• Medzinárodný florbalový turnaj dievčat v Nowom Targu

            31. 1. 2024

                  V nedeľu 21.1.2024 sa v Nowom Targu uskutočnil medzinárodný florbalový turnaj dievčat vo
            veku 10-12 rokov. Našu školu reprezentovali dve družstvá, ktoré odohrali zápasy so 4
            poľskými tímami. Hoci sme nevyhrali, radosť z hry a súťaženia prekonala očakávania
            prítomných rodičov aj hráčok.
                  Pre dievčatá to bola obrovská skúsenosť a hlavne stmelenie kolektívu.

            ZŠ s MŠ Nižnú reprezentovali dievčatá z triedy:

            6.A: Eszter Horváth, Viktória Melníková, Diana Pavčová, Amy Pilarčíková, Patrícia Rentková,  6.B: Bianka Brandysová, Ľubica Brčáková, Linda Janščová, Soňa Krúpová, Adela Matkuliaková, Mária Matúchová, Vanesa Pitáková, Alica Šaligová, Monika Štepanovská, Tatiana Žuffová

             

            Latka Martin

          • V divadle

            31. 1. 2024

            Dňa 30. januára 2024 sa naši ôsmaci zúčastnili divadelného predstavenia Ženský zákon v Divadle J.G. Tajovského vo Zvolene.  Predstavenie bolo veselé, vtipné , zo života. Slnečný deň, slušné správanie detí a pohodová cesta . Prežili sme skvelý deň.

                                                                                E. Babinská

          • Šaliansky Maťko

            30. 1. 2024

            Šaliansky Maťko

                 Dňa 23. 1. 2023 sa uskutočnilo školské kolo súťaže v prednese slovenských povestí - Šaliansky Maťko. Výsledky boli nasledovné:

            1.kategória:    1. miesto  Tatiana Trsťanová – 3.A

                                   2. miesto  Alžbeta Mlynarčíková – 3.B

                                   3. miesto:  Jakub Holubčík – 3.A

            2. kategória:   1. miesto   Krištof Korčuška – 5.A

                                   2. miesto  Bianka Šálková – 4.B

                                   3. miesto  Karolína Vraštiaková – 4.B

            3. kategória:   1. miesto Daniel Kristofčák – 6.A

                                   2. miesto Zoe Domiňáková – 7.B

                                                  Ella Kolenová – 6.A

                                   3. miesto Slávka Kubošová – 7.A

                  O dva dni neskôr sa konalo okresné kolo tejto súťaže, kde si naši žiaci počínali veľmi dobre. Daniel Kristofčák získal vo svojej kategórii 1.miesto a postupuje tak do krajského kola. Tatiana Trsťanová  a Krištof Korčuška obsadili 2. miesto.  

                                                                                                                               Zita Bachanová                                                                                                                                

          • Čo s načatým večerom?

            30. 1. 2024

            „Nudiť sa nebudeme,“ rozhodli žiaci 4.A. Odlepili sa od počítačových hier a vybrali sa do Oravského Bieleho Potoka párať perie.

            A opäť v tom hrá dôležitú úlohu pán Martáň. Okrem tkaných kobercov vie vyrobiť aj páperové periny. Na to však potrebuje perie a to treba najprv popárať. Pomáhajú mu s tým ženy z dediny. Chodievajú aj ženy z iných dedín. Počuť ich už z ďaleka, lebo prichádzajú so spevom. No a tentokrát svojou troškou prispeli aj naši štvrtáci. Okrem toho, že sa naučili ako sa perie pára, dozvedeli sa, že z peria sa dajú vyrobiť aj „masťačky“ na potieranie buchiet. Tie pán Martáň ženám napiekol, aby nezostali hladné. No v posledný večer párania v celom dvore voňali rezne. Mňam...

            Osobne si však myslím, že deti sa najviac potešili, keď si mohli veľké perie zobrať, aby doma vyskúšali, či sa s ním dá aj písať 😊

            Z. Tabačáková

          • Vianočný bedmintonový turnaj žiakov 2023

            23. 1. 2024

               Koncom decembra 2023 členovia bedmintonového oddielu v spolupráci so ZŠ s MŠ Nižná zorganizovali v priateľskej predsviatočnej atmosfére ďalší Vianočný bedmintonový turnaj žiakov. Turnaja sa zúčastnilo 20 mladých bedmintonistov, ktorí po rozdelení do kategórií súťažili na 3 kurtoch. Najmladšiu kategóriu 2.-4. ročník dievčat vyhrala bez jedinej prehry Margarétka Gabaríková. Na druhom mieste veľkú bojovnosť preukázala najmladšia súťažiaca Vaneska Hlubinová. Tretie miesto získala Mária Mihoková pred Terezkou Stopiakovou. V tejto kategórii hral jediný chlapec Patrik Mucha, ktorý si ako začínajúci bedmintonista dobre zahral aj medzi dlhšie hrajúcimi dievčatami.V najpočetnejšej kategórii 5.-7(8). roč. sa hralo v dvoch skupinách, v ktorých iba dvaja chlapci bojovali spoločne s dievčatami. 

                 Po zápasoch v skupinách a semifinále, sa vo finále dievčat 5.- 7. roč. stretli ako minulý rok víťazka Miriam Domagalová a Ema Žuffová. Aj tento rok turnajovo skúsenejšia Miriam vyhrala 2:0 na sety. Vo vyrovnanom zápase o 3. miesto staršia Sofia Kulaková porazila Natáliu Kubalovú. Medzi chlapcami obsadil ak tento rok prvé miesto Daniel Kristofčák, ktorý si ľahko poradil z mladším začínajúcim bedmintontonistom Adrianom Muchom.V najstaršej kategórií 8.-9. roč. dievčatá prvé miesto obsadila Dominika Argalášová a vo vyrovnanom zápase o 2. miesto Lea Malatiková porazila Leu Boďovú.Vyrovnanú kategóriu chlapcov 8.- 9. roč. aj tento rok opäť vyhral Gregor Skurčák pred Marekom Korčuškom a tretím Tomášom Hlavajom.

                 Všetkým súťažiacim ďakujem za slušnosť a predvedené výkony a prajeme úspešnú reprezentáciu školy a obce v sezóne 2024. Veľké poďakovanie za spoluorganizáciu si zaslúžia aj L. Suchánková a D. Argalášová, s ktorými mal turnaj hladký priebeh. Potešila nás aj hojná účasť rodičov, ktorí si našli čas a prišli povzbudiť svoje šikovné deti.

                                                                                                                               Mgr. J. Suchánek

                                                                                                                                    Foto autor

          • VIANOČNÝ ADVENTNÝ KALENDÁR

            17. 1. 2024

            V dňoch 7. – 20. decembra 2023 sa až 55 našich žiakov zapojilo do špeciálnej výzvy v anglickom jazyku. Každý deň si otvorili jedno z okienok v adventnom kalendári a horlivo plnili zadania, ktoré sa pod nimi ukrývali. Paleta úloh bola naozaj široká – žiaci lúštili krížovky, počúvali anglické pesničky, začítali sa do riadkov „Vianočnej koledy“, tvorili zaujímavé veršíky či vyrábali 3D vianočné pohľadnice podľa návodov v cudzom jazyku. Nezabudli sme ani na skutočné posolstvo Vianoc, keďže jedným zo zadaní bolo vykonať dobrý skutok a podrobne ho zdokumentovať. Splnenie každej úlohy sme ohodnotili príslušným počtom bodov a po ich záverečnom sčítaní sa na víťazných priečkach umiestnili nasledovní žiaci:

            V kategórii 5. – 6. ročník sa na 1. mieste umiestnil Jakub Homola (6.B), na 2. mieste Linda Janščová (6.B) a na 3. mieste Alica Šaligová (6.B).

            V kategórii 7. – 9. ročník sa na 1. mieste umiestnila Zoe Domiňáková (7.B), na 2. mieste Klára Hradská (9.B) a na 3. mieste Nikola Hlavajová (7.A).

            Všetkým súťažiacim ĎAKUJEME za ich vytrvalosť a zanietenosť, s akou sa 10 dní púšťali do plnenia jednotlivých úloh a prajeme im veľa úspechov v ďalších výzvach! J

            (Mgr. Lucia Hladeková, Mgr. Renáta Kachút, Mgr. Mariana Nákačková)

          • Čo je to brdo?

            11. 1. 2024

            Neviete? Naši tretiaci a štvrtáci už áno. Vďaka pánovi Martáňovi z Oravského Bieleho Potoka.

            Rozobral doma svoje krosná, naukladal ich do auta a priviezol k nám do školy. A tak sa naše vyučovanie na pár hodín zmenilo na tkáčsku dielničku. Pán Martáň nám najprv porozprával, čo sa na krosnách tkávalo v minulosti a čo sa tká dnes. Vysvetlil tiež, ako materiál na tkanie získavali naši predkovia a odkiaľ ho má teraz on. Dozvedeli sme sa aj to, ako sa jednotlivé časti krosien volajú. Nakoniec si každý tkanie aj vyskúšal.

            Netuším, koľkí z nás si zapamätali názov aspoň jednej časti krosien. S určitosťou však môžem tvrdiť, že každý si pamätá, ako sa búcha brdom, aby sa utlačili jednotlivé vrstvy koberca, ktorý deti spoločne utkali.

            Z. Tabačáková

      • Kontakty

        • Základná škola s materskou školou Nižná, Nová doba 482, 027 43, Nižná
        • ZŠ - sekretariát: 043 5381 344
        • Nová doba 482, 027 43 Nižná Slovakia
        • 37810120
        • 2021637409
        • Mgr. Ľubomír Ivan 043 5324 586 0905 688 085
        • Mgr. Poldaufová Katarína 0908 911 626
        • Bc. Tuková Magdaléna 0911 575 075
        • Ing. Plevová Jana 043 5324 858 0903 795 529 email: jedalenzsnizna@gmail.com
        • Ľubica Števaňáková 0918 909 077 Jana Žuffová 0915 769 294
        • Darina Zajacová 043 5381 344
        • SK33 0200 0000 0000 2453 1332
        • SK26 0200 0000 0019 4236 3854
      • Prihlásenie