• Dotácia na stravovanie žiakov

            28. 6. 2022

            Milí rodičia,

            Ak bude mať Vaše dieťa  v školskom roku 2022/2023 nárok na dotáciu na podporu výchovy k stravovacím návykom podľa zákona č. 544/2010 Z. z. o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR v znení neskorších predpisov (štátna dotácia na obedy), poprípade ste v hmotnej núdzi, či je Váš príjem vo výške životného minima je potrebné doniesť čestné prehlásenie o nepoberaní daňového bonusu na dieťa, ktoré sa bude stravovať v školskej jedálni. Toto prehlásenie je potrebné priniesť vedúcej školskej jedálne p. Plevovej od 22.08.2022 do 30.08.2022. Telefónne číslo: 0903 795 529, jedalenzsnizna@gmail.com

          • Majstrovstvá školy v atletike 2022 (1.-4. ročník)

            28. 6. 2022

            ​​​​​​​​​​​     V utorok 21.6.2022 sa na atletickom ihrisku pri ZŠ Nižná uskutočnili majstrovstvá školy v atletike pre
            1.-4.ročník. Žiaci súťažili v 4 disciplínach beh na 50m, beh na 250m , skok do diaľky a hod raketkou
            NERF.

            ​​​​​​​

                 Poďakovanie patrí RZ pri ZŠ Nižná za finančnú podporu, organizátorom Mariánovi Klimčíkovi a Aničke Vilčinskej, pánovi riaditeľovi Mgr. Ľubomírovi Ivanovi za štartéra a všetkým zúčastneným pani učiteľkám a žiakom 8.C triedy za pomoc a samozrejme všetkým športujúcim deťom . Tešíme sa znova o rok.

                                                                                                                            Marián Klimčík

          • Návšteva pamätníka SNP

            23. 6. 2022

                 Dňa 21.6 20022 žiaci deviateho a ôsmeho ročníka navštívili pamätník SNP v Banskej Bystrici. Je to
            jeden z najvýznamnejších pamätníkov na Slovensku, ktorého úlohou je pripomenúť obdobie 2. Sv.
            vojny a Slovenského národného povstania centrom, ktorého bola Banská Bystrica. V úvodnej časti
            expozície sme sa dozvedeli informácie o vojensko – politickom vývoji Slovenska od r. 1918 do r. 1939.
            Následne sme videli expozície protifašistického odboja a jeho vyústenie do SNP. Na záver nás
            oboznámili s problematikou tragédie európskeho židovstva a holokaustu. Domov sme odchádzali plní
            emócií.

          • Prednášky (nielen) o dospievaní

            16. 6. 2022

                  V pondelok 13. júna 2022 odprednášala kvalifikovaná lektorka MP Education Ing. Zuzana Šutá našim siedmakom tému z oblasti psychológie, gynekológie, urológie a zdravej výživy nie len v období dospievania.

                 Dievčatám bola určená téma „Dospievam alebo život plný zmien“. Dozvedeli sa o menštruačnom cykle, anatómii tela, hormónoch, puberte, správnej výžive, správnych hygienických návykoch a dostali od pani lektorky aj malý darček.

                 Chlapci v téme „Na ceste k mužnosti“ počúvali o anatómii tela, mužských pohlavných orgánoch, hormónoch, fyzických a psychických zmenách, o správnych hygienických návykoch a životospráve.

               Prednášky sa niesli v príjemnej atmosfére. Prvá časť programu bola zameraná na poskytnutie zaujímavých informácií, v druhej časti sa žiaci mohli pýtať na akýkoľvek problém týkajúci sa danej témy.

                 Veríme, že si užitočné informácie naši žiaci odnesú do života.

          • Máme víťazky Slovenska

            14. 6. 2022

                  Všetci žiaci majú možnosť učiť sa pomocou aplikácie Smartbooks. Môžu tam aj zistiť, ako sú na tom vedomostne v porovnaní so spolužiakmi v triede, na škole, ale aj v okrese, kraji a na Slovensku. Dve štvrtáčky sa do tohto učenia pustili s veľkou chuťou, vyriešili veľké množstvo úloh z rôznych predmetov a skončili na 2.a 3. mieste. Dostali pozvanie do Žiliny, kde sa uskutočnilo celoslovenské finále a tam sa im darilo. Nelka Žáková obsadila konečné 1. miesto a získala hlavnú cenu notebook a na 2.mieste skončila Karinka Paliderová a dostala smartfon. Srdečne im blahoželám a verím, že v budúcom školskom roku sa takto húževnato do tohto učenia pustí oveľa viac žiakov.   

                                                                                                                                                            Stanislava Opátová

          • Sprevádzanie žiaka v kontexte života a vzťahov

            9. 6. 2022

            konferencia , ktorá sa uskutočnila 7. júna 2022 v Dome kultúry v Nižnej. Konferenciu pripravila CPPPaP v Tvrdošíne pod záštitou Regionálneho úradu školskej správy v Žiline.

            Dopoludnia sme si vypočuli zaujímavé prednášky: Ako a čím byť nápomocný deťom s traumatickou minulosťou. Socioklíma. Kariérová výchova a poradenstvo. Praktický význam školských podporných tímov. Po obede nasledovali workschopy v skupinách: Podpora reziliencie. Vnímajkovia. Rozvoj mäkkých zručností. Rešpektovať a byť rešpektovaný. Aj cesta sa môže kľukatiť. Počas konferencie boli k dispozícii predajné a propagačné materiály.                                                              

            Z našej školy sa konferencie zúčastnili : Mgr. Ľ. Ivan, Mgr. M. Gašperová, Mgr. M. Spišiaková,  Mgr. F. Kasanová,  Mgr.A.Krileková,  Mgr. A. Oriešková, Bc. F. Mišíková, PaedDr. E. Kubošová a PaedDr. E. Babinská

          • Florbalové stretnutie ZŠ s MŠ Nižná a ZŠ s MŠ Zákamenné

            9. 6. 2022

                 V utorok 7.6.2022 sa v telocvični ZŠ Nižná uskutočnilo 1.florbalové stretnutie ZŠ Nižná – ZŠ Zákamenné  a dopadlo na jednotku.
                46 športuchtivych detí 1.-4.ročnika odohralo v skvelej atmosfére spolužiakov a rodičov spolu 6 zápasov. Výsledky zápasov neboli podstatné, pretože s týmito najmenšími nám ide hlavne o radosť z pohybu, čo sa nám aj podarilo. Vďaka firme EDM NIŽNÁ  sme všetkým účastníkom nášho prvého a verím, že nie posledného stretnutia, odovzdali sladkú odmenu a zlaté medaile.

                                                                                                                   Marián Klimčík

          • Dilongova Trstená

            8. 6. 2022

                 V piatok 3. júna sa dve žiačky našej školy zúčastnili celoslovenskej recitačnej súťaže Dilongova Trstená. Obidve veľmi úspešne.Mária Kristofčáková (6. B) si vyrecitovala 1. miesto v prednese prózy a Sára Mrázeková (5. B) získala cenu poroty vprednese poézie.

                                                                                                                                                            Z. Brozová

          • Vyhodnotenie najlepších atlétov školy (5.- 8.ročník)

            7. 6. 2022

            Žiaci súťažili v štyroch disciplínach: beh na 50m, vytrvalostný beh na 1000m chlapci a 600m dievčatá, skok do diaľky a hod NERF – om.

            Poďakovanie patrí RZ pri ZŠ Nižná za finančnú podporu a organizátorom Mariánovi Klimčíkovi a Aničke Vilčinskej . Tešíme sa znova o rok.

                                                                                                                                                                       Marián Klimčík

          • Majstrovstvá kraja vo florbale základných škôl

            7. 6. 2022

            Majstrovstvá kraja vo florbale ZŠ. Po veľmi vyrovnaných zápasoch, nakoniec až 4.miesto. Nevadí, ďakujem všetkým hráčom za prevedené výkony a vzornú reprezentáciu školy od obvodného, cez okresné, regionálne a krajské kolo  a prajem veľa úspechov na stredných školách.

            Školu reprezentovali: Filip Beňuš, Branislav Matkuliak, Matej Záhora, Peter Matkuliak, Juraj Korčuška, Juraj Lonek, Daniel Labdík, Patrik Murcin, Kliment Adam, Belopotočan Oliver, Schelling Dominik, Matúš Beňuš, Juraj Matúch.

                                                                                                                                                                Marián Klimčík

          • Fast Heroes

            6. 6. 2022

                  Do medzinárodného projektu, ktorého hlavným cieľom je vzdelávanie detí o príznakoch cievnej mozgovej príhody, sa tento rok zapojili aj naši prváci. Táto náročná téma bola deťom ponúknutá atraktívnym, zrozumiteľným a veku primeraným spôsobom. Pomocou zábavných a interaktívnych animovaných materiálov sa naučili rozpoznať základné príznaky cievnej mozgovej príhody a tiež vedieť privolať prvú pomoc. Každé dieťa dostalo aj pracovný zošit, v ktorom si získané informácie mohlo hravým spôsobom zopakovať a utvrdiť.

                                                                                                                 Z. Bachanová

          • Majáles

            6. 6. 2022

                 V piatok 27.5. sa v jedálni školy konečne po dvoch rokoch korony uskutočnil dlho očakávaný majáles. Zorgaizovali ho žiaci 9A. a 9.B a pozvali aj ziakov 7. a 8. ročníka. Deviataci pripravili bohatý program, občerstvenie, rôzne aktivity a fotenie na záver. K výbornej zábave prispel a DJ Timo. Žiaci mali možnosť zahlasovat' aj za kráľa a kráľovnú plesu, ktorí si po vyhlásení zatancovali spoločenský tanec.

          • Osvienčim na vlastné oči

            6. 6. 2022

                  Hoci sa na dejepise žiaci učia o všetkých krutostiach páchaných počas vojny, na literatúre čítajú autobiografické zápisky obetí holokaustu, vidieť na vlastné oči a zažiť atmosféru koncentračného tábora je niečo úplne iné. Zažili to deviataci, keď v máji navštívili obe časti koncentračného tábora Auschwitz - Birkenau v poľskom Osvienčime. Najprv si v priamo v jedinej zachovalej židovskej synagóge vypočuli históriu vyhladzovanie židov a potom počas citlivého a veĺmi emocionálneho výkladu sprievodkyne videli autentické miesta veľkého utrpenia mnohých ľudí. Veríme, že aj táto exkurzia bude pre žiakov aj v budúcnosti mementom, aby citlivo vnímali krilutost a prejavy nenávisti a aby sa hrôzy vojny a nezmyselného zabíjania neopakovali.

          • V krajskom kole bedmintonu dievčatá druhé a chlapci získavali len skúsenosti

            3. 6. 2022

                 Aj tento rok sa krajské kolo v  uskutočnilo v "Mekke žiackého slovenského bedmintonu" v Dolnom Kubíne vo vynovenej telocvični na ZŠ J. Matušku.Veľmi dobre zorganizovaný dvojdňový turnaj sa hral na 4 kurtoch a zúčastnilo sa ho 8 základnych škôl z D.Kubína, Martina, Žiliny, Kysuckého N.M., Lipt. Hrádku Lipt. Mikuláša, Starej Bystrice a Zákamenného. Dvojčlenné družstvá boli rozdelené do dvoch skupín, z ktorých po štvorhre a dvoch dvojhrách postupovali dve najlepšie do semifinále.Naše dievčatá Lívia Suchánková a Dominika Argalášová bez zaváhania vyhrali skupinu a v semifinále si ľahko poradili s dievčatami zo Zákamenného. Vo finále však nestačili na kondičné a technicky lepšie pripravené bedmintonistky z Dolného Kubína.Chlapci šiestaci Marek Korčuška a Matúš Palko boli najmladším účastníkmi, ktorý prišli na turnaj zbierať hlavne skúsenosti. Aj napriek niektorým vyhratým zápasom  obsadil konečné 8. miesto.Dievčatám a chlapcom ďakujeme za reprezentáciu našej školy a želáme veľa trpezlivosti a odhodlania pri zdokonaľovaní sa v bednintone.

      • Kontakty

        • Základná škola s materskou školou Nižná, Nová doba 482, 027 43, Nižná
        • ZŠ - sekretariát: 043 5381 344
        • Nová doba 482, 027 43 Nižná Slovakia
        • 37810120
        • 2021637409
        • Mgr. Ľubomír Ivan 043 5324 586 0905 688 085
        • Mgr. Poldaufová Katarína 0908 911 626
        • Bc. Tuková Magdaléna 0911 575 075
        • Ing. Plevová Jana 043 5324 858 0903 795 529 email: jedalenzsnizna@gmail.com
        • Ľubica Števaňáková 0918 909 077 Jana Žuffová 0915 769 294
        • Darina Zajacová 043 5381 344
        • SK33 0200 0000 0000 2453 1332
        • SK26 0200 0000 0019 4236 3854
      • Prihlásenie