, niečo sa podozvedali aj z výpovedí na veľkom plagáte na dverách knižnice. Deti odchádzali domov obohatené o nové poznatky, nové kamarátstva, nové dobrodružstvá.

                                                                                                                        

          • Majstrovstvá školy v skoku do výšky 2019

            8. 4. 2019


            Poďakovanie za skvelú akciu patrí Obci Nižná, ZŠ s MŠ Nižná, MK ŠPORT Nižná a EDM s.r.o. Nižná, ktorí zabezpečili ceny pre najlepších a úžasnú tombolu, ktorej sa deti veľmi potešili. Za organizáciu Mariánovi Klimčíkovi, Aničke Vilčinskej a rýchlej rote bratom Matúškovi a Šimonkovi Hrošovcom a Adamovi Brčákovi.

            Marián Klimčík , Anička Vilčinská

            Vo štvrtok 28.3.2019 sa uskutočnil 8.ročník majstrovstiev školy v skoku do výšky. Zúčastnilo sa ho 76 pretekárov, ktorí súťažili v 16 kategóriách. V skvelej atmosfére, ktorú vytvorili nielen spolužiaci, ale aj rodičia zúčastnených detí, bolo opäť vidno veľa krásnych skokov a osobných rekordov. Výkonnostne bol tento ročník slabší, ale zase veľmi potešila celková účasť. Prekonali sme rekord z prvého ročníka z roku 2012, ktorý bol 72 účastníkov.

            Majstrom školy v kategórii žiakov sa stal Adrián Furťo výkonom 160cm (osobný rekord) a Anna Ploransky v kategórii žiačok výkonom 135cm.


            Absolútny, už fúzatý rekord školy z roku 1998 Petra Kořínka (8.ročník) - 183cm, stále odoláva a odolal aj rekord tohto podujatia z roku 2015 Dominika Siteka - 177cm. Ten však už súťažil  ako stredoškolák.


            Výsledky jednotlivých kategórií:


            1. ročník dievčatá

            1. Patrícia Rentková                80 cm

            2. Ella Kolenová                      80 cm

            3. Nelka Žáková                       75 cm


            1. ročník chlapci

            1. Martin Kristofčák                90 cm

            2. Lukáš Mikulovský               85 cm

            3. Daniel Kristofčák                85 cm


            2. ročník dievčatá

            1. Ráchel Tuková                     90 cm

            2. Veronika Hažlinská             85 cm

            3. Zuzka Maruščáková            85 cm


            2. ročník chlapci

            1. Juraj Kormančík                  85 cm

            2. Benjamín Vasek                  85 cm

            3. Filip Vorek                          85 cm


            3. ročník dievčatá

            1. Majka Kristofčáková           95 cm

            2. Dominika Argalášová          95 cm

            3. Anna Bolibruchová              95 cm


            3. ročník chlapci

            1. Maxim Remiaz                  105 cm

            2. Filip Maťaťa                        90 cm

            3. Jasmin Bahor                       90 cm


            4. ročník dievčatá

            1. Ema Ďaďová                        95 cm

            2. Alexandra Revajová            85 cm


            4. ročník chlapci

            1. Alex Harkabuz                   100 cm

            2. Tomáš Hlavaj                    100 cm

            3. Miloslav Kortman             100 cm



            5. ročník dievčatá

            1. Viki Ujmiaková                 115 cm

            2. Timea Spuchláková           105 cm

            3. Nikola Planietová              100 cm


            5. ročník chlapci

            1. Novakovič Damian            125 cm

            2. Novakovič Darko               125 cm

            3. Matúš Beňuš                      105 cm


            6. ročník dievčatá

            1. Nina Slanická                    115 cm

            2. Laura Kepštová                    95 cm


            6. ročník chlapci

            1. Juraj Korčuška                   130 cm

            2. Šimon Tyrol                       130 cm

            3. Tobias Leštinský               130 cm


            7. ročník chlapci

            1. Rudko Kubica                    130 cm

            2. Branislav Žuffa                  115 cm

            3. Maroš Gabarík                   115 cm


            8. ročník dievčatá

            1. Anna Ploransky                 135 cm


            8. ročník chlapci

            1. Lukáš Labdík                     150 cm

            2. Matúš Lofaj                       130 cm


            9. ročník chlapci

            1. Adrián Furťo                      160 cm

            2. Jozef Kubica                      155 cm

            3. Dušan Vidiečan                 155 cm

            Poďakovanie za skvelú akciu patrí Obci Nižná, ZŠ s MŠ Nižná, MK ŠPORT Nižná a EDM s.r.o. Nižná, ktorí zabezpečili ceny pre najlepších a úžasnú tombolu, ktorej sa deti veľmi potešili. Za organizáciu Mariánovi Klimčíkovi, Aničke Vilčinskej a rýchlej rote bratom Matúškovi a Šimonkovi Hrošovcom a Adamovi Brčákovi.

            Marián Klimčík , Anička Vilčinská

          • Hviezdoslavov Kubín

            28. 3. 2019

            V predposledný marcový týždeň sa stretli najlepší recitátori z tried na školskom kole Hviezdoslavovho Kubína. Aj napriek tvrdeniu, že sa v súčasnosti málo číta, záujem o recitáciu poetických a prozaických diel stále pretrváva. Dostáva sa i do povedomia rodičov a starých rodičov, ktorí sa ako hostia čoraz viac zúčastňujú uvedeného podujatia.

                Výsledky boli nasledovné:

             

            I. kategória:    poézia   1. miesto – Zuzana Marušťáková – 2.B

                                                  2. miesto – Pavol  Bistar – 3.A    

                                                  3. miesto – Anna Vilčinská – 2.A

             

                                     próza   1. miesto – Ema Ďaďová – 4.A

                                                 2. miesto – Viktória Vaseková – 3.B

                                                 3. miesto – Maxim Remiaz – 3.A

                                                                  Mária Kristofčáková – 3.B

             

            II. kategória:  poézia  1.miesto – Matej Bobrovský – 5.B

                                                 2.miesto – Tamara Betuštiaková – 6.B

                                                 3.miesto – Lea Paškajová – 5.B

                                                                   Lenka Kubalová – 5.C

                           

                                     próza   1.miesto – Silvia Pavlová – 6.B

                                                 2.miesto – Chiara Leginusová – 5.A

                                                 3.miesto – Markus Bachynec – 5.A

                                                                   Adrián Gavlas – 6.B

             

            III. kategória:  poézia  1.miesto – Petra Daňová – 8.A

                                                   2.miesto – Adrián Záhora – 9.B

                                                   3.miesto – Adam Brčák – 7.B

                           

                                      próza   1. miesto – Timea Malatinková – 9.B

                                                  2.miesto – Barbora Kováliková – 8.A

                                                  3.miesto – Alexandra Smolárová – 7.A

                                                                    Karin Kičinová – 7.B

             

                   Víťazi z každej kategórie postúpili do okresného kola, kde Ema Ďaďová a Petra Daňová získali 3.miesto. V krajskom kole nás však v I. kategórii bude reprezentovať vlaňajšia účastníčka celoslovenského kola Klaudia Jandurová, ktorá tu podľa pravidiel súťaže priamo postupuje.

                                                                                                                   Zita Bachanová

          • Chemická olympiáda

            26. 3. 2019

            Dňa 22. 3. 2019 sa konalo okresné kolo Chemickej olympiády na GMH v Trstenej. Zúčastnilo sa ho 15 žiakov z celého okresu Tvrdošín. Žiaci si svoje vedomosti overili v teste a praktické zručnosti v laboratóriu. Našu školu reprezentovali žiačky 9.B. triedy – Tatiana Bečková a Lucia Turčáková. Obidve žiačky skončili ako úspešné riešiteľky, gratulujeme k úspechu! 

          • Svetový deň Downovho syndrómu

            26. 3. 2019

            Každý rok si 21.3. pripomíname Svetový deň Downovho syndrómu. Aj moji prváci sa dnes zapojili do ponožkovej výzvy a porozprávali sme sa o tom, že byť odlišný je normálne.

             Tento dátum nebol vybratý náhodne. Je odvodený od číslic, pretože Downov syndróm je vrodený defekt spôsobený spravidla tretím, prebytočným chromozómom na 21. chromozómovom páre.Heslom tohtoročného Svetového dňa Downovho syndrómu je Moje príležitosti, moje šance – potešenie z plných a rovnakých práv a úloh rodín. Toto heslo vyzdvihuje úlohu rodiny s takto postihnutými členmi, ktorá má veľký vplyv pri presadzovan&iacute ; ich po stavenia v spoločnosti.Každý rok sa na svete narodí približne 3 000 až 5 000 detí s touto diagnózou. Podľa získaných informácií sa takýchto detí narodilo minulý rok na Slovensku až 43. Dnes sa okolo 80% dospelých s Downovým syndrómom dožije aspoň 50 rokov. Samotné ochorenia sa však nedá liečiť.     

                                                                                                                                                     Stanislava Opátová

          • Deviataci sa pozreli späť do histórie

            19. 3. 2019

            Ak čítame len to, čo je napísané v riadkoch, nemusíme vždy pochopiť skutočný zmysel slov. Najviac si pamätáme cez videné. Preto sme sa s našimi deviatakmi šli pozrieť späť do histórie. Bolo to na exkurzii bývalého koncentračného tábora v Osvienčime, v ktorom počas druhej svetovej vojny našlo smrť vyše milióna ľudí. Jeden zo žiakov sa o svojom zážitku vyjadril takto: „Určite to v nás zanechalo iný pohľad na 2. svetovú vojnu. Lebo jedno je počúvať o tom, pozerať filmy, a iné vidieť miesto kde sa to stalo na vlastné oči.“ „Dozvedeli sme sa veľa nových vecí, väčšinou smutných.“ Nepríjemná bola aj zima, keďže sme tam boli vo februári. A po celkom únavnom dopoludní nás čakala ďalšia časť exkurzie. Vadovice – rodný dom dnes už svätého Jána Pavla II. Z pôvodne jednoduchého domu, kde sa v nájomnom byte narodil a žil Karol Wojtyla, je dnes krásne, moderné a interaktívne múzeum. Trasa múzea sprevádza cez všetky etapy jeho života. Cestou sme vnímali zvláštne pocity radosti na miestach, kde ich cítil aj Svätý otec, ale aj smútku a utrpenia, kde trpel aj on. A nakoniec aj pocit prítomnosti jeho ducha na tomto nezvyčajnom mieste. Žiakov múzeum veľmi zaujalo a tiež sa im páčilo, akurát im už dochádzala sila na sústredené počúvanie. Poniektorých už boleli nohy, alebo sa už ozýval prázdny žalúdok. Po prehliadke ešte zvládli spoločné foto pred bazilikou, v ktorej bol J. Pavol II.  pokrstený a na modlitbu dovnútra už šli len tí najvytrvalejší. Posilnení na duchu, ale aj na tele sme cestovali domov. A za mnohých ešte jeden výrok žiačky: „Cesta autobusom bola skvelá. Boli sme kolektívni a všetci sme sa spolu bavili, spievali a rozprávali. Ďakujeme za krásnu exkurziu.“

                                                                                                                                               Spracovala V. Tuková

          • V marci nám čítajú aj rodičia

            14. 3. 2019

            Po prázdninách sa do školy ide dosť ťažko. Pondelkové ráno bolo ale pre mojich prvákov iné. Na prvej hodine nám prišiel čítať rozprávku Sofinkin ocko. Je to príjemná zmena, lebo každé ráno im čítam  príbehy a rozprávky ja. V marci - mesiaci knihy, sa to snažím deťom spestriť a priblížiť im aj rôzne knižky, ktoré ich môžu inšpirovať k ďalšiemu čítaniu. Tento mesiac sa preto budú striedaÅ ¥ rodič ia. Som veľmi rada, že prijali moju ponuku, našli si čas a aj touto cestou sa im chcem za túto aktivitu poďakovať.                                            Stanislava Opátová

          • ŠKOLSKÝ PLES

            14. 3. 2019

            Dňa 15. februára 2019 sa žiaci 7. – 9. ročníka stretli v školskej jedálni, aby sa spoločne zabavili na školskom plese. Príprava a realizácia „tancovačky“ bola už tradične v rukách deviatakov, ktorí niekoľko týždňov vopred horúčkovito zháňali tombolu, tvorili výzdobu či vypekali chutné občerstvenie. Slávnostné otvorenie plesu prebiehalo formou uvítacieho príhovoru, po ktorom nasledovalo prvé tanečné kolo. Atmosféra bola fantastická, o čom svedčil aj tanečný parket plný šantiacich mladých ľudí. Pre žiakov boli pripravené nielen zábavné súťaže, ale aj bohatá tombola. Samozrejme, nesmelo chýbať ani veselé fotenie v slávnostných robách, ktorého sme si užili neúrekom. Vďaka skvelej zábave nám večer ubehol veľmi rýchlo a mnohí žiaci sa len s nevôľou vracali domov.

            Naše srdečné poďakovanie patrí Rodičovskému združeniu pri ZŠ s MŠ Nižná za finančný príspevok; pani učiteľke Geschwandtnerovej a Hladekovej, ktoré nám svojou prítomnosťou zastrešili pedagogický dozor; šikovným rodičom a starým rodičom, ktorí žiakom pomáhali pri príprave chutného občerstvenia, a v neposlednom rade i všetkým sponzorom, ktorí našu tombolu obohatili o zaujímavé ceny (ALDAN, hotel ARMAN, AYA, HDF, Kaderníctvo Heňka, Kľúčiarstvo Marie, MARVAS, OMOSS, ORAVA, Papiernictvo Nižná, Poľovníctvo PEM, ROTEK, TEGADO, p. a p. Balákovci, p. Nákačka, p. Skurčáková, p. Vaseková). Pevne veríme, že sa na tejto skvelej akcii stretneme aj o rok! J

            (Mgr. Lucia Hladeková)

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Nižná, Nová doba 482, 027 43, Nižná
      • ZŠ - sekretariát: 043 5381 344
      • Nová doba 482, 027 43 Nižná
        Slovakia
      • 37810120
      • 2021637409
      • Mgr. Ľubomír Ivan
        043 5324 586
        0905 688 085
      • Mgr. Poldaufová Katarína
        0908 911 626
      • Bc. Tuková Magdaléna
        0911 575 075
      • Ing. Plevová Jana
        043 5324 858
        0903 795 529
        email: jedalenzsnizna@gmail.com
      • Jana Žuffová
        0915 769 294
      • Darina Zajacová
        043 5381 344
      • SK33 0200 0000 0000 2453 1332
      • SK26 0200 0000 0019 4236 3854
    • Prihlásenie