• Škola v prírode v Twistove

            30. 5. 2022

                 Krásny týždeň plný zážitkov prežili štvrtáci v príjemnom prostredí neďaleko Trenčianskych Teplíc. V utorok mali možnosť prezrieť si kúpeľné mesto Trenčianske Teplice, ochutnať výborné oplátky, poprechádzať sa v parku a prejsť po Moste slávy, v stredu navštívili Trenčiansky hrad a Katov dom, vo štvrtok Čertovu skalu. Popoludnia boli v znamení hier, výborne zorganizovaných úžasnými animátormi. Deti boli rozdelené do skupín rôznych farieb spolu s deťmi z iných škôl. Vyskúšali si "hazardné hry" v kasíne, Nákup a predaj, Človeče - naháňačku, Mačku a myš, kde sa ale kreslili len mačky, Ovocníčkov a množstvo iných hier. Večer sa vždy tancovalo, krútilo kolesom šťastia a vyhodnocovali súťaže. Prvé dni bolo niektorým smutno za rodičmi, posledný večer už smútili, lebo by ešte zostali a nechcelo sa im ísť domov. Niektoré deti boli prvýkrát od rodičov, bolo to pre nich ťažké, ale všetci to zvládli, našli si nových priateľov a s množstvom nových zážitkov sme sa vrátili domov. Chceli by sme pochváliť všetky deti za ochotu vzájomne si pomôcť, spoluprácu, citlivosť, empatiu, kamarátstvo, bojovnosť a zapájanie sa do všetkých hier. 

                                                                                                                                Stanislava Opátová a Zuzana Paľová

          • ZŠ s MŠ Nižná získala 2.miesto na Majstrovstvách Oravy

            24. 5. 2022

            V utorok 24.5.2022 sa v telocvični ZŠ J. Matušku v Dolnom Kubíne uskutočnili majstrovstvá Oravy vo florbale základných škôl. Do finále postúpili víťazi okresných kôl D. Kubína, Tvrdošína a Námestova.

            Výsledky:

            ZŠ s MŠ Nižná – ZŠ J. Matušku Dolný Kubín          3:10

            ZŠ Komenského Námestovo  – ZŠ s MŠ Nižná      6:9

            ZŠ J. Matušku Dolný Kubín – ZŠ Komenského Námestovo             21:5

            Do krajského  kola postúpili ZŠ J. Matušku Dolný Kubín  a ZŠ s MŠ Nižná a ZŠ s MŠ Zuberec.

            Nižnú reprezentovali: Tobias Leštinský, Adam Kliment, Matej Záhora, Oliver Belopotočan, Filip Beňuš, Matúš Beňuš, Matkuliak Peter, Labdík Daniel, Schelling Dominik, Matúch Juraj, Korčuška Richard, Tuka Matej a Juraj Lonek.

             

                                                                                                                                         Marián Klimčík

          • Mamičke, mamičke ideme priať...

            24. 5. 2022

                  Touto pesničkou deti z 1. A  spontánne privítali svoje mamičky na besiedke, venovanej práve im. Malí moderátori postupne uvádzali jednotlivé čísla programu. Pomedzi milé básničky a pesničky sa dievčatá predstavili tanečnou hrou, ktorou uvili venček z lúčnych kvetov. Chlapci zas predviedli svoje nadanie v divadielku o lienke Lenke.

                 V závere príjemného popoludnia boli do programu zapojené aj mamičky. Ukázali deťom svoju pohotovosť a dôvtip pri dopĺňaní rýmov do básničiek i riešení rôznych hádaniek.

          • Pokračujeme v projekte Dobrodružstvo s knihami

            19. 5. 2022

             

            Naša spolupráca na projekte etwinningu s českou školou pokračuje. Ilustrovali sme príbeh, ktorý nám prečítali žiaci tretieho ročníka z Poděbrad. Aj naše dievčatá načítali ukážky z Láskavých rozprávok a Špinušky, ktoré ilustrovali deti z partnerskej školy. Tvorili sme aj obrázky, čo sa mohlo stať pred a po nakreslenom momente a dotvárali príbehy. Obdarovali sme našich kamarátov záložkami a už sa nám podarilo aj online stretnutie. Vytvorili sme aj výstavku našich ilustrácii na chodbe školy.   

                                                                                                                                     Stanislava Opátová a žiaci 4.A

          • Zber papiera

            18. 5. 2022

            Základná škola s materskou školou v Nižnej organizuje zber papiera. Kontejner bude pristavený pri škole od stredy 18.05.2022 od 09.00 hod do štvrtku 19.05.2022 do 12.00 hod.

                                                                                            Mgr. Ľubomír Ivan

          • Dejepisná exkurzia v Černovej

            16. 5. 2022

            Dňa 12.6. sa žiaci ôsmych ročníkov zúčastnili dejepisnej exkurzie v rodnej obci Andreja Hlinku v Černovej. Vybrali sme sa po stopách Černovskej tragédie, ktorá sa odohrala 27.10.1907, kedy maďarská vrchnosť rozkázala strieľať do Černovčanov. Tí chceli, aby im kostol vysvätil ich rodák Andrej Hlinka. Naše kroky viedli k miestu tragédie, presunuli sme sa do kostola a k pamätníku ,kde sme symbolicky zapálili sviečky. Navštívili sme aj rodný dom Andreja Hlinku, kde sne sa o ňom dozvedeli veľa zaujímavých informácií. Bola to veľmi poučná a zaujímavá exkurzia.

          • V bedmintone vyhrali okresné kolo dievčatá aj chlapci

            11. 5. 2022

              Po dlhej dobe sa opäť spustili nezmyselne blokované školské súťaže žiakov základných a stredných škôl a našťastie  bedminton v tomto krátkom ročníku nebol zrušený.

               Okresné kolo sa opäť konalo v Tvrdošíne, v útulnej športovej hale na 6 bedmintonových kurtoch,  o ktorej môže naša obec len snívať. Podobne ako v predchádzajúcom ročníku aj teraz medzi sebou súťažili dvojčlenné družstvá dievčat a chlapcov.

              Našu školu reprezentovali 2 dievčenské a 1 chlapčenské družstvo. V nepostupovej B-kategórii obsadili najmladšie bedmintonistky turnaja piatačky Hanka Šurinová a Nikola Hlavajová pekné 2. miesto, keď sa nezľakli aj o 2 roky starších súperiek.V hlavnej A-kategórii suverénne bez straty setu vyhrali Lívia Suchánková a Dominika Argalášová a postúpili do krajského kola. Chlapci, šiestaci Marek Korčuška a Matúš Palko, odohrali vyrovnaný zápas s našimi bývalými žiakmi, teraz na GMH v Trstenej. O ich tesnom postupe rozhodla štvorhra, ktorú vyhrali 2:1 na sety.

            Všetkým ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy a dvom víťazným družstvám veľa úspechov na krajskom kole v Dolnom Kubíne.

            Mgr. J. Suchánek

          • ZŠ s MŠ Nižná majstri okresu vo florbale

            10. 5. 2022

                 5.5.2022 sa v telocvični ZŠ Nižná uskutočnili Majstrovstvá okresu Tvrdošín vo florbale. Do finálových bojov postúpili prvé dve družstvá z obvodných kôl.

            Výsledky :

            R.Dilonga Trstená – Zuberec 4:5 (0:4)

            Nižná – Liesek 9:0 (1:0)

            Nižná – Zuberec 7:1 (2:1)

            R. D. Trstená – Liesek 5:5 (0:3)

            Liesek – Zuberec 6:4 (2:2)

            Nižná – R.D.Trstená 6:4 (2:0)

            Víťazom sa stala ZŠ s MŠ Nižná a postúpila do krajského kola, ktoré sa odohrá 31.5. v Hale v Tvrdošíne.

            ZŠ s MŠ reprezentovali: Šimon Tyrol, Filip Beňuš, Matúš Beňuš, Matej Záhora, Oliver Belopotočan, Juraj Lonek, Peter Matkuliak, Juraj Korčuška, Juraj Matúch, Dominik Schelling, Daniel Labdík.

                                                                                                                                                                Marián Klimčík

          • Po 2 rokoch opäť začali školské súťaže – ZŠ Nižná víťazne

            10. 5. 2022

             

            Vo štvrtok 21.4.2022 sa v telocvični ZŠ s MŠ Nižná uskutočnilo po zhruba 2- ročnej prestávke, zapríčinenej výrusom COVID 19, obvodné kolo vo florbale žiakov základných škôl.

            Výsledky:

            Nižná – Medvedzie         6:5

            Zuberec – Habovka         8:2

            Medvedzie – Habovka   7:3

            Nižná – Zuberec               2:1

            Zuberec – Medvedzie    5:4

            Nižná – Habovka              9:0

             

            Tabuľka:

            1. Nižná               3 3 0 0  17:6   6 bodov

            2. Zuberec          3 2 0 1 14:8    4 body

            3. Medvedzie    3 1 0 2 16:14  2 body

            4. Habovka         3 0 0 3 5:24   0 bodov

            Do okresného kola postúpili ZŠ s MŠ Nižná a ZŠ s MŠ Zuberec.

            Nižnú reprezentovali: Šimon Tyrol, Matej Záhora, Oliver Belopotočan, Filip Beňuš, Matúš Beňuš, Matkuliak Peter, Labdík Daniel, Schelling Dominik, Matúch Juraj, Korčuška Juraj, Juraj Lonek.

             

            Marián Klimčík

          • Deň narcisov

            4. 5. 2022

            Aj naša škola v Nižnej sa rozhodla, že pomôže nadácii Liga proti rakovine vyzbierať peniaze na pomoc onkologickým pacientom. Od pani učiteľky Tukovej, ktorá zbierku koordinovala,  sme dostali potrebný materiál: tričká, narcisy, pokladničky a všetko potrebné. Potom nám už nič nebránilo, aby sme dňa 28.4.2022 začali so zbierkou.

            Boli sme rozdelení na dve skupiny. V našej skupine sme boli štyria a ja som bol jediný chlapec. Boli sme dobre zorganizovaní. Každý z nás mal svoju úlohu. Jedno dievča rozdávalo narcisy, ďalšie dve letáčiky a ja som niesol pokladničku.

            Zbierku sme začali ráno o siedmej na autobusovej zastávke. Prešli sme Nižnú od autobusovej zastávky až po cestný most. Spoznali sme mnoho ľudí. Vždy, keď sme niekoho zastavili, slušne sme sa pozdravili a vysvetlili, o čo ide. Potom bolo na každom, či chce prispieť, alebo nie. Väčšina ľudí si zobrala narcis a prispela. Iní iba prispeli a ďalší si len zobrali narcis. Ľudia boli veľmi prívetiví.

            Po zbierke v uliciach sme sa presunuli do školy. Cez hodiny sme obchádzali triedy ako svätý Mikuláš. V každej triede sme vysvetlili deťom čo je rakovina, ako sa pred ňou chrániť, prečo robíme zbierku a rozdali sme narcisy. Keď sme vtrhli na hodinu biológie, pán učiteľ nám dal zopár otázok. Týkali sa našich znalostí o rakovine. Samozrejme, s prehľadom sme na všetko odpovedali. Určite sme neobchádzali len žiakov. Cez prestávky sme zbierali peniažky aj v učiteľských kabinetoch. Navštívili sme aj pani vrátničku, upratovačku, pána riaditeľa, aj školníka.

            Nakoniec sme peniaze roztriedili, porátali a zabalili do obálok. Pomohla nám s tým pani učiteľka , ktorá peniaze odniesla na prevod do banky.  Vyzbierali sme celkom 633, 60 eur a jeden poľský groš. Všetkým darcom úprimne ďakujeme.

            A našou odmenou bol dobrý pocit za skvele odvedenú prácu a chutný obed.

                                                              Matej Bobrovský, 8.B

      • Kontakty

        • Základná škola s materskou školou Nižná, Nová doba 482, 027 43, Nižná
        • ZŠ - sekretariát: 043 5381 344
        • Nová doba 482, 027 43 Nižná Slovakia
        • 37810120
        • 2021637409
        • Mgr. Ľubomír Ivan 043 5324 586 0905 688 085
        • Mgr. Poldaufová Katarína 0908 911 626
        • Bc. Tuková Magdaléna 0911 575 075
        • Ing. Plevová Jana 043 5324 858 0903 795 529 email: jedalenzsnizna@gmail.com
        • Ľubica Števaňáková 0918 909 077 Jana Žuffová 0915 769 294
        • Darina Zajacová 043 5381 344
        • SK33 0200 0000 0000 2453 1332
        • SK26 0200 0000 0019 4236 3854
      • Prihlásenie