• Priateľský florbalový zápas RODIČIA - DIEVČATÁ

            9. 3. 2020

               V sobotu 6. marca sa v telocvični základnej školy uskutočnil priateľsky florbalový zápas medzi rodičmi a dievčatami, ktoré navštevujú florbalový krúžok. Dievčatá mali proti sebe zdatného súpera, pretože v zostave rodičov bolo šesť mužov. Aj napriek tomu odohrali spoločne tri vyrovnané tretiny a ešte šesť sekúnd pred koncom vyhrávali 13:12. V posledných sekundách sa však rodičom podarilo vyrovnať na 13:13 a nasledovalo trestné strieľanie. Ani to však o víťazovi nerozhodlo a zápas nakoniec skončil po samostatných nájazdoch spravodlivou remízou 18:18. Tento zápas bol pre dievčatá tiež prípravou pred majstrovstvami okresu, ktoré sa uskutočnia 26. marca v telocvični v Nižnej. Budeme držať dievčatám palce.

             

                                                                                                                 Ľubomír Ivan-tréner

          • KARNEVAL

            24. 2. 2020

            V posledný fašiangový piatok pred jarnými prázdninami bolo v našej škole veľmi veselo. Akoby mávnutím čarovného prútika sa deti premenili na rôzne rozprávkové postavičky, zvieratká, princezné, víly aj čarodejnice, rytierov aj super hrdinov. Mohli ste tu stretnúť kohokoľvek od výmyslu sveta - podľa fantázie našich detí a pomoci  ich rodičov.

            Dopoludnie sa nieslo v hravom duchu. Deti pod vedením farebných pasteliek – pani učiteliek tvorili aj počúvali rozprávkové príbehy, hrali sa rôzne hry. Štvrtáci súťažili v tvorbe najkrajších a najchutnejších obložených chlebíkov. Prváčikovia si sami vytvorili a neskôr aj zdolali „chodník slávy“, na ktorý pozvali aj kamarátov z iných tried.

            Karnevalový sprievod prešiel celou školou a nezabudli sme pozdraviť aj našich drobcov v materskej škole.

            Na záver sme si zaželali pekné jarné prázdniny plné veselých zážitkov a poniektorí už teraz začali premýšľať, aké masky si pripravia na budúci rok.

                                                                                                                                                                  Alena Ivanová

          • VŠETKOVEDKO

            5. 2. 2020

            Celoslovenská vedomostná súťaž Všetkovedko patrí na základných školách medzi najobľúbenejšie.  Je špecifická najmä svojim zameraním – nevyžaduje podrobné vedomosti z jedného izolovaného predmetu, ale prepojenie všetkého , s čím sa deti doteraz v škole alebo v rodine stretli a čo sa naučili. Úlohy sú z reálneho života, podporujú logické myslenie. Žiaci získavajú v súťaži aj nové skúsenosti dôležité pre ďalšie štúdium – čítanie s porozumením, prácu s testom a odpoveďovým hárkom. Vyskúšajú si, či dokážu v správnej chvíli podať v určenom čase ten najlepší výkon.

            Aj  34 žiakov našej školy sa zapojilo do tohto súboja o najmúdrejšieho medzi najbystrejšími .  Titul Všetkovedko získali:   v 2.ročníku – Kristínka Holubčíková (2.B), v 3.ročníku – Hanka Šurinová (3.A) a  Stelka Hradská (3.B), ktorá si opäť vybojovala titul Všetkovedko školy. V  4.ročníku bol najúspešnejší Paľko Bistar (4.A)

                                                                                                                                                                   Alena Ivanová

          • Súťaž v tvorbe účesov

            24. 1. 2020

                   Nápady, tvorivosť, fantázia v rôznych podobách kraľovali v jednej z tried počas mrazivého januárového popoludnia. Netradičná súťaž v tvorbe účesov prilákala takmer 40 detí prvého stupňa základnej školy.

                  Počas doby jednej vyučovacej hodiny sa zapletali, stáčali, tupírovali, zdobili, lakovali nielen dievčenské vlasy, ale svoju predstavu trendového účesu ukázali aj dvaja štvrtáci Lucas Reinhardt a Patrik Kuboš. Okrem zaujímavých vlasových kreácii porotu zaujali aj názvy jednotlivých účesov, ktorým nechýbala originalita, napríklad: Diamantová lúka, Vodopádový twist, či Zapletená cestička.

                 Výsledky súťaže boli nasledovné:

             

            1.kategória: 1.miesto: Adela Matkuliaková z 2.B

                                 2.miesto: Sofia Chrenková z 2.A

                                 3.miesto: Natália Kubalová z 1.A

             

            2. kategória: 1.miesto: Viktória Vranová zo 4.A

                                  2.miesto: Klaudia Jandurová zo 4.B

                                  3.miesto Veronika Bobrovská zo 4.A

             

                                                                                                               Zita Bachanová

          • Lyžiarsky výcvik 2020

            24. 1. 2020

            Tento rok sa lyžiarsky výcvik pre žiakov 6.ročníka uskutočnil v dňoch 15.16.17.20.21.januára 2020.Žiaci ho absolvovali  v lyžiarskom stredisku SKI Uhliská.

                 Výcviku sa zúčastnilo celkom 47 žiakov, ktorí boli rozdelení do 5 družstiev podľa svojich lyžiarskych schopností. 17 nelyžiarov bolo rozdelených do 4 -5 družstva a svojou snahou dokázali to, že sa už na tretí deň pridali k ostatným žiakom.

                 Vďaka poctivej práci všetkých vedúcich družstiev výcvik prebehol bez úrazu. Na záver sme mohli skonštatovať, že tohtoročný lyžiarsky výcvik bol veľmi úspešný a bezproblémový za čo patrí poďakovanie všetkým vedúcim družstiev.

                 Dúfame, že naša práca nebola zbytočná a žiaci naučené lyžiarske zručnosti budú  využívať aj po skončení lyžiarskeho výcviku.

            Rozdelenie vedúcich družstiev:

            1.družstvo Mgr. Anna Vilčinská

            2.družstvo Mgr. Zuzana Paľová

            3. družstvo Mgr. Dana Plevová

            4.družstvo Mgr. Marián Klimčík

            5.družstvo Mgr. Zdena Brozová

             

                                                                                                                             Vedúci LV: Mgr. Dana Plevová

          • hoTABATA v 4.B

            17. 1. 2020

                 V našej triede je každá hodina telesnej výchovy iná. Dnes nám však naša pani učiteľka predstavila oveľa „inakvejšiu“ telesnú výchovu. Potrebovala totiž na to: reproduktor a veľmi dobrú hudbu. Volá sa to TABATA. Najprv nám predstavila každý jeden cvik, pravdaže v angličtine. Cviky ako: Jumping Jack, Step ups, Wall sit, Plank, Crunches, Squats, High knees...a veľa ďalších, už totiž vieme čo znamenajú. Ale čo je najlepšie, vieme ich už aj cvičiť. Na každú hodinu si totiž spoločne vypracovávame s pani učiteľkou jednotlivé „sety“ cvikov a potom makáme a makáme. Veľmi sa z toho tešíme. Veď pre naše zdravie musíme urobiť všetko čo sa dá.

          • Sieťovanie škôl

            17. 1. 2020

            Skvelý projekt, ktorý realizuje v rámci projektu v Komenského inštitúte riaditeľka ZŠ Brehy Petra Belanová. Vzájomne sa navštíviť, pozrieť, kde sa čo zaujímavé na školách robí a preniesť dobré nápady na svoje "materské" školy. To je idea, ktorú sa už snažíme napĺňať. Dnes sa boli na našej škole v Nižnej pozrieť na hodiny matematiky /učené Hejného metódou/ pani učiteľky a žiaci zo školského parlamentu zo ZŠ s MŠ Brehy a ZŠ z Hliníka nad Hronom. Pozreli si hodiny v 1.A a 2.A. Nasledoval rozbor, hovorili sme o vzdelávaniach, pomôckach, ktoré pri vyučovaní potrebujeme, o učebniciach,...Už sa tešíme, keď navštívime ich školy a dozvieme sa viac o projektvom vyučovaní  a deviatackých celoročných projektoch. 

                                                                                                                                                      Stanislava Opátová 

          • Do nového roka s úsmevom

            10. 1. 2020

            Už tretíkrát sme žiakov a učiteľov v škole vítali prvý deň hudbou, malým občerstvením a hlavne úsmevom. Nápad, ktorý nám predstaviPeter Uhrin v projekte realizovanom v Komenského inštitúte. Ďakujem hlavne dvom šiestačkám a mojim žiakom, ktorí sa premohli a prvý deň prišli do školy oveľa skôr, ich rodičom, ktorí pomohli pripraviť  občerstvenie, ale aj pani učiteľkám, ktoré boli ochotné prísť skôr a robiť dozor na chodbách.Dúfam, že nám dobrá nálada a hlavne úsmev vydržia čo najdlhšie.

                                                                                                                                               Stanislava Opátová

          • Pečenie medovníkov

            20. 12. 2019

            Posledný deň v škole pred vianočnými sviatkami trieda 7.A upiekla medovníky. Ruku k dielu pridali
            všetci. Vaľkali sme cesto, vykrajovali, natierali vajíčkom. Príjemne sme strávili tento deň a výsledok
            vidíte na fotke. Všetkým prajeme krásne a veselé Vianoce. 7.A

          • Vianočný večierok v 2.A

            19. 12. 2019

            V predvianočnom zhone je dobré trošku spomaliť, venovať čas a myšlienky len svojim deťom, tomu, čo si pripravili, čo dokážu - tanec, piesne, vianočné pásmo s koledami, básničky, vinše, hra na klavír, flautu, či husle... Bolo nám všetkým ( 72 ľudí v jednej triede) spolu krásne, slávnostne, sviatočne, ale aj veselo, priateľsky a dojato... Ďakujem všetkým mojim deťom - tým školským, ale hlavne ich rodičom, že sme spoločne prežili krásne chvíle v tomto uponáhľanom čase.                         Stanislava Opátová

          • Informatický bobor 2019

            17. 12. 2019

            V dňoch 11. až 15 novembra sa naši žiaci zapojili do medzinárodnej súťaže i-Bobor v počte 37 žiakov. Najúspešnejším riešiteľom sa na našej škole stala Anetka Veselá s percentilom 97.

            V troch súťažných kategóriách sme dosiahli výsledky:

                    - v kategórii Bobrík (4. a 5. ročník)

            1. miesto       Anna Mačňáková – 5. B

            2. miesto:      Barborka Bullová – 5. B

            3. miesto:      Filip Medvecký – 4. A

                    - v kategórii Benjamín (6. a 7. ročník)

             1. miesto       Aneta Veselá 6. A

            2. miesto       Nina Krížová 6. A

            3. miesto       Adrián Gavlas – 7. B

            • v kategórii Kadet (8. a 9. ročník)

            neboli úspešní riešitelia

            Úspešným riešiteľom gratulujeme.

          • Matematika nás baví aj v Martine

            16. 12. 2019

            Keď som sa pred tromi rokmi stala študentkou Komenského inštitútu netušila som, ako mi to zmení život. Robila som tam projekt o Hejného matematike a spolupráci s rodičmi a tak ma tento spôsob učenia zamestnáva stále viac. Teší ma, že na Slovensku rastie počet učiteľov a rodičov, ktorí majú záujem sa o tomto spôsobe vyučovania dozvedieť viac, Vyhľadávajú možnosti vidieť takéto hodiny a chcú sa vzdelávať. Tak som teraz s radosťou prijala pozvanie Juraja Hipša /zakladateľa Živice a aj Komenského inštitútu/ a spolu so žiakmi ukázala, ako môže byť aj matematika /učená Hejného metódou/ fajn a môže baviť nielen deti, ale aj dospelých. 

                                                                                                                                            Stanislava Opátová

          • O čítaní nielen pre učiteľov

            9. 12. 2019

            O úspechu detí nerozhoduje vzdelanie rodičov, ale ich prístup ku knihám", aj toto sme sa dozvedeli na čítaní s Viki a Alžbetkou.

            3. a 4. decembra sa koncertná miestnosť ZUŠ v Nižnej premenila na malú "knižnicu". Množstvo nádherných kníh a zaujímavých informácii nám priniesli Viki Marcinová a Alžbetka Uríková. V utorok pre rodičov, v stredu už pre učiteľky materských a základných škôl. Množstvo tipov na výborné knihy, ako ich vyberať, ako viesť deti už v útlom veku k láske ku knihám, ako z nich "vychovať" čitateľov, ale aj aké je fajn čítať knihy bez písmen a čo všetko sa pri tom učíme... Veľká vďaka dievčatá za váš čas a množstvo inšpirácie.   

                                                                                                                                                     Stanislava Opátová

          • Naši basketbalisti sa zúčastnili okresného kola

            4. 12. 2019

            Tento rok sa basketbalisti našej školy zúčastnili okresného kolo chlapcov, ktoré sa uskutočnilo tradične na GMH v Trstenej. Turnaja sa zúčastnilo 6 škôl z okresu, ktoré boli rozdelené do dvoch skupín, z ktorých postupovali dve najlepšie družstvá.  Naši chlapci boli najmladším družstvom, aj napriek tomu podali bojovný kolektívny výkon. Po dvoch prehrách v skupine však skončili celkovo na 5.-6. mieste.

                 Našu školu reprezentovali  8 hráči: Adam Brčák, Filip a Matúš Beňuš, Juraj Lonek, Maroš Gabarík, Šimon Tyrol, Oliver Belopotočan a Marcel Knaperek. Všetkým chlapcom ďakujeme za úspešnú reprezentáciu našej školy.

                

            JS, foto autor

             

             

             

          • Naši bedmintonisti v krajskom kole

            4. 12. 2019

              Aj tento rok sa krajského kola v bedmintone družstiev v Dolnom Kubíne zúčastnili chlapci aj dievčatá. Turnaj sa prihlásilo 10 škôl z kraja, ktoré boli rozdelené do dvoch skupín. Dvojice z každej školy odohrali medzi sebou dve dvojhry a jednu štvorhru. 

                 Chlapci v zastúpení Gregor Skurčák 5.A a Nikolas Piták 8.B boli najmladším družstvom chlapčenského turnaja, aj preto šance na lepšie umiestnenie neboli veľké. Aj napriek preukázanej veľkej bojovnosti proti starším súperom obsadili celkovo 9. – 10. miesto.

                  Naše dievčatá Lívia Suchánková 6.A a Dominika Argalášová 4.A boli tiež najmladšími hračkami, ale  dokázali poraziť aj súperky o 3-5 rokov staršie. Zo skupiny postúpili ako druhé, ale v súboji o 3.miesto mali menej šťastia a napriek veľkej snahe prehrali 2:1 na zápasy s dievčatami zo Zákamenného.

                Všetkým štyrom mladým bedmintonistom ďakujeme za reprezentáciu našej školy a prajeme im nech sú zdraví a naďalej pracovití pri tréningoch.

                                                                                                                                                       JS, foto autor

          • Anglický trojboj

            4. 12. 2019

            Štvrtácki fanúšikovia anglického jazyka si zostavili svoje tímy, aby sa 29.11.2019 stretli a prezentovali svoje vedomosti z rôznej oblasti slovnej zásoby.

                  Najprv v danom časovom limite pomenúvali obrázky na kartičkách. Dôležitá bola nielen rýchlosť, ale aj správna výslovnosť. V druhom kole písali slová, ktoré začínali na vylosované písmenko. V poslednom kole skladali z desiatich písmen rôzne anglické výrazy, pričom dávali pozor i na správny pravopis.

                 Tímova práca sa premietla do bodového ohodnotenia a výsledky boli nasledovné:

             

            1.miesto: Viktória Vaseková, Mária Kristofčáková, Nela Stacherová zo 4.B

            2.miesto: Pavol Bistar, Alexandra Bucková, Filip Maťaťa, Filip Medvecký zo 4.A

            3.miesto: Viktória Kuníková, Patrik Kuboš, Lea Boďová zo 4.B

                                                                                                                                       Zita Bachanová

          • Hejného matematika na 51. konferencii slovenských matematikov v Jasnej

            2. 12. 2019

            Aj vďaka manželom Bachratým sme mali možnosť prezentovať naše vyučovanie matematiky Hejného metódou na konferencii Slovenskej matematickej spoločnosti. Hovorili sme o tom, prečo je tento spôsob vyučovania pre deti podnetný, na aké "objavy a zlepšováky" na hodinách prichádzajú, ale aj ako spolupracujeme s rodičmi. Naše fotky, videá a rozprávanie zaujali matematikov, čo dokazovalo aj množstvo otázok v panelovej diskusii. Svoje skúsenosti prezentovali pani učiteľky zo Žiliny, Turia, Tvrdošína, Pezi nka, Ora vskej Lesnej a Nižnej. Zažili sme príjemné prostredie, zaujímavé prednášky a podnetnú atmosféru. 

                                                                                                                              Stanislava Opátová

          • Už druhý rozprávkový deň na ZŠ v Nižnej

            2. 12. 2019

            Dnes sa pani učiteľky zmenili na rozprávkové postavy a triedy na prvom stupni na rozprávkovo: O rybárovi a rybke, Rukavička, Pampúšik, Soľ nad zlato, Princezná na hrášku, Zlatá priadka, Hrnček var, Škaredé káčatko. Namáhavá príprava aktivít, ale potom zábavná realizácia a hlavne úsmevy na tvárach detí boli dostatočným dôkazom, že to bol dobrý nápad. Ako sa nám darilo môžete vidieť na fotkách.

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Nižná, Nová doba 482, 027 43, Nižná
      • ZŠ - sekretariát: 043 5381 344
      • Nová doba 482, 027 43 Nižná Slovakia
      • 37810120
      • 2021637409
      • Mgr. Ľubomír Ivan 043 5324 586 0905 688 085
      • Mgr. Poldaufová Katarína 0908 911 626
      • Bc. Tuková Magdaléna 0911 575 075
      • Ing. Plevová Jana 043 5324 858 0903 795 529 email: jedalenzsnizna@gmail.com
      • Ľubica Števaňáková 0918 909 077 Jana Žuffová 0915 769 294
      • Darina Zajacová 043 5381 344
      • SK33 0200 0000 0000 2453 1332
      • SK26 0200 0000 0019 4236 3854
    • Prihlásenie