• Návšteva divadelného predstavenia

            28. 11. 2022

            Konečne sa po niekoľkých rokoch  otvorili brány divadiel aj dopoludnia pre žiakov a študentov.

            Naši žiaci  8. a 9. ročníkov spolu so svojimi učiteľmi navštívili Divadlo J. G. Tajovského vo Zvolene.

            Život v minulosti nám herci ukázali vo veselých dialógoch, zaujímavých kostýmoch aj autentickej scéne. Predstavenie  od J. G. Tajovského : Ženský zákon malo medzi mladými divákmi veľký úspech.

                                                                                                                                                                         E. Babinská

          • Krajské kolo v bedmintone

            24. 11. 2022

                Krajské kolo bedmintone žiakov sa aj v šk. roku 2022/23 uskutočnilo  v Dolnom Kubíne v telocvični na ZŠ J. Matušku. Turnaj sa hral na 4 kurtoch a zúčastnilo sa ho iba 5 základnych škôl -  Nižná, D.Kubín, Zákamenné, Štiavnik a Gbeľany. Dvojčlenné družstvá hrali v jednej skupine každý s každým. Chlapci z našej školy Marek Korčuška a Gregor Skurčák boli najmladšími účastníkmi a obsadili celkovo pekné 3. miesto. Dievčatá sa kvôli chorobe krajského kola nezúčastnili.  

               Chlapcom ďakujeme za reprezentáciu našej školy a želáme veľa trpezlivosti a odhodlania pri zdokonaľovaní sa v bednintone.

          • iBOBOR

            22. 11. 2022

            V dňoch 7.-11.11. 2022 sa žiaci našej školy zúčastnili celoslovenskej  informatickej  súťaže – ibobor. Súťažilo sa online v štyroch kategóriách. Svoje vedomosti z informatiky si overilo 114 žiakov z 2.- 9. ročníka. Úlohy boli náročné a v jednotlivých kategóriách uspeli len tí najlepší 😊

            Kategória Drobec :

            2. ročník : A. Stanček 2.A   - 52 bodov 

            3. ročník : Haris Bahor – 60 bodov

                               Roman Palider – 52 bodov

                              Margarétka Gabaríková – 52 bodov

            Kategória Bobrík :

            4.A   Jakub Žuffa - 72 bodov

            5. ročník :

             Karin Paliderová  5.A  - 84 bodov

             Kristínka Holubčíková 5.A -  65 bodov,

             Petra Butková 5.A – 64 bodov, 

            Mária Matuchová 5.B – 60  bodov

            Kategória Benjamín:

            Stelka Hradská  6.B -  69,33 bodov,

             Nikolka Hlavajová  6.A – 53,32 bodov, Mária Kristofčáková 7.B -52 bodov

            Kategória Kadet :

            Lívia Mária Stroková 9.A – 80 bodov

            Šimon Veselý 8.B – 73,33 bodov

            Anna Mačňáková 8.B – 58,66  bodov

            Aneta Veselá 9.A – 57,33 bodov

            Timotej Turčák 8.B – 51,99 bodov

            Úspešným riešiteľom gratulujeme !

             

             

          • EXKURZIA Londýn – Warwick – Stratford – Windsor – Oxford (7.11. – 12.11.2022)

            18. 11. 2022

            Na začiatku novembra sa naši žiaci ZŠ v Nižnej a žiaci ZŠ Rudolfa Dilonga v Trstenej spoločne vybrali spoznávať  10 naj z kráľovského Anglicka.

            Naša cesta začala v pondelok 7.11. 2022 v skorých ranných hodinách. Postupovali sme naprieč celým Slovenskom, Českom, Nemeckom a Belgickom až do Francúzska. V utorok ráno sme dorazili do prístavu v Calais a napoly spiaci sme absolvovali pasovú kontrolu anglickými colníkmi. Potom nášmu autobusu už nič nebránilo v tom, aby „naskočil“ do vlaku, ktorý vošiel do Eurotunela pod Lamanšský prieplav a o pol hodinu sme sa vynorili priamo „z mora“ v anglickom meste Folkestone. 😊 Vedeli ste, že tento tunel je v premávke od novembra 1994 a má dĺžku 50 km? Je to najdlhší podmorský tunel na svete. Je dokonca zaradený medzi sedem divov moderného sveta.

             

            Z Folkestone sme napokon dorazili do vysnívaného Londýna, kde nás privítalo typické anglické upršané počasie. V priebehu dňa sa našťastie postupne vyjasnilo, a tak nám naše celodenné potulky

             

            ​spríjemňovalo aj zubaté slniečko. Naši páni šoféri zaparkovali kúsok od O2 Arény na North Greenwich, odkiaľ naše kroky viedli priamo na palubu vyhliadkovej lode.  Londýn nás veľkolepo privítal svojimi architektonickými skvostami– na vlastné oči sme mali možnosť vidieť najvyšší mrakodrap Shard, Canary Wharf, City Hall (mestskú radnicu), Gherkin (budovu v tvare uhorky) i slávne Shakespearove divadlo, v ktorom on sám režíroval predstavenia pre kráľovnú Alžbetu I. Preplavili sme sa popod Millenium Bridge a postupne sme prechádzali okolo najväčších atrakcií Londýna : Kleopatrinej ihly, Tower of London a Tower Bridge.  V diaľke sa črtalo známe London Eye a Saint Paul´s cathedral.​​​​​

             Pristáli sme na zástavke Westminster a ako sme vychádzali hore schodmi z móla, postupne sa pred nami vynáralo súsošie keltskej bojovníčky - kráľovnej Boudiky.

             

              Oproti nej sa v plnej kráse týčil Westminsterský kráľovský palác (dnešný Houses of Parliament) so Snemovňou lordov a Dolnou snemovňou. Komplex budov krásne dopĺňala 93 metrov vysoká Alžbetina veža s hodinami, ktorá v sebe ukrýva známy londýnsky symbol – zvon Big Ben. Zvon odbíja každú celú hodinu na sekundu presne.

               Cestou k Westminster Abbey sme pozdravili Winstona Churchila a keďže sa rozpršalo, išli sme skratkou na Trafalgar Square (námestie), rýchlo zakývali jednookému admirálovi Horatiovi Nelsonovi a utekali sa skryť do Národnej galérie. Tu sme poobdivovali najkrajšie plátna Paula Rubensa a Vincenta van Gogha a po krátkej  obedovej prestávke sme pokračovali na Leicester Square, ktoré je kultúrnym centrom Londýna. Ak chcete vidieť v Londýne premiéry ako prví, určite navštívte niektoré z tamojších kín. To najznámejšie je Odeon.

               Po ceste k metru sme nakukli aj do čínskej štvrte plnej malých obchodíkov a lampiónov. Neobišli sme ani Piccadilly Circus, kde je uprostred križovatky šiestich ulíc fontána, na ktorej tróni anjel božskej charity – Ateros.

            Odskočili sme aj k Buckingham Palace a odtiaľ sme nasadli na metro do South Kensington, aby sme stihli aj návštevu Natural History museum. V obrovskej prírodnej expozícii deti zaujali hlavne pohybujúce sa dinosaury a ich vývoj, veľryby, cicavce a vtáky. Vyskúšali si aj simulované zemetrasenie.

            Prvý deň v Londýne prešiel veľmi rýchlo a večer sme plní dojmov zaparkovali v mestečku Purley na predmestí Londýna, kde si nás prišli vyzdvihnúť anglické rodiny, u ktorých sme boli tri dni ubytovaní.

            V stredu ráno sme vyrazili na návštevu jedného z najkrajších stredovekých zámkov vo Veľkej Británii, do Warwick Castle. V 70. rokoch 20. storočia tento zámok kúpili majitelia múzea Madam Tussaud´s a umiestnili tu voskové figuríny ilustrujúce jeho históriu. V Kingmaker je expozícia remesiel – usmiata práčka podáva vypraté prádlo a voňavý pekárkin chlieb láka si z neho kúsok uchmatnúť. V apartmánoch hradu sa koná víkendový kráľovský večierok – páni popíjajú a hrajú karty, dámy debatia v salóne a počúvajú operné árie. V jednej komnate je aj Henrich VIII.- obklopený svojimi šiestimi manželkami. Na rozľahlom panstve sú udržiavané záhrady, v ktorých poslušne lietajú biele sovy a sokoly. Pre najmenších je tu vytvorené interaktívne, trošku strašidelné, bludisko. Občas okolo prebehnú veveričky, ktoré si rady uchmatnú maškrty od štedrých turistov. 😊 Z hradných bášt je krásny výhľad na mesto.

            Popoludní sme opäť nasadli do autobusu a išli navštíviť rodné mesto slávneho anglického dramatika Wiliama Shakespeara – Stratford. Je to krásne malebné stredoveké mestečko na rieke Avon. Pred jeho rodným domom nás vítal on sám, resp. jeho socha v životnej veľkosti. V rekonštruovanom dome, ktorý bol zreštaurovaný do jeho pôvodnej podoby z alžbetínskych čias, sme obdivovali

            jednotlivé miestnosti Wiliamovej rodiny. Videli sme jeho kolísku, rukavičkársku dielňu jeho otca, dobový nábytok, ale i podpisy slávnych návštevníkov, ktorí svoj autogram zanechali na okne izby, v ktorej sa narodil. Keďže v blízkosti bol obchod Poundland, značnú časť našej výpravy zlákali nákupy, a tak pani sprievodkyňa ochotne vyhlásila hodinové nákupné voľno. Ponúkla však aj zaujímavú alternatívu pre historických nadšencov – prehliadku mesta. Malá skupinka sa vydala ďalej po stopách dramatika a jazykovedca. Zastavili sme sa pri historickom dome jeho sestry, v ktorom dodnes sídli tradičné vinárstvo. Oproti cez ulicu sme videli najstaršiu krčmu v mestečku, v ktorej sa od roku 1594 až dodnes čapuje tradičné pivo (s veľkou pravdepodobnosťou si ho doprial aj sám Shakespeare 😊).

                 Hneď vedľa krčmy stojí malý tudorovský domček, ktorý patril mamke Johna Harwarda, podľa ktorého je pomenovaná Harwardská univerzita. Vedľa Guild Hall (cechového domu) sa nachádza škola, ktorú navštevoval spomínaný William. Spomínate si na niektoré z jeho slávnych výrokov? „Blázon si myslí, že je múdry, ale múdry človek vie, že je blázon.“ „Čas uteká podľa toho, s kým sme.“ a mnohé ďalšie[1]. Deň sa naplnil a my sme sa opäť vrátili k rodinám, ktoré nás srdečne vítali s teplou večerou a príjemnými rozhovormi.

            Hneď vedľa krčmy stojí malý tudorovský domček, ktorý patril mamke Johna Harwarda, podľa ktorého je pomenovaná Harwardská univerzita. Vedľa Guild Hall (cechového domu) sa nachádza škola, ktorú navštevoval spomínaný William. Spomínate si na niektoré z jeho slávnych výrokov? „Blázon si myslí, že je múdry, ale múdry človek vie, že je blázon.“ „Čas uteká podľa toho, s kým sme.“ a mnohé ďalšie[1]. Deň sa naplnil a my sme sa opäť vrátili k rodinám, ktoré nás srdečne vítali s teplou večerou a príjemnými rozhovormi


            [1] https://citaty-slavnych.sk/autori/william-shakespeare/

            ​​​​​​​

                 Vo štvrtok sme sa plní elánu vydali na cestu do najstaršej, nepretržite obývanej kráľovskej rezidencie vo Windsore, ktorá si ešte pamätá časy Viliama Dobyvateľa a po početných prestavbách dnes slúži ako víkendové kráľovské sídlo. Absolvovali sme vstupnú bezpečnostnú prehliadku a začali sme návštevou oficiálnych kráľovských apartmánov. Najviac nás očaril Mary doll´s house - miniatúrny kráľovský palác postavený v roku 1924 v mierke 1:12 pre kráľovnú Mary, manželku Juraja V. Bol skutočne jedinečný a veľmi detailne prepracovaný. V pohároch na stole bolo skutočné víno a v knižnici miniatúrne knihy. Pri vychádzaní zo zámku sa práve vymieňala kráľovská stráž a nenechali sme  si ujsť ani návštevu hradnej kaplnky sv. Juraja, v ktorej je pochovaných 10 anglických panovníkov, medzi inými aj kráľovná Alžbeta II. s  princom Philipom.

                  Popoludní sme sa z Windsoru presunuli do univerzitného mesta Oxford. Najstaršia univerzita Anglicka má 40 rôznych fakúlt. Jednou z najväčších fakúlt je Christ Church College s katedrálou, ktorá, naproti tomu, patrí k najmenším vo Veľkej Británii. V 19. storočí na tejto univerzite prednášal Lewis Caroll, ktorý napísal Alenku v ríši divov, a zároveň to bolo miesto štúdia 16 premiérov Anglicka.

                 Veľkým turistickým lákadlom bola jedáleň, kde sa natáčal film Harry Potter. Neobišli sme ani nádhernú gotickú katedrálu, kde sme sa poklonili pamiatke svätice sv. Fridesvídy, ktorej sme pošepkali malú prosbu (ona vraj všetky vypočuje). Pani sprievodkyňa nám na základe vlastnej skúsenosti potvrdila, že jej sa splnili všetky, až na jednu.

                 Z Christ Church College sme sa presunuli na nádvorie jednej z najstaršej knižníc sveta - Bodleian. Bola založená v roku 1602  a je druhou najväčšou knižnicou v Spojenom kráľovstve. Vlastní kópiu každého diela vydaného vo Veľkej Británii. Je samozrejmé, že sú medzi nimi aj naše učebnice z anglického jazyka 😊. Z nádvoria knižnice sa väčšina z nás presunula do Westgate Shopping Centre, avšak dve naše vášnivé milovníčky histórie sa spolu s p. učiteľkou rozhodli navštíviť aj New College. Očakával nás doktorant David, pochádzajúci z Franfurktu, ktorý nám vybavil bezplatnú prehliadku budov zo 16. storočia. Navštívili sme kostol, záhrady, študentský „pub” i jedáleň, v ktorej natáčali muzikál Mamma Mia. V príjemnej atmosfére nám porozprával o výhodách štúdia na Oxfordskej univerzite a odprevadil dievčatá späť k ostatným cestovateľom. Vrátili sme sa do rodín, aby sme spolu strávili posledný večer a zabalili nakúpené darčeky.

             Piatok bol náš posledný deň historických potuliek. Opäť sme zaparkovali na North Greenwich pri O2 Aréne a metrom sa pobrali k Tower of London a k Tower Bridge.

                 Urobili sme niekoľko rýchlych foto momentiek na pamiatku a cez najrušnejšiu ulicu v Londýne sme opäť vošli do podzemia („underground”) a presunuli sa na Baker Street. Tu nás už vítal slávny detektív Sherlock Holmes, ktorý postával kúsok od zástavky. Po obede na Baker Street nás už očakávali v múzeu Madam Tussaud´s. Poobdivovali sme detailne prepracované umenie spomínanej dámy zhmotnené v žijúcich i nežijúcich voskových osobnostiach vedy, kultúry, filmu a hudby; previezli sme sa čiernym taxíkom naprieč anglickou históriou a prežili niekoľko strašidelných minút v spoločnosti živých aj neživých figurín v krvavej časti expozície. Pri východe z múzea sme si pozreli 4D film o Superhrdinoch. 

                 A keďže naši žiaci boli v ten deň veľmi poslušní, dostali aj bonus od pani sprievodkyne - jazdu na poschodovom autobuse Double - Decker. A byť v Londýne a nenavštíviť Oxford Street ? To nejde! A tak práve tam, poslednými nákupmi darčekov, sme zakončili našu exkurziu po desiatich naj miestach Anglicka.

            Naplnení zážitkami a obohatení vedomosťami z anglickej histórie i jazyka sme v sobotu večer docestovali domov a zvítali sa so svojimi rodinami.

                                                                        ( M. Nákačková a J. Letašiová)

          • Starí rodičia v škole

            18. 11. 2022

                 S veľkou radosťou a nedočkavosťou privítali deti z 2.A svojich dedkov a babky. Pripravili si pre nich
            besiedku plnú pesničiek a veselých básničiek. Uprostred programu zahrali divadielko O troch
            prasiatkach. Svojich starkých ďalej pobavili veršovanými hádankami, ktoré sa vnímavým hosťom
            podarilo aj uhádnuť. Po pohostení koláčikmi, ktoré napiekli šikovné babky, sa predstavil i malý
            kúzelník. Starkých potešili aj knižné záložky, ktoré deti pre nich vyrobili. Na záver milého posedenia si
            všetci spoločne zaspievali pesničky známe obom generáciám.
                 Hrdosť, spokojnosť a vďačnosť na tvárach starých rodičov svedčila o príjemnom čase strávenom so
            svojimi vnúčatami aj ich spolužiakmi.
            Z. Bachanová

          • Dievčatá aj chlapci postúpili v bedmintone do krajského kola

            16. 11. 2022

                 Popularita bedmintonu na našej škole opäť rastie, o čom svedčí početná účasť na tréningoch žiakov 2.-4. ročníka ako aj u starších žiakov.

                 Tento rok 7 chlapcov odohralo kvalifikačný turnaj o postup na okresné kolo, kde postupovali iba najlepší štyria hráči.Okresné kolo v bedmintone sa po prvý krát uskutočnilo v telocvični GMH Trstená, kde sa turnaja zúčastnili iba 3 školy z okresu Tvrdošín. Podobne ako v predchádzajúcom ročníku aj tento rok medzi sebou súťažili dvojčlenné družstvá dievčat a chlapcov.Našu školu reprezentovali 2 dievčenské a 2 chlapčenské družstvá. V nepostupovej B-kategórii obsadili bedmintonistky Lea Boďová a Nikola Hlavajová  3. miesto, keď sa nezľakli ani o 2 roky starších súperiek. B-kategóriu chlapcov po bojovnom výkone vyhrali naši bedmintonisti Tomáš Hlavaj a Šimon Veselý.Hlavnú A-kategóriu suverénne bez straty setu vyhrali aj tento rok Lívia Suchánková a Dominika Argalášová. Podobne úspešný boli aj chlapci Gregor Skurčák a Marek Korčuška. Vyhrali všetky zápasy na turnaji a tiež postúpili ako dievčatá do krajského kola.Všetkým  ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy a postupujúcim veľa úspechov na krajskom kole v Dolnom Kubíne.

                                                                                                                                                  Mgr. J. Suchánek, foto autor

          • Druháci v Juráňovej doline

            15. 11. 2022

            Posledné októbrové dni plné slnečného svitu a inverzie vytiahli zo školských lavíc aj druhákov našej školy. Spolu s pani učiteľkami a rodičmi sa vybrali do Juráňovej doliny. Cesta úzkym kaňonom bola pre deti mimoriadne zaujímavá. Obdivovali silu a spád priezračného Juráňového potoka, ale i strmé skalné útesy, v ktorých vždy našli ukryté rozprávkové postavy, či zvieratká. Nezľakli sa ani občasných rebríkov a reťazí, ktoré hravo prekonali.

                  Ak putovanie dolinou bolo tmavé, vlhké a blatisté, v záverečnej časti sa ukázalo slniečko s hromadou suchého lístia, ktoré si deti poriadne užili.Výlet sa druhákom páčil, väčšina z nich bola v Juráňovej doline po prvý krát. Pri návrate domov mnohí tvrdili, že do „Juráňky“ sa určite ešte s rodičmi vyberú.

              

          • Prázdninové florbalovo – atletické dni

            3. 11. 2022

            Vo štvrtok 27.10.2022 a piatok 28.10.2022 sa uskutočnil obecný florbalovo – atletické dni , ktorých sa spolu zúčastnilo 76 športuchtivých detí.

            Vo štvrtok súťažili vo florbalovom turnaji a v piatok sa zabávali florbalových tréningom a bežeckými súťažami.

             

             

             

             

            Za úspešnú akciu patrí poďakovanie OcÚ Nižná, EDM Nižná, ZŠ s MŠ Nižná a MK Šport Nižná, ktorí akciu pripravili a finančne podporili.

             

                                                                                                                        Marián Klimčík

          • Obvodné kolo florbal základné školy

            3. 11. 2022

            ​    Vo štvrtok 3.11.2022 sa v telocvični ZŠ s MŠ Nižná uskutočnilo obvodné kolo vo florbale základných škôl s nasledovnými výsledkami:

            Habovka – Nižná 0:6

            Š.Šmálika – Medvedzie 4:3

            Zuberec – Habovka 6:1

            Š.Šmálika – Nižná  4:2

            Zuberec – Medvedzie  2:0

            Habovka – Š.Šmálika 0:9

            Zuberec – Nižná  0:4

            Habovka – Medvedzie 1:7

            Zuberec – Š.Šmálika 2:3

            Nižná – Medvedzie 1:2

            Do okresného kola postupujú družstvá ZŠ Š. Šmálika a ZŠ s MŠ Nižná.

            Školu reprezentovali: Maroš Butko, Juraj Matúch, Markus Bachynec, Juraj Tuka, Matúš Beňuš, Richard Korčuška, Tomáš Hlavaj, Adrián Rošťák, Dominik Schelling, Damián Lofaj, Niko Zimáni, Alex Vojtek.

                                                                                                                                                                       Marián Klimčík

          • Oznam školskej jedálne.

            2. 11. 2022


            Milí rodičia,
            Dávam Vám do pozornosti Článok 9 (preplatky) bod 3. (Smernica – 03/2019 o stravovaní v školskej jedálni pri Základnej škole s materskou školou v Nižnej, ktorá bola schválená 12.08.2019 s účinnosťou od 01.09.2019) : Na konci školského roka sa preplatky prevedú na nasledujúci školský rok. Preplatky sa vracajú len po ukončení dochádzky na škole, popr. pri celkovom odhlásení zo stravy.
            Ďakujem

                                                                                                                                            Ing. Plevová Jana

      • Kontakty

        • Základná škola s materskou školou Nižná, Nová doba 482, 027 43, Nižná
        • ZŠ - sekretariát: 043 5381 344
        • Nová doba 482, 027 43 Nižná Slovakia
        • 37810120
        • 2021637409
        • Mgr. Ľubomír Ivan 043 5324 586 0905 688 085
        • Mgr. Poldaufová Katarína 0908 911 626
        • Bc. Tuková Magdaléna 0911 575 075
        • Ing. Plevová Jana 043 5324 858 0903 795 529 email: jedalenzsnizna@gmail.com
        • Ľubica Števaňáková 0918 909 077 Jana Žuffová 0915 769 294
        • Darina Zajacová 043 5381 344
        • SK33 0200 0000 0000 2453 1332
        • SK26 0200 0000 0019 4236 3854
      • Prihlásenie