• Štvrtáci sa zapojili do projektu Etwinning

            26. 1. 2022

            V októbri sa žiaci 4.A triedy zapojili do medzinárodného projektu  Dobrodružstvo s knihami. Spolu so žiakmi ZŠ Václava Havla v Poděbradoch sa  cez rôzne aktivity spoznávajú a spoločne pracujú na jednotlivých úlohách projektu. Už stihli vytvoriť prezentácie o svojej škole a predstavili knihy, ktoré čítajú. Potom v programe wordart vytvorili zaujímavé obrázky s názvami svojich obľúbených kníh, ktoré sme aj vystavili na nástenke pri našej triede. Veľmi sme sa pobavili aj pri vymýšľaní a zostavovaní "Avatarov", cez ktorých žiaci hovorili o svojej obľúbenej knihe. Kamaráti z Poděbrad sa nám tiež predstavili cez prezentáciu a predstavili svoje obľúbené knižky. Máme ešte pripravené mnohé aktivity, ktoré umožnia žiakom viac sa spoznať, možno lepšie porozumieť reči kamarátov z inej krajiny, ale aj sa zdokonaliť v technológiách, venovať sa ilustrácii textov a dotváraniu príbehov.                                                                           Stanislava Opátová  

          • Vianočná pošta pre seniorov

            9. 12. 2021

            Každoročne sa zapájame do krásnej akcie - Vianočnej pošty pre seniorov. V čase, keď opäť pribúdajú obmedzenia a keď sa každý prejav ľudskosti a empatie stáva o to vzácnejším, je pozdrav láskavým, radostným odkazom, že aj na nich osobne niekto myslí. Ide o prípravu pozdravov pre seniorov do domovov sociálnych služieb a domovov seniorov po celom Slovensku. Žiaci 4.A triedy vytvorili a napísali pozdravy, ale aj nakreslili výkresy a pripojili pár dobrôt na spríjemnenie vianočných chvíľ pre seniorov do centra v Čadci. Dúfame, že sa potešia aspoň tak ako deti, keď poštu pripravovali.

                                                                                                                                                      S. Opátová a žiaci 4.A

          • KAŽDÁ KNIHA V NÁS ZANECHÁ NEJAKÚ STOPU

            5. 10. 2021

            Niektorá zabaví, iná poučí a pri ďalšej prežívame dobrodružstvá. V našej škole sa žiaci 1.stupňa vzájomne motivujú k čítaniu. Keď prečítajú knihu, zapíšu jej názov a autora. Hodnotia, ako sa im prečítaná kniha páčila. Nesúťažíme v počte prečítaných kníh, ale inšpirujeme sa navzájom. Ak sa niektoré knihy opakujú, nevadí - vidíme, po ktorých deti častejšie siahnu. A podľa hodnotenia aj to, že každý má právo na svoj názor.

                                                                      Alena Ivanová

          • Návšteva ministra školstva na našej škole

            24. 9. 2021

            22. september 2021 - pracovný deň ako každý iný. Do histórie našej školy sa však zapíše ako deň výnimočný. Zaslúžila sa o to návšteva ministra školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky  pána Branislava Gröhlinga.

            V rámci programu, ktorý sme pripravili,  pán minister zavítal do škôlky, školskej jedálne aj do tried na 1.stupni. So záujmom a v priateľskom duchu sa porozprával so zamestnancami aj žiakmi školy. V triedach, do ktorých vstúpil, si oprášil svoje vedomosti zo školských lavíc a spolu s deťmi riešil úlohy z matematiky aj slovenského jazyka.

            Návšteva pána ministra nás mimoriadne potešila. Pochválili sme sa našimi úspechmi a informovali o oblastiach, ktoré potrebujeme zlepšiť.

            Na záver svojej návštevy minister školstva ocenil Mgr. Zdenu Brozovú, Mgr. Mariána Klimčíka a PaedDr. Stanislavu Opátovú za celoslovenské úspechy, ktoré dosiahli žiaci pod ich vedením.

          • Didactica magna pre 21. storočie

            23. 9. 2021

            Na celoslovenskej konferencii učiteľov, ktorá sa uskutočnila v Poprade, v dňoch od 17. – 19. septembra 2021, nechýbali ani pani učiteľky z našej školy: Mgr. Zuzana Paľová, PaedDr. Stanislava Opátová, Mgr. Zdena Brozová a Mgr. Zita Bachanová.

                 12. ročník konferencie sa niesol v duchu odkazov J.A. Komenského. Mnohé jeho myšlienky a princípy vzdelávania sú aktuálne aj dnes a určite si zasluhujú pozornosť.

                 V bohatom programe boli nielen zaujímavé prednášky, ale i rôzne workshopy so zameraním na matematiku, finančnú a čitateľskú gramotnosť, hudbu, či drámu. So známymi propagátorkami čítania Mgr.Viktóriou Marcinovou a Mgr.Alžbetom Uríkovou vystúpila aj PaedDr. Stanislava Opátová, ktorá prezentovala svoje čitateľské aktivity a skúsenosti s budovaním triednej knižnice.

                 K obohateniu novými myšlienkami, nápadmi a objavmi nesporne patrili aj rozhovory s inými inšpiratívnymi učiteľmi z rôznych oblastí Slovenska. Zážitky umeleckého rozmeru ponúkla Tatranská galéria s interaktívnou výstavou, ktorá bola venovaná dielam a vynálezom Leonarda da Vinci.    

                  Účastníčky konferencie tak mali možnosť načerpať veľké množstvo nových poznatkov a inšpirácií, ktoré určite uplatnia v svojej práci s deťmi.

             

                                                                                                                                                                     Z. Bachanová

          • Ponuka CPPPaP pre rodičov

            22. 9. 2021

            Vážení rodičia, dávame vám do pozornosti ponuku poradenských služieb CPPPaP Tvrdošín, Služby sú zamerané na bezplatné komplexné odborné služby psychologického, špeciálno-pedagogického a sociálneho poradenstva. Bližšie informácie môžete nájsť na www.centrumtvrdosin.sk, alebo môžete kontaktovať priamo Centrum pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie

            mailom: centrumtvrdosin@centrumtvrdosin.sk

            telefonicky: 0911 539 116

            osobne na adrese: Tvrdošín-Medvedzie, budova ÚPSVaR na 7. poschodí, číslo dverí 132.

            Pracovné hodiny sú uvedené na poslednej strane priloženého PDF súboru.

          • Oznam pre rodičov žiakov, ktorí chodia na obedy

            6. 9. 2021

             

            Po konzultácii so zriaďovateľom uvádzame nasledovný oznam ohľadom platieb:

            Zákonný zástupca dieťaťa a žiaka a dospelý stravník uhrádza príspevok na čiastočnú

            úhradu nákladov vo výške nákladov na nákup potravín podľa vekových kategórií

            stravníkov v nadväznosti na odporúčané výživové dávky v súlade s 2. finančným pásmom

            na nákup potravín na jedno jedlo podľa vekových kategórií stravníkov:

             

            Materská škola (dieťa od 2 do 6 rokov) – vo výške 1,45 eur +0,35€ = 1,80€/obed (napr.1,80x20 dní =36€)

            Základná škola (žiak od 6 do 11 rokov) – 1,15€ + 0,35€ = 1,50€/obed (napr.1,50x20 dní=30€)

            Základná škola (žiak od 11 do 15 rokov) – 1,23 eur + 0,35€ = 1,58€/obed (napr.1,58x20 dní=31,60€)

            Tieto sumy je potrebné uhradiť do 20.09.2021

            O novej výške režijných nákladov (zatiaľ to je 0,35€) sa rozhodne na zasadnutí obecného zastupiteľstva koncom septembra.

          • Otvorenie školského roka 2021/2022

            31. 8. 2021

            Slávnostné otvorenie nového školského roku 2021/2022 bude vo štvrtok 02.septembra 2021
            o 09.00 hod. Žiaci prídu do školy a pôjdu do tried. Príhovor riaditeľa školy bude cez školský
            rozhlas.
            Slávnostná svätá omša pri príležitosti začiatku nového školského roku bude o 07.30 hod
            v kostole.
            Mgr. Ľubomír Ivan

          • Pltnícka časovka

            27. 8. 2021

            Cykloklub Nižná v spolupráci s OcÚ Nižná pozývajú všetky deti na Pltnícku časovku - 600m. Súťaž sa bude konať 4.septembra 2021, je vyhlásená vo všetkých vekových kategóriách do 18 rokov. Súťažiť sa bude o hodnotné ceny a pre všetkých účastníkov je pripravené aj malé občerstvenie. Na záver bude aj tombola :)Registrácia bude prebiehať na štadióne od 11:00 a pretek začne 12:15. 

            V prípade nepriaznivého počasia sa pretek presunie.TEŠÍME SA NA VÁS!

          • Pravidlá fungovania škôl od septembra 2021

            27. 8. 2021

             

               Ministerstvo školstva predstavilo pred začiatkom školského roka pravidlá fungovania škôl v novom školskom roku. Po novom nebude ministerstvo zatvárať školy plošne, na nástup do školy sa nevyžaduje test a pri pozitívnom prípade sa postupuje podľa pravidiel Úradu verejného zdravotníctva.

             

               Test nebude podmienkou pre nástup do školy. Pre tých rodičov, ktorí prejavili záujem cez EduPage základná škola objednala prostredníctvom okresného úradu v Žiline antigénové testy na dobrovoľné samotestovanie doma. Bližšie informácie k prebratiu testov v školách budú na stránke školy, keď budú testy dodané. V prílohe nájdete návod na použitie testov.

             

               Pri prvom nástupe do školy a po každom prerušení dochádzky do školy, ktoré trvá 3 a viac po sebe nasledujúcich dní bude rodič predkladať škole „Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti“ žiaka, ktoré rodičia vyplňujú cez eduPage.

            Všetky informácie o ŠKOLSKOM SEMAFORE nájdete na https://www.minedu.sk/skolsky-semafor/

             

          • Dotácia na školskú stravu, zmena od 1.9.2021

            14. 7. 2021


               Dňa 01.08.2021 nadobudnú účinnosť právne úpravy zákona č. 544/2010 Z. z. o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o dotáciách“), ktorými sa plošne ukončuje poskytovanie dotácie na stravu v ZŠ a poslednom ročníku MŠ – „obedy zdarma“.

            Od školského roku 2021/2022 bude poskytovaná dotácia na stravu len deťom:

            • ak je rodina v hmotnej núdzi,

            alebo

            • ak je príjem rodiny najviac vo výške životného minima,

            alebo

            • ak si ani jeden člen domácnosti neuplatnil nárok na daňový bonus.

            Aké potvrdenie je potrebné priniesť do školy pre „obedy zdarma“?

            1. Ak je rodina v hmotnej núdzi: Potvrdenie Vám na požiadanie vystaví Úrad práce sociálnych vecí a rodiny v Tvrdošíne, 2. poschodie, oddelenie hmotnej núdze.

            2. Ak je príjem rodiny najviac vo výške životného minima: Potvrdenie Vám na požiadanie vystaví Úrad práce sociálnych vecí a rodiny v Tvrdošíne, 2. poschodie, oddelenie hmotnej núdze.

            3. Ak si ani jeden člen domácnosti neuplatnil nárok na daňový bonus, je potrebné vyplniť Čestné vyhlásenie  

            Potvrdenia, respektíve Čestné vyhlásenie môžete vložiť do poštovej schránky pri hlavnom vstupe do školy v termíne od 02.08 – 06.08.2021 v čase od 08.00 – 16.00 hod.

            Pozor: Ak nastane zmena a zákonný zástupca požiada o daňový bonus v priebehu roka alebo na konci zúčtovacieho obdobia a neoznámi to škole (rodič poberá dotáciu na školskú stravu a zároveň uplatňuje aj daňový bonus), v tom prípade finančné prostriedky na školskú stravu boli dieťaťu poskytované neoprávnene od dátumu uplatnenia si daňového bonusu a zákonní zástupca je povinný vrátiť všetky finančné prostriedky, ktoré čerpal.

              Zákonní zástupcovia, ktorí nespĺňajú ani jednu z vyššie uvedených podmienok, hradia poplatok za školskú stravu v plnej výške. Výška stravného (obedy) bude zverejnená pred začiatkom školského roka 2021/2022.

            V prípade otázok ohľadne dotácie na školskú stravu môžete kontaktovať zamestnancov školy na 

            zsnizna@gmail.com alebo cez EduPage.

             

                                                                                                                   Riaditeľstvo ZŠ s MŠ Nižná


          • Festival živých kníh a vnímavosti 2021

            23. 6. 2021

            22. júna mali žiaci 3.A triedy možnosť zúčastniť sa cez Zoom festivalu, ktorý organizovala EDUMA. Počas roka sme už spolupracovali s touto spoločnosťou na projekte so žiakmi tretieho a štvrtého ročníka. Deti sa v utorok mohli dozvedieť, ako sa žije rôznym menšinám v našej spoločnosti, naučiť sa básničku v posunkovej reči, vypočuť si príbeh Andrija z Ukrajiny, ale aj zamyslieť sa nad tým, ku komu máme byť vnímaví, čo je to vnímavosť, že je zadarmo, je nákazlivá a cenená u ľudí. Zaujal ich aj príbeh Iniy, dievčatka, ktoré im bolo predstavené najskôr v ich veku, neskôr už ako študentka gymnázia v Nemecku. Jej príbeh ich tak zaujal, že sa rozhodli ešte sa s ňou stretnúť v online priestore.

                                                                                                                                                                Stanislava Opátová

          • Zápisnica  z volieb do Rady školy

            15. 6. 2021

            Zápisnica  z volieb do Rady školy pri Základnej škole s materskou školou v Nižnej,

            konaných online cez EduPage od 10.-13.06.2021 za rodičov ZŠ Nižná

             

             

            Počet všetkých žiakov  v ZŠ:        375

            Počet  rodičov  oprávnených voliť :  279 

            Volili: 61      

             

            Vzhľadom k epidemiologickej situácii prebehli voľby do rady školy za rodičov ZŠ online cez EduPage. Kandidátna listina sa vytvorila na základe záujmu rodičov, ktorý sa cez EduPage vyjadrili, či majú záujem kandidovať do Rady školy. Každý rodič bol oslovený, či chce kandidovať do RŠ a len rodičia, ktorí súhlasili s kandidatúrou boli uvedení na kandidátnej listine. Záujem stať sa členom Rady školy za rodičov ZŠ prejavili 4 rodičia.  

             

                 

            Výsledky volieb :       1. miesto  - JUDr. Slavomír Bachynec    35   platných hlasov

                                                2. miesto  - Mgr. Dušan Kliment            34   platných hlasov

                                                3. miesto -  Jakub Činčara                       33   platných hlasov                                            

                                                4. miesto -  Veronika Čierna                   28  platných hlasov 

              

            Do RŠ na funkčné obdobie 2021-2025 za rodičov ZŠ boli zvolení :  

                

                               1. miesto  -      JUDr. Slavomír Bachynec       35 platných hlasov

                               2. miesto  -      Mgr. Dušan Kliment                34 platných hlasov

                               3. miesto -       Jakub Činčara                          33 platných hlasov 

                       

             

             

             

            V Nižnej, 14. júna 2021                                                              Mgr. Ľubomír Ivan

                                                                                                                          riaditeľ

             

          • Výzva na voľby členov Rady školy

            3. 6. 2021

            Obec Nižná    Nová doba 506    027 43 Nižná

             

            Obec Nižná, zastúpená starostom obce Ing.Jaroslavom Rosinom v zmysle § 25 ods. 1, 2, 3, a 4 zákona NR SR č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších zmien a doplnkov a Vyhlášky Ministerstva školstva SR č. 291/2004 Z. z., ktorou sa určujú podrobnosti o spôsobe ustanovenia orgánov školskej samosprávy, o ich zložení, o ich organizačnom a finančnom zabezpečení v znení neskorších predpisov, vyhlasuje a zverejňuje

            VÝZVU na voľby členov Rady školy

            pri Základnej škole s materskou školou Nižná.

             

            Voľby členov rady školy z pedagogických zamestnancov, nepedagogických zamestnancov a rodičov žiakov školy zabezpečí riaditeľ školy a riaditeľ školy určí aj miesto, termín a čas konania volieb    pre jednotlivé skupiny volených zástupcov.

             

            Funkčné obdobie orgánu školskej samosprávy je podľa  § 24 ods. 16 zákona NR SR č. 596/2003 Z. z. štyri roky.

             

            V Nižnej dňa 31.05.2021

             

                                                                              Ing. Jaroslav Rosina

                                                                                         starosta obce

             

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Nižná, Nová doba 482, 027 43, Nižná
      • ZŠ - sekretariát: 043 5381 344
      • Nová doba 482, 027 43 Nižná Slovakia
      • 37810120
      • 2021637409
      • Mgr. Ľubomír Ivan 043 5324 586 0905 688 085
      • Mgr. Poldaufová Katarína 0908 911 626
      • Bc. Tuková Magdaléna 0911 575 075
      • Ing. Plevová Jana 043 5324 858 0903 795 529 email: jedalenzsnizna@gmail.com
      • Ľubica Števaňáková 0918 909 077 Jana Žuffová 0915 769 294
      • Darina Zajacová 043 5381 344
      • SK33 0200 0000 0000 2453 1332
      • SK26 0200 0000 0019 4236 3854
    • Prihlásenie